Lokal Silex

Lokal Silex

0 Komentarzy
209,00 zł
Brutto

Pochodzi z winnic w Dão w pobliżu Serra d’Estrela, ale etykietowane jest jako region Beiras, gdyż winogrona są wywożone z regionu. Produkowane ze szczepów Touriga Nacional (85%) i Alfrocheiro Preto (15%) rosnących na granitowych glebach. Średni wiek krzewów to 20 lat. Starzone jest bprzez 12 miesięcy w nowych dębowych beczkach z Allier.
Intensywnie aromatyczny nos z nutą czereśni i jeżyn. W ustach delikatnie dżemiste, z ziemistym akcentem i gorzką czekoladą na finiszu. Skoncentrowane, gęste i pikantne.
15- letni potencjał starzenia. Świetnie komponuje się z twardymi serami i makaronami z dodatkiem grzybów leśnych.

Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Beiras
Apelacja
Nie dotyczy
Rocznik
2009

Filipa Pato i William Wouters to magiczna para, której łączy pasja do wina i gastronomii. 

Nasza filozofia jest prosta: tworzyć autentyczne wina, które wiernie odzwierciedlają ich pochodzenie. Koncentrując się wyłącznie na tradycyjnych odmianach Bairrada, współpracujemy wyłącznie z Baga, Bical, Arinto, Cercial i Maria Gomes. Winnica jest naszym priorytetem i od najmłodszych lat zrezygnowaliśmy ze stosowania herbicydów na rzecz zdrowia gleby i różnorodności biologicznej w winnicy. Dzięki ciągłym badaniom otaczających roślin, lasów i niektórych uprawianych na naszym podwórku, dziś używamy około 15 różnych roślin w naszych preparatach biodynamicznych. W piwnicy interwencja jest minimalna, winogrona są selekcjonowane w winnicy, fermentujemy z miejscowymi drożdżami i używamy starożytnych metod, takich jak młyny i amfory. Ewolucja wina jest ściśle monitorowana, aby każde wino wyrażało autentyczność naszych starych winorośli.

Filipa Pato - winiarz w Bairrada. Ukończyła inżynierię chemiczną na Uniwersytecie w Coimbrze i doskonaliła swoje umiejętności jako producent wina, zbierając w Bordeaux - Francja, Mendoza - Argentyna, w Margaret River - Australia oraz u swojego ojca Luísa Pato, buntownika z Bagi.

William Wouters - szef kuchni / sommelier / restaurator. William pochodzi z rodziny „Restaurateurs” z Antwerpii w Belgii. Mistrz sommelierów, restaurator i były szef kuchni belgijskiej reprezentacji piłkarskiej na mistrzostwach świata w Brazylii i mistrzostwach Europy we Francji. 

Filipa i William dzielą razem wszystkie swoje doświadczenia: zamiłowanie do gastronomii i wina, spotkania z wielkimi producentami wina, sommelierami i miłośnikami wina z całego świata oraz magiczną i niewyczerpaną kulturę świata winiarskiego. Dzisiaj dla Filipy, O Williama i ich dwójki dzieci Óis do Bairro jest centrum ich wszechświata. Chętnie dzielą się swoją pasją do lokalnych składników i wina. 

Szczegóły produktu
Kolor
Czerwone
Poziom wytrawności
Wytrawne
Charakter
Spokojne
Pojemność
750 ml
Kraj
Portugalia
Region
Beiras
Apelacja
Nie dotyczy
Rocznik
2009
Opis
Pochodzi z winnic w Dão w pobliżu Serra d’Estrela, ale etykietowane jest jako region Beiras, gdyż winogrona są wywożone z regionu. Produkowane ze szczepów Touriga Nacional (85%) i Alfrocheiro Preto (15%) rosnących na granitowych glebach. Średni wiek krzewów to 20 lat. Starzone jest bprzez 12 miesięcy w nowych dębowych beczkach z Allier.
Intensywnie aromatyczny nos z nutą czereśni i jeżyn. W ustach delikatnie dżemiste, z ziemistym akcentem i gorzką czekoladą na finiszu. Skoncentrowane, gęste i pikantne.
15- letni potencjał starzenia. Świetnie komponuje się z twardymi serami i makaronami z dodatkiem grzybów leśnych.
Producent
Filipa Pato

Filipa Pato i William Wouters to magiczna para, której łączy pasja do wina i gastronomii. 

Nasza filozofia jest prosta: tworzyć autentyczne wina, które wiernie odzwierciedlają ich pochodzenie. Koncentrując się wyłącznie na tradycyjnych odmianach Bairrada, współpracujemy wyłącznie z Baga, Bical, Arinto, Cercial i Maria Gomes. Winnica jest naszym priorytetem i od najmłodszych lat zrezygnowaliśmy ze stosowania herbicydów na rzecz zdrowia gleby i różnorodności biologicznej w winnicy. Dzięki ciągłym badaniom otaczających roślin, lasów i niektórych uprawianych na naszym podwórku, dziś używamy około 15 różnych roślin w naszych preparatach biodynamicznych. W piwnicy interwencja jest minimalna, winogrona są selekcjonowane w winnicy, fermentujemy z miejscowymi drożdżami i używamy starożytnych metod, takich jak młyny i amfory. Ewolucja wina jest ściśle monitorowana, aby każde wino wyrażało autentyczność naszych starych winorośli.

Filipa Pato - winiarz w Bairrada. Ukończyła inżynierię chemiczną na Uniwersytecie w Coimbrze i doskonaliła swoje umiejętności jako producent wina, zbierając w Bordeaux - Francja, Mendoza - Argentyna, w Margaret River - Australia oraz u swojego ojca Luísa Pato, buntownika z Bagi.

William Wouters - szef kuchni / sommelier / restaurator. William pochodzi z rodziny „Restaurateurs” z Antwerpii w Belgii. Mistrz sommelierów, restaurator i były szef kuchni belgijskiej reprezentacji piłkarskiej na mistrzostwach świata w Brazylii i mistrzostwach Europy we Francji. 

Filipa i William dzielą razem wszystkie swoje doświadczenia: zamiłowanie do gastronomii i wina, spotkania z wielkimi producentami wina, sommelierami i miłośnikami wina z całego świata oraz magiczną i niewyczerpaną kulturę świata winiarskiego. Dzisiaj dla Filipy, O Williama i ich dwójki dzieci Óis do Bairro jest centrum ich wszechświata. Chętnie dzielą się swoją pasją do lokalnych składników i wina. 

Opinie o produkcie
Brak komentarzy
Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności