Podkarpacka Okowita z Pszenicy

Podkarpacka Okowita z Pszenicy

  • Nowy
0 Komentarzy

Okowita z pszenicy to bezbarwny produkt manufakturowy, powstający wyłącznie w wyniku procesu fermentacji a następnie destylacji całych ziaren pszenicy. 

pdok-pp pdok-pp
149,00 zł
Brutto

Okowita z pszenicy to bezbarwny produkt manufakturowy, powstający wyłącznie w wyniku procesu fermentacji a następnie destylacji całych ziaren pszenicy. Bardzo przyjemny aromat ziarna, wypieczonej bułki, skórki razowego chleba, lekko zakwasu. Kwasowość lekko wzrasta wraz z napowietrzaniem. Smak karmelowy, czekoladowy, w finiszu nawet czekolada z orzechami laskowymi, zaskakująco słodko, do tego płatki zbożowe, ale też na słodko. Finisz jest długi, przechodzi w kierunku wytrawnej gorzkiej czekolady

Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Pojemność
0,5 l
Kraj
Polska
Region
Podkarpacie
Zawartość alkoholu %
43

Podkarpacka Destylarnia Okowity została założona 1 880 roku. Gorzelnia od początku swego istnienia wytwarzała destylat, początkowo tylko z ziemniaków, a następnie wykorzystywano do tych celów gorszej jakości ziarna żyta i pszenicy. W pierwszym okresie działalności surowiec do produkcji pochodził wyłącznie z pól dworskich. Końcowy produkt destylacji nazywano wówczas okowitą z łac. Aqua vitae (woda życia). W okowitę zaopatrywano miejscowe karczmy i wyszynki w miasteczkach.

Szczegóły produktu
Kolor
Białe
Poziom wytrawności
Wytrawne
Pojemność
0,5 l
Kraj
Polska
Region
Podkarpacie
Zawartość alkoholu %
43
Opis

Okowita z pszenicy to bezbarwny produkt manufakturowy, powstający wyłącznie w wyniku procesu fermentacji a następnie destylacji całych ziaren pszenicy. Bardzo przyjemny aromat ziarna, wypieczonej bułki, skórki razowego chleba, lekko zakwasu. Kwasowość lekko wzrasta wraz z napowietrzaniem. Smak karmelowy, czekoladowy, w finiszu nawet czekolada z orzechami laskowymi, zaskakująco słodko, do tego płatki zbożowe, ale też na słodko. Finisz jest długi, przechodzi w kierunku wytrawnej gorzkiej czekolady

Producent
Podkarpacka Destylarnia Okowity

Podkarpacka Destylarnia Okowity została założona 1 880 roku. Gorzelnia od początku swego istnienia wytwarzała destylat, początkowo tylko z ziemniaków, a następnie wykorzystywano do tych celów gorszej jakości ziarna żyta i pszenicy. W pierwszym okresie działalności surowiec do produkcji pochodził wyłącznie z pól dworskich. Końcowy produkt destylacji nazywano wówczas okowitą z łac. Aqua vitae (woda życia). W okowitę zaopatrywano miejscowe karczmy i wyszynki w miasteczkach.

Opinie o produkcie
Brak komentarzy

Zobacz także

Produkt dodany do Ulubionych

Ta strona używa plików cookies (ciasteczka). Polityka Cookies  Polityka Prywatności