Piwa bezalkoholowe
To jest piwo o małej zawartości (mniejszej niż 0,5%) lub bez zawartości alkoholu, którego celem jest odtworzenie smaku piwa bez odurzających efektów alkoholowych.
Więc czym się różnią piwa alkoholowe od piw alkoholowych?
Odpowiedź leży w procesie warzenia.
Piwa bezalkoholowe przechodzą prawie pełny „normalny” proces warzenia: przygotowywanie zacieru, gotowanie brzeczki, dodawanie chmielu i fermentację. Podczas gdy zwykłe piwa są następnie butelkowane, piwa bezalkoholowe muszą przejść proces usuwania alkoholu.
Można zrobić to na kilka sposobów :
- Wystawienie naparu na działanie wysokich temperatur przed ponownym rozłożeniem piwa. Alkohol ma niższą temperaturę wrzenia niż woda.Znając różnicę między tymi dwoma, browary mogą podgrzewać sfermentowane piwo, aż pozostanie pożądana ilość alkoholu etylowego lub etanolu.
- Destylacja pod zmniejszonym ciśnieniem – obniża temperaturę wrzenia.
- Odwrócona osmoza