Wina bezalkoholowe
Co to znaczy, że wino jest bezalkoholowe? Pierwszą rzeczą, która przychodzi nam do głowy jest fakt, że wino nie zawiera zawartoścć alkoholu. Niestety, mimo, że na butelkach widnieje napis „wino bezalkoholowe”, wiele z nich może nadal zawierać pewną zawartość alkoholu. Wynika to z tego, że proces wytwarzania wina bezalkoholowego jest takie same jak w przypadku tradycyjnego wina i naturalnie zawiera w sobie pewien procent alkoholu.
Proces usuwania alkoholu z wina jest skomplikowanym procesem. Dla porównania znacznie łatwiej jest wycisnąć wino z normalnego soku w domu.
Oddzielanie alkoholu od wina wymaga specjalnego sprzętu i specjalistycznej wiedzy technicznej. Aby to uprościć, proces usuwania alkoholu można podzielić na dwie główne części: filtrację i destylację.
Proces filtracji
Jednym ze sposobów, w jaki komercyjni producenci wina produkują wina bezalkoholowe, jest proces zwany filtracją. Za pomocą specjalnego sprzętu wino przechodzi przez membranę pod bardzo wysokim ciśnieniem.
Wysokie ciśnienie zapewnia, że tylko woda i bardzo mała ilość alkoholu może przejść przez membranę. Proces filtracji powtarza się wielokrotnie, aż skończy się wino bez alkoholu.
Na koniec do końcowego filtratu dodaje się wodę, aby rozcieńczyć jej stężenie do poziomu wina bezalkoholowego.
Proces destylacji
Inną popularną metodą jest destylacja alkoholu z wina w procesie zwanym destylacją. Destylacja jest prosta - jest to proces rozdzielenia wieloskładnikowej cieczy na frakcje, poprzez jej odparowanie i skroplenie. Wraz ze wzrostem próżni spada temperatura parowania alkoholu.
Pod niskim ciśnieniem alkohol ma niższą temperaturę wrzenia niż woda, a ponieważ cała zawartość alkoholu wyparowuje, powstaje wino bezalkoholowe, które zachowuje swój pierwotny kolor i smak.
Korzyści spożywania wina bezalkoholowego :
- Zmniejsza ryzyko życiowe, które może się zdarzyć pod wpływem alkoholu
- Zmniejsza szanse na udar
- Zmniejsza ryzyko chorób serca
- Brak dodanych aromatów / konserwantów
- Brak objawów odwodnienia
- Obniża poziom cholesterolu
- Mała zawartość cukru i tłuszczu
- Niskokaloryczny
- Mała zawartość przeciwutleniaczy