Rye and Wheat
RYE
Są dwie kategorie Rye whiskey:
- Amerykańska - jest podobna do whisky Bourbon , ale musi być destylowana z co najmniej 51% ziarna żyta.
- Kanadyjska whisky - jest często określana ze względów historycznych, w rzeczywistości może, ale nie musi zawierać ziarno żyta w procesie produkcji.
Musi leżakować przez co najmniej dwa lata w nowych zwęglonych beczkach.
Przykłady:
- Wild Turkey Master's Keep Cornerstone Rye Whiskey
- Knob Creek Cask Strength Rye Whiskey.
- White Dog Rye Mash
- Bulleit Rye Small Batch
WHEAT
- Do destylacji jest wykorzystywane ziarno pszenicy
- Większość z nich jest produkowane w Ameryce
- Dojrzewa w dębowych beczkach lub w beczkach po sherry, nadając bursztynowy kolor, o zbliżonym smaku: karmelu, toffi i orzechów nerkowca
- Można stosować je jako elegancki koktajl ale zlecane jest do popijania małego kieliszka po obiedzie
- Nie może przekraczać 80% ABV (160 proof) podczas destylacji
- musi być butelkowany w 40% ABV (80 proof) lub wyżej
Przykłady:
- White Dog wheated mash
Aktywne filtry