Radikon Merlot to wino legendarne, przez wielu uważane za najlepszą włoską interpretację tej odmiany tak rozpowszechnionej na całym świecie. Czerwień wynikająca z długiej maceracji na skórkach, która trwa prawie dwa miesiące, dojrzewa w dużych dębowych beczkach przez co najmniej 5 lat, to bardzo długi okres, podczas którego wino nabiera wymiaru niesamowitego uroku. Aksamitne, ale bez zadziorności, głębokie i magnetyczne, prawdziwie niezapomniane wino, którego trzebaa spróbować przynajmniej raz w życiu.
Bukiet jest naprawdę złożony. Dojrzałe i suszone owoce leśne, potem lukrecja, zioła i kawa. Obfity w smaku, dobrze zbalansowany, wciąż świeży pomimo długiego starzenia i wytrawny w finiszu o nieskończonej trwałości. Dobrze komponuje się z pieczonymi mięsami i dziczyzną, pieczarkami i truflami.