Czekolada
Rodzaje czekolad (można je zmieniać stosując różne temperatury i czas prażenia):
- Czekolada mleczna- to stała czekolada z dodatkiem mleka w postaci mleka w proszku, mleka płynnego lub mleka skondensowanego . Pierwsza znana odmiana została opracowany przez firmę Jordan & Tymeusza w 1839 roku. Rząd Stanów Zjednoczonych wymaga 10% stężenia likieru czekoladowego. Hershey Company jest największym producentem w USA. Rzeczywisty proces Hershey jest tajemnicą handlową , ale eksperci spekulują, że mleko jest częściowo lipolizowane i produkuje kwas masłowy , a następnie mleko jest pasteryzowane. Ten proces nadaje produktowi szczególny smak, do którego amerykańska opinia publiczna rozwinęła powinowactwo, do tego stopnia, że niektórzy konkurenci producenci dodają teraz kwas masłowy do swoich czekolad mlecznych.
- Gorzka czekolada , znana również jako „zwykła czekolada”, wytwarza się przy użyciu większego procentu kakao 70-100%, przy czym cała zawartość tłuszczu pochodzi z masła kakaowego zamiast mleka.
- Biała czekolada - składa się z cukru, mleka i masła kakaowego, bez stałych składników kakaowych. Ma kolor jasnej kości słoniowej i nie zawiera wielu związków zawartych w mleku i ciemnych czekoladach. Pozostaje stała w temperaturze pokojowej, ponieważ jest ono niższe niż temperatura topnienia masła kakaowego.
- Rubinowa czekolada - to rodzaj czekolady stworzony przez Barry'ego Callebauta. Odmiana ta była rozwijana od 2004 roku i została wydana publicznie w 2017 roku. Rodzaj czekolady jest wytwarzany z ziaren kakaowca Ruby, co daje wyraźny czerwony kolor i inny smak, określany jako „słodki, ale kwaśny”.
Aromaty takie jak mięta , wanilia , kawa , pomarańcza lub truskawka są czasami dodawane do czekolady w kremowej formie lub w bardzo małych kawałkach. Batony często zawierają dodane składniki, takie jak orzeszki ziemne , orzechy , owoce , karmel i chrupiący ryż . Kawałki czekolady o różnych smakach są czasami dodawane do płatków śniadaniowych i lodów .