Nalewka
- Tradycyjny alkohol z Polski
- Powstaje przez macerowanie lub zaparzanie różnych składników w alkoholu
- Wśród często używanych składników są owoce, zioła, przyprawy, korzenie, cukier i miód.
Większość nalewek ma swoje nazwy pochodzące od ich głównego składnika lub nazwy tradycyjnego miejsca produkcji. Wspólnymi składnikami nalewek są owoce, zioła, przyprawy, korzenie, liście, kwiaty, cukier i miód.
Poniżej kilka przykładów składników i odpowiadającej im nalewki:
- Anyż (anyżówka)
- Morele (morelówka)
- Czarna porzeczka (porzeczkówka)
- Wiśnie (wiśniówka)
- Wspólna głóg (głogówka)
- Cornus mas (dereniówka)
- Imbir (imbirówka)
- Zielona perski orzechami (orzechówka)
- Jałowiec (jałowcówka)
- Pigwa (pigwówka)
- Piołun (piołunówka)
Aktywne filtry