Oliwy
10 faktów na temat oliwy z oliwek:
- Grecja jest trzecim na świecie producentem oliwy z oliwek i największym na świecie eksporterem oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest tak dobra, że jest eksportowana nawet do takich krajów, jak Włochy i Hiszpania.
- Oliwa z oliwek ma wyjątkowo wysoką zawartość kwasu oleinowego, który jest stosowany w celu obniżenia ciśnienia krwi . Oliwa z oliwek zawiera również wiele przeciwutleniaczy, w tym witaminę E , karotenoidy i oleuropeinę .
- Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia pochodzi z pierwszego tłoczenia oliwek bez użycia chemikaliów do ekstrakcji oliwy. Oznacza to, że ma wspaniały, świeży, czysty smak.
- Uważa się, że oliwa z oliwek ma działanie ochronne przeciwko różnym nowotworom.
- Im świeża oliwy z oliwek, tym lepszy smak . Po około roku olej najlepiej nadaje się do gotowania, a świeży olej do dressingów do sałatek i innych zastosowań na zimno.
- Oliwa z oliwek ma wyższy udział tłuszczów jednonienasyconych niż tłuszcz zwierzęcy, który często ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych. Badania wykazały, że jeśli zastąpisz tłuszcze nasycone tłuszczami jednonienasyconymi, możesz zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej .
- Ponieważ oliwa wypływa z oliwek naturalnie po ich zmiażdżeniu, witaminy i naturalne składniki nie są niszczone chemikaliami i konserwantami.
- Grecy co roku jedzą średnio 26 litrów oliwy z oliwek!
- Badania wykazały, że oliwa z oliwek obniża "zły" cholesterol (LDL) i podwyższa poziom "dobrego cholesterolu" (HDL).
- Jedno drzewo oliwne może produkować około czterech litrów oleju rocznie przez setki lat.
Aktywne filtry