Cydr
Cydr powstaje ze sfermentowanego soku jabłkowego. Do stworzenia cydru można użyć dowolnego rodzaju jabłka, choć tradycyjnie zastosowano tylko odmiany słodko-gorzkie i gorzkie jabłka. Obecnie cydr jest produkowany w różnych stylach:
- Mętny – niektóre drożdże zostały zatrzymane w procesie fermentacji
- Hazey - tak samo jak w przypadku "mętnego"
- Jasny - drożdże są usuwane w całości
- „Still” - nienasycony
- Musujący – z dodatkiem dwutlenku węgla
Cydr może zawierać alkohol w przedziale:
- od 1,2% do 8,49%
- niższe niż 1,2%, co legalnie czyni je napojami bezalkoholowymi
Składniki cydru:
- jabłko - istnieje ponad 7500 odmian
- woda
- drożdże
Regionalne różnice w smaku i profilu cydru:
- West Midlands & South West of England: Charakteryzują się słodko-gorzkim smakiem. Jest pikantne, drzewne i dymne
- Herefordshire: gorzkie
- Somerset: posmak słodko-gorzkie
- Devon: posmak drzewa, zakwaszonych owoców (mahoń)
- Eastern Counties: wykonane z jabłek desertowych
- French ciders: podobne do sherry, z niską zawartością alkoholu, jest słodkie
- Spanish ciders: charakterystyczny zapach kwasu octowego
Produkcja cydru – 8 etapowy:
- Zbiór
- Mycie
- Mielenie
- Tłoczenie
- Fermentacja
- Filtracja i mieszanie
- Butelkowanie
- Transport
Przykłady znanych marek cydru:
- Strongbow
- Thatchers Gold
- Stowford Press
- Old Mout Kiwi & Lime
- Perry Shiny Fruits