Wina
Wina wzmacniane
„Myślę, że przeciętny konsument w rzeczywistości nie rozumie, czym jest wino wzmocnione lub że wino wzmocnione jest kategorią.Nie zdają sobie sprawy, że sherry, wermut i porto to wina wzmocnione, tak naprawdę nie rozumieją, co to znaczy dodać destylowanego spirytusu do bazy winnej”.- Lee Carrell, kierownik baru The Royal
Wino wzmocnione to wino z dodatkiem spirytusu destylowanego w celu zwiększenia zawartości alkoholu.
Porto
Wino Porto pochodzi z Portugalii, a konkretnie z Doliny Duoro. Winogrona muszą być uprawiane i przetwarzane w regionie, a aby stać się porto, wino jest wzmacniane brandy przed zakończeniem fermentacji, aby uzyskać produkt o około 20% ABV. Istnieje wiele stylów, w tym między innymi port, rubinowy, biały i różany.
Madera
Madera pochodzi z portugalskich wysp Madery. Wino może wahać się od wytrawnego do słodkiego i jest najbardziej znane ze swojego procesu leżakowania znanego jako "estufagem". Ta obowiązkowa praktyka wynika z gustu Madery, która kiedyś była wynikiem transportu beczek Madery przez tropikalny klimat podczas długich rejsów. Dziś Madera to połączenie ogrzewania i starzenia, a także utleniania i łagodnej pasteryzacji. Maderę można produkować na dwa sposoby: w ciągu kilku miesięcy za pomocą zbiorników z gorącą wodą lub parą lub naturalnie przez dziesięciolecia.
Moscatel
Portugalczycy uwielbiają swoje wzmacniane wino, a to jest kolejna geograficzna interpretacja. Ten pochodzi z miasta Setúbal, położonego na półwyspie Setúbal. Jest wytwarzany głównie z muszkatu winogronowego z Aleksandrii i jest zdominowany przez jedną firmę, José Maria da Fonseca. Styl ten jest znany z bardziej kwiatowych, a czasem odjazdowych aromatów, dzięki skórkom winogron muszkatołowym, które są dodawane po dodaniu destylowanego spirytusu do wina.
Malaga
Málaga jest to słodkie, zwykle czerwone, wzmocnione wino, które pochodzi z południowo-hiszpańskiej śródziemnomorskiej prowincji , od której wzięło swoją nazwę. Termin ten może być również stosowany ogólnie do dowolnego z różnych ciężkich, słodkich win czerwonych, w tym niektórych win koszernych podawanych podczas żydowskich uroczystości. Najlepsza hiszpańska Málaga jest wytwarzana z winogron muszkatołowych i odmiany znanej jako Pedro-Ximénez, która jest zwykle suszona na słońcu w celu skoncentrowania słodyczy.
Sherry
Jest to wzmocnione wino wytwarzane z białych winogron z Jerez de la Frontera w Andaluzji w Hiszpanii.
- Po zakończeniu fermentacji sherry jest wzmacniane brandy . Ponieważ wzmacnianie następuje po fermentacji, większość wiśni jest początkowo wytrawna, a słodycz dodaje się później.
- Sherry jest produkowana w różnych stylach.
Rodzaje:
- Fino (po hiszpańsku „fine”) najjaśniejsza z tradycyjnych odmian sherry.
- Manzanilla to wyjątkowo lekka odmiana sherry Fino Sherry produkowana w porcie Sanlúcar de Barrameda .
- Manzanilla Pasada to Manzanilla, która przeszła długotrwałe leżakowanie lub została częściowo utleniona, co daje bogatszy, bardziej orzechowy smak.
- Amontillado to odmiana Sherry, która najpierw dojrzewa pod florą, a następnie poddaje się działaniu tlenu, dzięki czemu sherry jest ciemniejsze niż Fino, ale jaśniejsze niż Oloroso. Naturalnie wytrawne, czasami sprzedawane są lekko lub średnio słodzone.
- Oloroso („pachnące” w języku hiszpańskim ) to odmiana sherry dojrzewająca przez utlenianie przez dłuższy czas niż Fino czy Amontillado, dzięki czemu wino jest ciemniejsze i bogatsze.
- Palo Cortado to odmiana Sherry, która początkowo dojrzewa jak Amontillado, zwykle przez trzy lub cztery lata.
- Jerez Dulce (Sweet Sherries) są wytwarzane przez fermentację suszonych winogron Pedro Ximénez ( PX ) lub Moscatel , które dają intensywnie słodkie, ciemnobrązowe lub czarne wino.
Marsala
Marsala pochodzi z Marsali, miasta na włoskiej wyspie Sycylii. Wino jest klasyfikowane według wieku, koloru i poziomu słodyczy, mierzone w gramach cukru resztkowego na litr. Zawartość alkoholu waha się od 15 do 20 % alkoholu, a style obejmują od wytrawnych aperitivos po słodkie wina deserowe.
Prosek
Prošek to słodkie wino deserowe, które tradycyjnie pochodzi z południowej Dalmacji w Chorwacji . Wytwarzany jest z suszonych winogron winnych metodą passito .
Samos
Muscat z Samos.
Muscat to jedyne wino, które pochodzi z wyspy Samos na Morzu Egejskim i jest produkowane w kilku stylach, w tym Vin Doux, Vin Nectar, Vin Doux Naturel Grand Cru, Anthemis (wszystkie dobre) i jako wino do Komunii Świętej.
- Smak: miód, sos morelowy, słodki ananas, kwiat pomarańczy, słodkie mango i kandyzowany pekan
- Winogrona: Muscat Blanc
- Koszt jakości: 13 USD
- Zalecane łączenia: baklava , ostre sery, tarta ze świeżych owoców, stollen
Mavrodaphne
Mavrodaphni to ciemne, prawie nieprzejrzyste wino o ciemnofioletowym, odblaskowym kolorze. Prezentuje aromaty i smaki karmelu, czekolady, kawy, rodzynek i śliwek.
Mavrodaphne dosłownie oznacza „czarny laur”. Nazwa została wybrana przez Gustav Clauss, założyciela Achaia Clauss winnicy, z powodu podobieństwa do koloru jagody, chociaż istnieją różne historie o kochance, narzeczonej lub żonie o imieniu Daphne, która miała czarny oczy. Zmarła w młodym wieku.
Commandaria
Commandaria pochodzi z Cypru i jest głównie słodkim winem deserowym. Jest wytwarzany tylko z dwóch rodzajów winogron, xynisteri i mavro, które są rodzime na wyspie. Mówi się, że historia produkcji sięga prawie 3000 lat. Maksymalna zawartość alkoholu to 20% alkoholu, a smak wina jest bardzo bogaty, słodki i owocowy.
Pineau
Pineau jest wynikiem przypadkowego błędu popełnionego pod koniec XVI wieku, kiedy czeladnik winiarza wlał moszcz winogronowy (niesfermentowany sok zawierający miąższ i skórkę winogron) do beczki, którą uznał za pustą. Nie była- wciąż było w nim trochę koniaku. Beczka była starzona razem z innymi, a lata później, gdy winiarz ją otworzył, odkryto pyszną miksturę.
Napój charakteryzuje się wyważonym połączeniem słodyczy i kwasowości ze złożonymi i intensywnymi aromatami świeżych i suszonych owoców, wanilii i miodu. Red Pineau jest zwykle produkowane z klasycznych winogron Bordeaux, takich jak Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon lub Merlot, i jest słodsze i bardziej owocowe niż jego biały odpowiednik. Pineau des Charentes to napój regionalny, który jest produkowany od XVI wieku, głównie w departamentach Charente i Charente-Maritime.
Ten klasyczny francuski aperitif powinien być zawsze dobrze schłodzony, schludny lub podawany z lodem. Świetnie komponuje się z serem pleśniowym i foie gras.
Vin doux naturel
Vin doux naturel to rodzaj wina o naturalnym poziomie słodyczy. Tworzy się to poprzez lekkie wzbogacenie spirytusem dodawanym do wina przed zakończeniem procesu fermentacji, zwykle składającego się z brandy. Naturalna słodycz wina powstaje w procesie mutacji. Ten rodzaj wina zawiera również resztkowe cukry gronowe.
Wina Vin doux naturel są generalnie kojarzone z regionem Langwedocja-Roussillon we Francji, gdzie uprawiane są winogrona niezbędne do produkcji wina.
Wino Vin doux baturel jest wytwarzane unikalną metodą zwaną Mutage, w której do moszczu podczas fermentacji dodawany jest czysty spirytus pochodzący z wina, zawierający 96% alkoholu. Takie postępowanie zatrzymuje proces fermentacji poprzez zabijanie drożdży, co z kolei ma dwa skutki; proces ten podnosi poziom alkoholu, podczas gdy wino nabiera naturalnego poziomu słodyczy.
Arnaud de Ville-Neuve, doktor medycyny z Uniwersytetu w Montpellier, opracował tę metodę pod koniec XIII wieku i ta metoda mutacji może być stosowana do produkcji zarówno czerwonych, jak i białych win. Region Langwedocja-Roussillon słynie z produkcji najwyższej jakości win doux naturel, ponieważ suchy i wietrzny klimat pomaga skoncentrować słodycz winogron. Większość win tego typu dojrzewa w starych dębowych beczkach i wystawia się na działanie słońca w celu skoncentrowania smaków.
Vin doux naturel jest zwykle wytwarzany z białych winogron Muscat lub czerwonych winogron Grenache, powszechnie występujących w południowej Francji i może być wytwarzany zarówno w stylu utlenionym, jak i nieutlenionym. W Stanach Zjednoczonych są one ogólnie określane jako wina deserowe, aby uniknąć nieporozumień z napojami twardymi.
Wina ekologiczne
Wino ekologiczne jest przyjazne dla środowiska, uprawiane w sposób odpowiedzialny, ekonomiczny, ekologiczny i ze świadomością stosowania pestycydów i konserwantów. Dzięki przestrzeganiu ściśle określonych praktyk rolnictwa ekologicznego bez użycia szkodliwych chemikaliów i materiałów syntetycznych, ten proces wytwarzania wina wpływa na środowisko w najbardziej pozytywny sposób.
Wina ekologiczne, ze względu na swoją specyfikę, dzielą się na :
- Organiczne
- Biodynamiczne
Podobnie jak wina organiczne, wina biodynamiczne nie zawierają żadnych chemikaliów i dodatków podczas całego procesu produkcji wina. W miarę wzrostu winogron, są one wolne od syntetycznych nawozów, pestycydów i chemikaliów. Kiedy winogrona są zbierane i przetwarzane na wino, one również są wolne od GMO i siarczynów. Wina biodynamiczne różnią się od win organicznych tym, że uwzględniają cały ekosystem podczas uprawy winogron. Aby uzyskać certyfikat jednego z dwóch biodynamicznych certyfikatów wina - Demeter i Biodyvin - winnice muszą zachować wyjątkowe zdrowe gleby.
- Naturalne
Wino naturalne odnosi się do ruchu winiarzy do produkcji wina „naturalnego” bez pestycydów, chemikaliów i innych dodatków. Historycznie był związany z niemieckim ruchem Lebensreform , gdzie zyskało popularność na przełomie XIX i XX wieku.
- Ze zrównoważonej produkcji
Ten rodzaj produkcji wina chroni środowisko, wspiera odpowiedzialność społeczną, utrzymuje wykonalność ekonomiczną i produkuje wina wysokiej jakości. Gdy winogrona są uprawiane, zbierane i przetwarzane na wino, priorytetem jest ochrona środowiska. Obejmuje to wszystko, od utrzymania różnorodności biologicznej w winnicach w celu zapewnienia zdrowia gleby, przez wdrożenie środków recyklingu, które oszczędzają wodę podczas uprawy winogron, po wykorzystanie technologii energii odnawialnej, takiej jak energia słoneczna.
- Carbon Neutral
To są wina, których winnice znacznie ograniczyły emitowanie CO2 w produkcji.
- Z ograniczoną ilością siarczanów
To są wina, których winnice znacznie ograniczyły zastosowanie siarczanów w produkcji.
Aby wino było uznane za „naturalne” musi spełnić następujące kryteria:
• Winogrona są uprawiane metodami ekologicznymi lub biodynamicznymi, z certyfikatem lub bez
• Winnice niskoplenne, hodowane na sucho.
• Ręcznie zbierane
• Nie dodaje się cukrów, nie hoduje się drożdży, nie zawiera bakterii obcych
• Brak dostosowań kwasowości
• Minimalne lub brak klarowania lub filtracji
• Brak manipulacji, takich jak mikro natlenianie, odwrotna osmoz
• Minimalna ilość lub brak dodanych siarczynów
Wina organiczne - Organic
6 powodów, dla których warto pić wino organiczne:
- Brak GMO
Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) nie są dozwolone w rolnictwie ekologicznym.
- Brak syntetycznych dodatków
Wina naturalne / organiczne rzadko zawierają barwniki lub inne syntetyczne dodatki poprawiające kolor i „odczucie w ustach”.
- Bez dodatku siarczynów
- Mniej cukru (tj. mniej bólów głowy, stanów zapalnych i wypadków energetycznych)
Winogrona zawierają oczywiście naturalne cukry, ale niektórzy winiarze decydują się na dodanie dodatkowego cukru, aby poprawić smak wina. To dodaje dodatkowych kalorii.
- Niższa zawartość alkoholu(czyli mniej kaca)
- Wspiera zrównoważone rolnictwo ekologiczne i metody produkcji
I BONUS! Wina organiczne są zwykle tańsze, ponieważ proces fermentacji jest szybszy, co oznacza, że hodowcy nie muszą starzać się w beczkach i pobierać opłatę za cały ten czas. Oznacza to również, że wina organiczne nie starzeją się dobrze, więc kiedy złapiesz tę pyszną butelkę, otwórz ją i ciesz się! Pamiętaj tylko, aby pozwolić mu oddychać przez minutę. Wiele z tych win to młode wina czerwone i wymaga napowietrzenia.
Wina biodynamiczne
Podobnie jak wina organiczne, wina biodynamiczne nie zawierają żadnych chemikaliów i dodatków podczas całego procesu produkcji wina. W miarę wzrostu winogron, są one wolne od syntetycznych nawozów, pestycydów i chemikaliów. Kiedy winogrona są zbierane i przetwarzane na wino, one również są wolne od GMO i siarczynów. Wina biodynamiczne różnią się od win organicznych tym, że uwzględniają cały ekosystem podczas uprawy winogron. Aby uzyskać certyfikat jednego z dwóch biodynamicznych certyfikatów wina - Demeter i Biodyvin - winnice muszą zachować wyjątkowe zdrowe gleby.
Wina naturalne
Wino naturalne odnosi się do ruchu winiarzy do produkcji wina „naturalnego” bez pestycydów, chemikaliów i innych dodatków. Historycznie był związany z niemieckim ruchem Lebensreform , gdzie zyskało popularność na przełomie XIX i XX wieku.
Aby wino było uznane za „naturalne” musi spełnić następujące kryteria:
• Winogrona są uprawiane metodami ekologicznymi lub biodynamicznymi, z certyfikatem lub bez
• Winnice niskoplenne, hodowane na sucho.
• Ręcznie zbierane
• Nie dodaje się cukrów, nie hoduje się drożdży, nie zawiera bakterii obcych
• Brak dostosowań kwasowości
• Minimalne lub brak klarowania lub filtracji
• Brak manipulacji, takich jak mikro natlenianie, odwrotna osmoz
• Minimalna ilość lub brak dodanych siarczynów
Sustainable agriculture
Ten rodzaj produkcji wina chroni środowisko, wspiera odpowiedzialność społeczną, utrzymuje wykonalność ekonomiczną i produkuje wina wysokiej jakości. Gdy winogrona są uprawiane, zbierane i przetwarzane na wino, priorytetem jest ochrona środowiska. Obejmuje to wszystko, od utrzymania różnorodności biologicznej w winnicach w celu zapewnienia zdrowia gleby, przez wdrożenie środków recyklingu, które oszczędzają wodę podczas uprawy winogron, po wykorzystanie technologii energii odnawialnej, takiej jak energia słoneczna.
Wina owocowe
- Pierwsze wina owocowe pojawiły się ponad 2000 lat temu i były wytwarzane przez starożytnych Greków i Rzymian (tradycyjnie wytwarzano je z jabłek, dzikich owoców i jagód)
- Wina owocowe mają znacznie wyższy poziom przeciwutleniaczy niż wina gronowe. W niektórych przypadkach ponad 7 razy więcej !!
- Wina owocowe były tradycyjnie popularne wśród domowych winiarzy oraz na obszarach o chłodnym klimacie, takich jak Wielka Brytania, Ameryka Północna i Skandynawia.
- Wielka Brytania posiada doskonały klimat do produkcji jednych z najlepszych win owocowych na świecie.
- Watykan konsumuje więcej wina niż jakikolwiek inny kraj (aż 90 butelek rocznie na osobę dorosłą!)
- Średnie roczne spożycie wina przez dorosłych w Wielkiej Brytanii wynosi 38 butelek
- Holandia, Niemcy i Dania mają silną tradycję win owocowych, a najpopularniejszymi źródłami są czarne porzeczki, czerwone porzeczki i truskawki
Wina jarzębinowe
Niegotowane jarzębiny są lekko trujące, a niewielka skrawka dowodzi, że smakują okropnie (być może dlatego ptaki ich unikają). Ostrość nie jest zła, to gorzki posmak i wysoka gęstość pip, które psują ten kusząco wyglądający owoc. Z pewnością jagody jarzębiny znalazły niewielkie zastosowanie w kuchni, a galaretka z jarzębiny jest ich główną obroną przed żerującym zapomnieniem.
Ale jest wino z jagód jarzębiny. Najwcześniejsza wzmianka o napoju alkoholowym z jagodami, jaką mogę znaleźć, pochodzi z końca XVIII wieku - „Biedniejsi ludzie w Walii robią napój zwany diodgriafel, zanurzając jagody w wodzie”. Ta sama historia pojawia się wielokrotnie w późniejszych pracach - może być wytworem wyobraźni pierwotnego pisarza.
Wina malinowe
Składniki na Wino Malinowe
- 2 funty malin
- 6 litrów wody
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie drożdży winnych
Wskazówki dotyczące wina malinowego
- Umieść maliny w plastikowej torbie lub dwóch. Ściśnij i zgnieć je. Twoim celem jest wyciągnięcie jak największej ilości soku.
- Umieść durszlak w misce wystarczająco dużej, aby pomieściła maliny i wodę z cukrem. Wrzuć sok malinowy i miąższ malin do miski.
- Wyciągnij łyżkę soku malinowego i włóż do osobnego pojemnika (dobrze sprawdzi się szklanka lub filiżanka). Wymieszaj z nim trochę ciepłej (nie gorącej!) Wody. Dodaj swoje drożdże. To zrobi starter drożdżowy.
- Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj 1 szklankę cukru i mieszaj do rozpuszczenia. Maliny polać wrzącą wodą z cukrem. Za pomocą dużej łyżki, dna czystej filiżanki lub miski, lub czegokolwiek innego, co możesz znaleźć, wyciśnij maliny do miski, wyciskając tyle soku, ile możesz.
- Wybierz podstawowe naczynie fermentacyjne. Może to być szklana butla, szklana lub plastikowa butelka spożywcza lub plastikowe wiadro. Cokolwiek używasz, upewnij się, że jest czyste. Najlepszym sposobem na zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych jest umycie butelki lub wiadra wodą z mydłem, wypłukanie całego mydła, a następnie spłukanie go słabym roztworem wybielacza (jedna nakrętka pełna wybielacza na jeden galon wody). Używając wybielacza, upewnij się, że dobrze go wypłukujesz. Zwykle, jeśli nadal pachnie wybielaczem, należy nadal spłukiwać zimną wodą.
- Do tej pory Twój starter drożdżowy powinien wyglądać na spieniony i aktywny! Wlej sok malinowy i mieszaninę cukru i wody do (czystego) naczynia do pierwotnej fermentacji. Ta słodka, niesfermentowana mieszanka nazywana jest „koniecznością”.
- Upewnij się, że Twój moszcz nie jest zbyt gorący. Dużo ponad 100 stopni Fahrenheita i zabijesz swoje drożdże! Nie biegam po kuchni z termometrem, więc robię „test czucia”. W ten sposób jest też prostszy, a ja uwielbiam proste. Jeśli jest gorąco, jest gorąco, więc poczekaj; jeśli jest ciepło, poczekaj trochę dłużej, aby się upewnić.
- Teraz dodaj swoje drożdże!
- Następny krok należy do Ciebie: masz miazgę malinową w durszlaku, prawda? Możesz to również dodać do moszczu. Ja robię! Możesz dodać część lub całość. Możesz również umieścić miazgę w nylonowej torbie i dodać ją do moszczu, aby miazga była dostępna dla drożdży, ale była oddzielona od soku. Twój wybór! Tak czy inaczej, kolejne kroki powinny zapewnić, że w produkcie końcowym nie ma pulpy.
- Przymocuj śluzę do pojemnika fermentacyjnego. Jeśli nie masz śluzy powietrznej, możesz użyć gumowej rękawicy lub po prostu plastikowej folii dopasowanej do ciała za pomocą gumki. Jeśli używasz metody z gumowymi rękawiczkami (zrobiłem to!), Obserwowanie, jak palce rękawicy nadymają się, gdy dwutlenek węgla jest uwalniany podczas fermentacji, może być naprawdę zabawne. Pamiętaj tylko, aby zwolnić nacisk, zdejmując na krótko rękawicę, w przeciwnym razie wybuchnie!
- W ciągu najbliższych 5-7 dni nastąpi fermentacja. Jeśli chcesz, możesz się poruszyć. Zwykle mieszam przez pierwszy dzień lub dwa, głównie z ciekawości i nienasyconego pragnienia powąchania tego. Jeśli używasz śluzy, prawdopodobnie przestaniesz widzieć bąbelki po około tygodniu. Użytkownicy rękawic gumowych zauważysz po 5-7 dniach, że nie musisz tak często „wypuszczać powietrza” z rękawicy.
- W ciągu kilku miesięcy starzenia się, wino malinowe jest gotowe do spożytkowania.
Wina porzeczkowe
Wina owocowe z czerwonej i białej porzeczki to napoje, które są zwykle produkowane w północnych chłodnych obszarach, gdzie trudno jest uprawiać wysokiej jakości winogrona. Są proste w produkcji. Ich naturalny bilans chemiczny jest taki, że można je samoczynnie oczyścić bez żadnych dodatkowych substancji. Czerwone i białe porzeczki zawierają tylko niewielką ilość węglowodanów ; to wymaga dodania cukru lub miodu.
Wina wiśniowe
Wina wiśniowe mogą być używane do produkcji wzmocnionych win i likierów . Producenci wina ze stanu Michigan , zlokalizowani w wiodącym regionie Stanów Zjednoczonych produkującym wiśnie, produkują kilka odmian wina wiśniowego, w tym wersje przyprawione i mieszanki wiśniowo-winogronowe. "Cherry Kijafa" to wzmocnione wino owocowe, które jest produkowane w Danii z wiśni z dodatkiem naturalnych aromatów i zwykle zawiera 16% objętości alkoholu. Wśród likierów wiśniowych do najbardziej znanych należy Maraska , wino wiśniowe wytwarzane z wiśni Marasca z Chorwacji. W ciągu ostatnich kilku lat Fredriksdal Cherry Wine (częściowo wymyślone przez wybitnego właściciela restauracji Jana Friis-Mikkelsena ) było produkowane w Danii. Produkcja wina wiśniowego staje się popularna w Chinach.
Wina śliwkowe
Plum jerkum jest wytwarzany ze sfermentowanych śliwek w sposób podobny do jabłek wykorzystywanych do produkcji cydru . Często kojarzony był z północnym Cotswolds i niegdyś był produktem miasta Worcester.
Wina truskawkowe
Co to jest wino truskawkowe?
Jak każdy inny rodzaj wina, wino truskawkowe jest wynikiem fermentacji soku owocowego; w tym przypadku truskawki. Wino truskawkowe jest bardzo słodkie i zwykle zawiera dużą ilość cukru. Składniki na wino truskawkowe są proste: obrane truskawki, wrząca woda, sok z cytryny i cukier. Owoce są w zasadzie rozgniecione i dolewane gorącą wodą i sokiem z cytryny. Po kilku minutach mieszania odstawia się na tydzień (raz dziennie się miesza). Następnie mieszaninę odsącza się, miazgę truskawkową wyrzuca i dodaje się cukier. Cukier rozpoczyna fermentację. Pozostaw miksturę w garnku na około tydzień, następnie przelej do dużych szklanych butelek wina i luźno zakorkuj. Odtąd powinien spędzić około trzech miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu, aż przestanie bulgotać. Na koniec można pić.
Wina z czarnego bzu
Czasami nazywany „Englishman’s grape”, pospolity czarny bez był używany do produkcji wina od setek - prawdopodobnie tysięcy - lat. Same czarne bzu tworzą bogate, aromatyczne wino, ale od dawna są dodawane do innych win owocowych i jagodowych, w tym winogron, w celu dodania koloru, taniny i złożoności. Rzeczywiście, na przestrzeni lat doszło do kilku „skandali”, kiedy odkryto, że komercyjne winiarnie fałszowały swoje wina gronowe poprzez dodanie czarnego bzu w celu poprawienia ich koloru. Domowi winiarze oczywiście mogą je wykorzystać do tego celu, jeśli sobie tego życzą.
Czarny bez jest od dawna używany do celów spożywczych, napojów i leczniczych. Ciasto z czarnego bzu, dżem i galaretka, tarty, napoje smakowe i oczywiście wino to tylko niektóre z jego bardziej znanych zastosowań.
Wino z czarnego bzu ma wyjątkowy smak, który z czasem znacznie się zmienia. Kiedy używa się zbyt małej ilości jagód, wino jest rzadkie i prawdopodobnie nie poprawi się. Kiedy używa się zbyt wielu jagód, garbniki i inne składniki smakowe mogą przytłoczyć podniebienie i wymagać rozcieńczenia, zmieszania lub przedłużonego dojrzewania, aby uzyskać łagodny smak. Pomiędzy tymi skrajnościami są wina, które często oferują wyjątkową przyjemność.
Gatunek Sambucus
Rodzaj Sambucus składa się z maksymalnie 30 gatunków.
Dwa gatunki stanowią większość wina z czarnego bzu produkowanego w Europie i Ameryce. Europejski Elder ( S. nigra ) rośnie w Wielkiej Brytanii i od Skandynawii na południe do Afryki Północnej i na wschód do Azji. Uległa naturalizacji w Ameryce Północnej i prawie wszędzie, gdzie została zasadzona, ptaki szybko rozsiewają nasiona.
American Elder ( S. Canadensis ) rośnie w większości Stanów Zjednoczonych i we wschodniej części Kanady. Gatunki te mają odpowiednio czarne i niebiesko-czarne jagody.
Inne ważne gatunki to bez niebieski ( S. cerulea ), bez meksykański ( S. mexicana ), bez czarny ( S. melanocarpa ), bez rudy z wybrzeża Pacyfiku (S. callicarpa ) i bez z Florydy ( S. simpsonii ). Dwóch innych starszych europejskich starszych ma niewielkie znaczenie - europejski czerwony starszy ( S. racemosa ) i europejski starszy krasnolud ( S. ebulus ). W Australii (i Nowej Gwinei) ważny jest żółty starszy ( S. australasica ) i biały starszy ( S. gaudichaudiana ). W Ameryce Południowej starszy południowy ( S. australis ) i starszy andyjski ( S. peruviana) są ważne. Prawie tuzin gatunków zamieszkuje części Azji, w tym bez chiński ( S. javanica ), bez chiński czerwony ( S. chinensis ), bez północno-chiński ( S. williamsii ), bez japoński ( S. sieboldiana ), bez czerwony koreański ( S. latipinna ), kaukaz czerwony bez ( S. tigranii ) i azjatycki bzik karłowaty ( S. adnata ).
Dodatkowo wyodrębniono lub wyhodowano dziesiątki odmian do różnych celów. Zwiększenie rozmiaru jagód jest oczywistym celem, a jagody osiągnęły średnicę do 1⁄2 cala (1,3 cm).
Odmiany Adams nr 1 i Adams nr 2 to dwa znane od dawna typy o dobrych właściwościach wzrostu i dużych jagodach. Nowsza odmiana York jest jeszcze bardziej żywotna i daje większe jagody. Inne popularne odmiany to Johns, Kent, Nova i Scotia. Niektóre odmiany osłabiają taniny i zwiększają zawartość cukru, podczas gdy inne są hodowane w celu zwiększenia ilości składników, które mogą być korzystne leczniczo.
Wina z dzikiej róży
Może być zrobiony ze świeżych lub suszonych owoców dzikiej róży . Aby wyprodukować ten napój, owoce róży są fermentowane w syropie z drożdżami i kwasem cytrynowym , tworząc ekstrakt. Tę technikę stosuje się tylko w przypadku kilku innych rodzajów win owocowych, w tym tarniny (tarniny), głogu i jarzębiny .
Najlepsze wino produkowane z dzikiej róży jest mocne i słodkie, co najmniej dwa lata przechowywania.
Wina wegańskie
Co sprawia, że wino jest wegańskie?
To trochę dziwnie brzmi, ponieważ wino składa się z produktów pochodzenia roślinnego. Jeżeli szczegółowo wgłębimy się w produkcję wina, rzeczywistość staje się inna.
Powód, dla którego wszystkie wina nie są wegańskie, a nawet przyjazne dla wegetarian, ma związek ze sposobem klarowania wina.
Przed filtracją, aby ułatwić koagulację osadów, dodaje się różne substancje pochodzenia zwierzęcego takie jak:
- białka jaj kurzych
- żelatyna
- karuk
- olej rybny
- kazeinę
- chitynę
- wysuszoną i sproszkowaną krew bydlęcą
Wina lodowe - Icewine
Wino lodowe to ultra-bogate, super słodkie wino deserowe zrobione z intensywnego soku z winogron zamrożonych na winorośli. Tradycja produkcji wina lodowego jest dobrze zakorzeniona w Austrii i Niemczech (lokalnie znanych jako eiswein ), ale Kanada jest jednym z wiodących regionów świata. Wino specjalne jest bardzo trudne do wyprodukowania i jest sprzedawane w butelkach o połowie wielkości za dodatkową opłatą. Podobnie jak wiele odmian deserowych, zawiera mniej alkoholu niż większość win i zawiera nuty słodkich owoców i miodu.
Wino lodowe to słodkie wino deserowe. W rzeczywistości jest to jedno z najsłodszych win, jakie można znaleźć, ale intensywna słodycz jest zrównoważona dużą ilością jasnej kwasowości. Z mocnymi aromatami, takich jak miód, cytrusy, owoce pestkowe,brzoskwinia i suszona morela, oraz soczyste owoce tropikalne, takie jak mango. Wino lodowe z białych winogron nadal zachowuje świeżość na podniebieniu. Wino lodowe z czerwonych winogron ma nuty jagód, takich jak truskawka, i lekkie przyprawy. Obydwa mogą wykazywać kwiatowy nos i utrzymujące się, jedwabiście słodkie zakończenie i zwykle mają niską zawartość garbników.
Dokładne właściwości wina lodowego będą się znacznie różnić w zależności od użytych odmian winorośli i metody leczenia. Niektóre wina lodowe dojrzewają w dębowych beczkach , co dodaje im pewnej złożoności.
Vermouth
Vermouth
Wino aromatyczne, zaliczane do win deserowych, jest wzmacniane dodatkami takimi jak:
- Zioła (piołun – od XX jest zakazane )
- Korzenie (szałwia )
- Przyprawy (kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, chinina, skórka cytrusowa, kardamon, majeranek, rumianek )
- Cukier
- Karmel
Uważa się, że konsumpcja win wzmocnionych ziołami lub korzeniami rozpoczęła się w Chinach przynajmniej od dynastii Shang i Western Zhou (1250–1000 pne).
Ze względu na barwę wyróżnia się wermuty czerwone (rosso) i białe ( bianco), a w zależności od ilości cukru dzieli się na:
- gorzkie (wł. amaro)
- wytrawne (wł. secco)
- słodkie (wł. dolce)
Proces produkcji Vermouth jest podobne do produkcji wina.
- Do czerwonego/białego wina dodaje się destylat w postaci brandy.
- Zatrzymanie procesu fermentacji – zachowanie części cukru gronowego i aromatów owocowych.
- Dodatek przypraw i zioła
- Wino przez 3-6 miesięcy, obniżając stopniowo temperaturę o 0oC
- Wytrącanie się osadu
- Usuwanie osadu
- Proces pasteryzacji
- Butelkowanie
Zastosowanie
- Kulinarne – zamiennik białego wina ; zioła zawarte w Vermouth, sprawiają że jest doskonałym składnikiem w sosach do dań rybnych lub jako marynata.
- Napój - popularny składnik wielu koktajli, ponieważ ludzie uznali, że jest on korzystny dla obniżenia zawartości alkoholu. Jest zwykle spożywany jako aperitif.
- Przechowywanie - Smakosze zalecają spożywanie otwartych butelek wermutu w ciągu jednego do trzech miesięcy.
Rodzaje i producenci:
Wermuty można dzielić także według następujących stylów:
- wermuty turyńskie (Vermouth di Torino) - np. Carpano Classico, Cinzano Rosso, Cocchi Vermouth di Torino, Contratto Vermouth Rosso, Gancia Rosso, Casa Martelletti Vermouth Classico, Martini & Rossi Rosso, Mancino Rosso Amaranto, Alessio Rosso, Stock Sweet Vermouth Rosso
- wermuty chinato (z chininą i gorczycą) - np. Martini Gran Lusso, Mancino Bianco Ambrato, Mancino Chinato, Alessio Vermouth Chinato, Cocchi “Dopo Teatro”, Carpano Punt e Mes
- wermuty z nutą wanilii (Alla Vaniglia) - np. Carpano Antica Formula
- wermuty w stylu Chambery Blanc - np. Dolin de Chambery Blanc, Routin Blanc
- włoskie białe wermuty - np. Alessio Bianco, Carpano Bianco, Cinzano Bianco, Contratto Bianco, Gancia Bianco, Martini Bianco, Alberto Bianco, Vermouth del Professore Bianco
- wermuty wytrawne w stylu Marseillan - np. Noilly Prat Original French Dry, Noilly Prat Extra Dry
- wermuty wytrawne w stylu Chambery - np. Dolin de Chambery Dry, Routin Dry
- amerykańskie wermuty wytrawne (Western dry) - np. Vya Extra Dry, Vya Sweet Vermouth, Vya Whisper Dry, Sutton Cellars Brown Label Vermouth, Imbue Bittersweet Vermouth, Atsby Amberthorn, Atsby Armadillo Cake, Lo-Fi Sweet Vermouth, Lo-Fi Dry Vermouth
- wermuty nowoczesne (modern) - np. Martini & Rossi Rosato, Martini & Rossi D'Oro, Noilly Prat Ambre, La Quintinye Vermouth Royal Rouge, La Quintinye Vermouth Royal Blanc, La Quintinye Vermouth Royal Extra Dry, Maidenii Sweet, Maidenii Dry
- wermuty w stylu hiszpańskim - np. Lustau Rojo, Lustau Blanco, Miro Rojo, Miro Seco, Vermouth Perucchi Rojo, Vermouth Perucchi Blanco, Vemrouth Perucchi Extra Dry, Yzaguirre Classic Red, Yzaguirre Classic White, Yzaguirre Rosado, Yzaguirre Red Reserva, Yzaguirre Francisco Simo Y Cia