Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

  • Język: Polski Polski
  • Zmień

Język:

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk
Aktywne filtry
Opcje przeglądania

Liczba wybranych produktów: 25533

  • Poziom wytrawności
    Wybrane filtry: 0
  • Kolor
    Wybrane filtry: 0
  • Bottling
    Wybrane filtry: 0
  • Zawartość alkoholu %
    Wybrane filtry: 0
  • Wiek
    Wybrane filtry: 0
  • Rocznik
    Wybrane filtry: 0
  • Region
    Wybrane filtry: 0
  • Kraj
    Wybrane filtry: 0
  • Szczepy
    Wybrane filtry: 0
  • Pojemność
    Wybrane filtry: 0
  • Apelacja
    Wybrane filtry: 0
  • Typ
    Wybrane filtry: 0
  • Charakter
    Wybrane filtry: 0
  • Rodzaj beczki
    Wybrane filtry: 0
  • Unikalne cechy
    Wybrane filtry: 0
  • Zakres cen
    Wybrane filtry: 0

Wino jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej – drożdże przekształcają cukry (glukozę) w etanol i dwutlenek węgla:

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2

Najwcześniejsze znane ślady wina pochodzą z Gruzji (ok.  6000 pne), chociaż istnieją dowody na to, że podobny napój alkoholowy był spożywany wcześniej w Chinach (ok.  7000 pne). 

Proces produkcji wina – winifikacja, składa się z pięciu podstawowych etapów:

      • Zbiór
      • Kruszenie/Wyciskanie
      • Fermentacja
      • Klarowanie/Ciśnienie/Filtracja
      • Starzenie się i butelkowanie

Pierwszym krokiem w produkcji wina jest zbiór.  Winogrona zawierają wszystkie wymagane związki chemiczne takie jak estry, garbniki (taniny) i kwasy, które tworzą pyszne wino. Duży wpływ na proces mają: odmiana winogrona użyta do produkcji  i warunki , w jakich uprawiano winorośl.

Drugim etapem produkcji wina jest przygotowanie moszczu gronowego. Moszcz uzyskuje się dzięki wyciskaniu winogron w prasach. Po zgromadzeniu moszczu gronowego następuje proces fermentacji alkoholowej, który prowadzi nas do trzeciego etapu.  

Ten proces fermentacji trwa cały czas, dopóki cukier nie zostanie przekształcony w alkohol, w wyniku czego powstanie wytrawne wino. Jeśli ma zostać wyprodukowane słodkie wino, producenci wina zatrzymują ten proces, aby zapobiec konwersji całego cukru. Cały proces fermentacji może potrwać od tygodnia do miesiąca, a nawet dłużej.

Po zakończeniu fermentacji wino poddawane jest filtrowaniu. Od przeznaczenia wina uzależniona jest liczba filtracji. Dla win o przeznaczeniu masowym wina filtrowane są wielokrotnie. Wina o przeznaczeniu kolekcjonerskim bądź dla koneserów filtrowane są raz lub w ogóle. Następnie wino poddawane jest procesowi klarowania, który polega na samorzutnym wytrącaniu się osadu oraz zbierania wina znad osadu.

Ostatnim etapem produkcji jest dojrzewanie i butelkowanie. Wino może dojrzewać zarówno przed jak i po kupażu. Dojrzewanie to nic innego jak przechowywanie w odpowiednich warunkach czyli w odpowiedniej temperaturze, oświetleniu. Wino może dojrzewać na dwa sposoby: w kadziach/ beczkach oraz w butelkach.

Rodzaje wina.

Najczęstsze klasyfikacje wina są wykonywane przez:

    • miejsce pochodzenia ( np. Bordeaux, Rioja, Mosel i Chianti )
    • metody i styl winifikacji 
    • słodycz 
    • smak (opisuje charakter wina jako wytrawnego ,półsłodkiego, i słodkiego )
    • jakość 
    • rocznik lub odmiana

Klasyfikacja według winifikacji odnosi się do sposobu wytwarzania win i dzieli wszystkie wina na trzy główne kategorie: 

      • wina stołowe (najczęściej spożywane z jedzeniem i służą jako dodatek do posiłku)
      • wina musujące (przeznaczone są głównie do spożycia podczas uroczystości)
      • wina wzmocnione  (stosuje się przed posiłkiem lub po nim)

Dodano produkt do koszyka

Wina

Promocje
Cluster Flock Sauvignon Blanc Marlborough 750ml

Cluster Flock Sauvignon Blanc Marlborough 750ml

nowozelandzkie białe wino

Cluster Flock Blanc Marlborough to nowa propozycja od Micka Messuma, eksperta winiarskiego współpracującego ze znanymi producentami z Hiszpanii, Portugalii, Niemiec, Włoch, a teraz Nowej Zelandii. Jego projekt Citizen Wine nabiera nowego rozpędu odkąd jego dwa wina stały się hitem w Angielskich i Japońskich restauracjach.

Cena: 69.90 zł
VP Vinos De Portugal Tejo White 750ml

-33%

VP Vinos De Portugal Tejo White 750ml

Wino VP Vinos De Portugal Tejo White to znakomity przykład portugalskiego białego wina, które zachwyca swym aromatem i smakiem. Na pierwszy nos wydobywają się świeże nuty cytrusowe, takie jak limonka i grejpfrut, które przeplatają się z delikatnymi akcentami kwitnących kwiatów i soczystych owoców tropikalnych. W ustach wino jest lekkie i rześkie, z doskonale zbalansowaną kwasowością, co sprawia, że jest niezwykle orzeźwiające.

Cena: 29.90 zł 19.90 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19.90 zł

VP Vinos De Portugal Tejo Red 750ml

-33%

VP Vinos De Portugal Tejo Red 750ml

VP Vinos De Portugal Tejo Red to wino, które zachwyca bogactwem aromatów oraz złożonością smaku. Już przy pierwszym zetknięciu z kieliszkiem, uwalniają się intensywne nuty ciemnych owoców, takich jak jeżyny, śliwki i maliny, które harmonijnie przeplatają się z delikatnymi akcentami przypraw i wanilii. W tle można dostrzec subtelną mineralność, która sprawia, że wino jest wyjątkowo świeże i zrównoważone.

Cena: 29.90 zł 19.90 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19.90 zł

Sortuj wg:
Aktywne filtry
Liczba wybranych produktów: 25533
  • Produktów na stronie:
  • 36
  • 60
  • 96