Cognac
Koniak to najbardziej znany rodzaj brandy na świecie
- Ugni Blanc, Folle Blanche i Colombard to najczęściej używane rodzaje winogrona do produkcji koniaku.
- Wina produkowane z tych winogron są cienkie, cierpkie i ubogie w alkohol;idealne do robienia brandy.
- Metody produkcji i nazwy muszą spełniać określone wymogi prawne.
Koniak jest również klasyfikowany według crus :
- Grande Champagne (13766 ha (34 020 akrów)) Gleby Grande Champagne i Petite Champagne charakteryzują się płytką gliną wapieniem, wapieniem i kredą.
- Petite Champagne ma cechy podobne do tych z Grande Champagne. Koniaki wykonane z mieszanki Grande i Petite Champagne eaux de vie (z co najmniej 50% Grande Champagne) mogą być sprzedawane jako „ grzywny szampan ”.
- Borderies - gleba tego wyznania zawiera glinę i kamienie krzemienne powstałe w wyniku rozkładu wapienia.
- Płetwy Bois - idealne do ustalenia bazy niektórych mieszanych koniaków. Gleby tutaj są przeważnie z czerwonej gliny wapiennej i bardzo kamieniste lub w inny sposób ciężkie gleby gliniaste.
- Bons Bois i Bois Ordinaires - z uboższą glebą i silnym wpływem morskiego klimatu.
Napoje na bazie koniaku:
- Grand Marnier : likier wykonany z koniaku i destylowanej esencji gorzkiej pomarańczy.
- Pineau des Charentes : słodki apéritif , składający się z eau-de-vie i winogronowego moszczu , wykonane w Charente regionu.
- Domaine de Canton : likier imbirowy na bazie koniaku.
- Chambord : likier z koniaku z czarnymi i czerwonymi malinami i wanilią.
- Sidecar : koktajl tradycyjnie robiony z koniakiem, likierem pomarańczowym i sokiem z cytryny.
- Alexander
- Between the Sheets
- Sazerac
- Stinger
- French Connection