Umeshu
Umeshu to tradycyjny japoński "likier" wytwarzany z owoców ume. Idealną równowagę między ekstraktem z ume, a alkoholem uzyskuje się przez dojrzewanie całego owocu, bez pestki. Wyśmienity posmak Umeshu pochodzi z kwasu cytrynowego w owocach, a orzeźwiający smak pobudza apetyt. Umeshu zawiera również kwas jabłkowy i bursztynowy. Dodatek alkoholu do owoców podczas produkcji sprawia, że aromat ume można wydobyć nie tylko z miąższu i skórki, ale także z pestki. Ume jest często mylona ze śliwką, która należy do tej samej grupy. Jednak te dwa owoce mają bardzo różne cechy. Ume ma zawartość kwasu 4-5% w porównaniu z 1-2% kwasowością śliwki. W miarę dojrzewania owoców ume poziom kwasu cytrusowego w owocach przewyższa poziom innych kwasów organicznych. Miąższ i skórka zawierają polifenole (rodzaj przeciwutleniacza występującego w roślinach), którego ilość wzrasta wraz z dojrzewaniem owoców. Ponadto owoc zawiera wiele aminokwasów i innych kwasów organicznych, takich jak kwas cytrynowy.