Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

  • Język: Polski Polski
  • Zmień

Język:

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk
Aktywne filtry
Opcje przeglądania

Liczba wybranych produktów: 79

  • Poziom wytrawności
    Wybrane filtry: 0
  • Kolor
    Wybrane filtry: 0
  • Zawartość alkoholu %
    Wybrane filtry: 0
  • Region
    Wybrane filtry: 0
  • Kraj
    Wybrane filtry: 0
  • Szczepy
    Wybrane filtry: 0
  • Pojemność
    Wybrane filtry: 0
  • Apelacja
    Wybrane filtry: 0
  • Typ
    Wybrane filtry: 0
  • Charakter
    Wybrane filtry: 0
  • Unikalne cechy
    Wybrane filtry: 0
  • Zakres cen
    Wybrane filtry: 0

Wino ekologiczne jest przyjazne dla środowiska, uprawiane w sposób odpowiedzialny, ekonomiczny, ekologiczny i ze świadomością stosowania pestycydów i konserwantów. Dzięki przestrzeganiu ściśle określonych praktyk rolnictwa ekologicznego bez użycia szkodliwych chemikaliów i materiałów syntetycznych, ten proces wytwarzania wina wpływa na środowisko w najbardziej pozytywny sposób.

Wina ekologiczne, ze względu na swoją specyfikę, dzielą się na :

  • Organiczne
  • Biodynamiczne

Podobnie jak wina organiczne, wina biodynamiczne nie zawierają żadnych chemikaliów i dodatków podczas całego procesu produkcji wina. W miarę wzrostu winogron, są one wolne od syntetycznych nawozów, pestycydów i chemikaliów. Kiedy winogrona są zbierane i przetwarzane na wino, one również są wolne od GMO i siarczynów. Wina biodynamiczne różnią się od win organicznych tym, że uwzględniają cały ekosystem podczas uprawy winogron. Aby uzyskać certyfikat jednego z dwóch biodynamicznych certyfikatów wina - Demeter i Biodyvin - winnice muszą zachować wyjątkowe zdrowe gleby.

  • Naturalne

Wino naturalne odnosi się do ruchu winiarzy do produkcji wina „naturalnego” bez pestycydów, chemikaliów i innych dodatków. Historycznie był związany z niemieckim ruchem Lebensreform , gdzie zyskało popularność na przełomie XIX i XX wieku.

  • Ze zrównoważonej produkcji

Ten rodzaj  produkcji wina chroni środowisko, wspiera odpowiedzialność społeczną, utrzymuje wykonalność ekonomiczną i produkuje wina wysokiej jakości. Gdy winogrona są uprawiane, zbierane i przetwarzane na wino, priorytetem jest ochrona środowiska. Obejmuje to wszystko, od utrzymania różnorodności biologicznej w winnicach w celu zapewnienia zdrowia gleby, przez wdrożenie środków recyklingu, które oszczędzają wodę podczas uprawy winogron, po wykorzystanie technologii energii odnawialnej, takiej jak energia słoneczna.

  • Carbon Neutral

To są wina, których winnice znacznie ograniczyły emitowanie CO2 w produkcji.

  • Z ograniczoną ilością siarczanów

To są wina, których winnice znacznie ograniczyły zastosowanie siarczanów w produkcji.

Aby wino było uznane za „naturalne” musi spełnić następujące kryteria:

Winogrona są uprawiane metodami ekologicznymi lub biodynamicznymi, z certyfikatem lub bez

Winnice niskoplenne, hodowane na sucho.

 Ręcznie zbierane

 Nie dodaje się cukrów, nie hoduje się drożdży, nie zawiera bakterii obcych

Brak dostosowań kwasowości

Minimalne lub brak klarowania lub filtracji 

Brak manipulacji, takich jak mikro natlenianie, odwrotna osmoz

Minimalna ilość lub brak dodanych siarczynów 

Dodano produkt do koszyka

Wina ekologiczne

Sortuj wg:
Aktywne filtry
Liczba wybranych produktów: 79
  • Produktów na stronie:
  • 36
  • 60
  • 96