Absynt
Absynt jest napojem, o którym wielu słyszało, ale niewielu miało odwagę spróbować.
Absynt to silny napój alkoholowy, który zwykle zawiera około 70% alkoholu, wytwarzany na bazie destylowanego spirytusu, wody i różnych składników roślinnych. Głównym i najbardziej rozpowszechnionym składnikiem absyntu jest piołun.
Absynt jest często nazywany „Zieloną wróżką”, ponieważ tradycyjnym kolorem absyntu jest zielony. Kolejnym powodem tej ksywki jest fakt, że nadmiar tego napoju powodował halucynację. Może być również koloru przezroczystego, żółtego, brązowego, czarnego i czerwonego. Absynt czasami jest błędnie zwany likierem.
Proces produkcji:
- Rozcieńczanie spirytusu wodą i zmieszanie go z dodatkami.
- Ogrzewanie (łagodne).
- Destylacja.
- Po destylacji Absynt staje się klarowny i aromatyczny.
- Barwienie, które jest bardzo ważne, ponieważ nadaje absyntowi jego aromat i kolor.
- Dojrzewanie w stalowych zbiornikach lub w dębowych beczkach. (od 1 miesiąca do roku)
Rodzaje Absyntu:
- Blanche ( Szwajcaria)
jest butelkowany bezpośrednio po destylacji
bezbarwne
- Verte (Francja) - sztuczny kolor – zielone
- Absenta (Hiszpania) – słodki rodzaj absyntu
- Hausgemacht ( Niemcy) – tajemna produkcja, zwany też „tajemniczym absyntem.
- Bohemian-style absinth (Czechy) - gorzki, duża zawartość piołunu
- Green Fairy – nazwę zawdzięcza swojemu kolorze – zielony.
- King of Spirits – kolor żółty, producent tego absyntu nazwał go „najlepszym i najdroższym na świecie.
- Red Tunel - zawiera ekstrakt z granatu, dający jasno czerwony kolor i niepowtarzalny posmak.
Produkcja krajowa:
- Szwajcaria : Fritz Duval, Kubler, La Bleue
- Francja : La Fee Absinthe Parisienne, DuVallon
- Włochy : Dedo Absinthe, Absinthe Caselli
- Czechy : Hills Absinth, King of Spirits, Prague Absinth
- USA : Herbsaint, Walton Waters Absinthe Superieur
- Hiszpania : Xenta, Absenta Tunel Red , Jacques Senaux Black
- NIemcy : Absinthe Eichelberger Blanche 58, Alandia Epoque
Jak się pije absynt?
Metoda francuska
- Najpierw powinniśmy wlać jedną część absyntu do szklanki.
- Następnie nałożyć na specjalną dziurkowatą łyżkę kostkę cukru
- Zalać ¾ szklanki wody przez cukier na łyżce do szklanki
- Cukier rozpuszcza się w wodzie
- Powstały syrop miesza się z absyntem.
Metoda rosyjska
- Najpierw produkujemy syrop cukrowy oddzielnie, mieszając cukier z wodą.
- Następnie rozcieńczyć absynt z syropem cukrowym w odpowiednich proporcjach.
- To najskuteczniejszy i najprostszy sposób na złagodzenie smaku absyntu.
Metoda czeska
- ¼ zawartości absyntu wlewa się do szklanki.
- Kostkę cukru nakłada się na mokrą łyżkę lub widelec.
- Następnie należy spalić cukier nasączony alkoholem.
- Powstałą mieszaninę rozcieńcza się ¾ szklanki wody.
- Kostkę cukru kładzie się na rozgrzaną łyżeczkę z otworami.
- Następnie wlewamy napój przez łyżkę.
- Powstały syrop lekko się podgrzewa i jest gotowa do spożycia.