Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 220zł

Dostawa za free od 220zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Absynt

Absynt jest napojem, o którym wielu słyszało, ale niewielu miało odwagę spróbować. 

Absynt to silny napój alkoholowy, który zwykle zawiera około 70% alkoholu, wytwarzany na bazie destylowanego spirytusu, wody i różnych składników roślinnych.  Głównym i najbardziej rozpowszechnionym składnikiem absyntu jest piołun. 

Absynt jest często nazywany „Zieloną wróżką”, ponieważ tradycyjnym kolorem absyntu jest zielony. Kolejnym powodem tej ksywki jest fakt, że nadmiar tego napoju powodował halucynację. Może być również koloru przezroczystego, żółtego, brązowego, czarnego i czerwonego. Absynt czasami jest błędnie zwany likierem.

Proces produkcji:

  • Rozcieńczanie spirytusu wodą i zmieszanie go z dodatkami.
  • Ogrzewanie (łagodne).
  • Destylacja.
  • Po destylacji Absynt staje się klarowny i aromatyczny.
  • Barwienie, które jest bardzo ważne, ponieważ nadaje absyntowi jego aromat i kolor.
  • Dojrzewanie w stalowych zbiornikach lub w dębowych beczkach. (od 1 miesiąca do roku)

Rodzaje Absyntu:

  • Blanche ( Szwajcaria)

jest butelkowany bezpośrednio po destylacji

bezbarwne

  • Verte (Francja) - sztuczny kolor – zielone
  • Absenta (Hiszpania) – słodki rodzaj absyntu 
  • Hausgemacht ( Niemcy) –  tajemna produkcja, zwany też „tajemniczym absyntem.
  • Bohemian-style absinth (Czechy)  - gorzki, duża zawartość piołunu
  • Green Fairy – nazwę zawdzięcza swojemu kolorze – zielony. 
  • King of Spirits – kolor żółty, producent tego absyntu nazwał go „najlepszym i najdroższym na świecie.
  • Red Tunel - zawiera ekstrakt z granatu, dający jasno czerwony kolor i niepowtarzalny posmak.

Produkcja krajowa:

  • Szwajcaria : Fritz Duval, Kubler, La Bleue
  • Francja : La Fee Absinthe Parisienne, DuVallon
  • Włochy : Dedo Absinthe, Absinthe Caselli
  • Czechy : Hills Absinth, King of Spirits, Prague Absinth
  • USA : Herbsaint, Walton Waters Absinthe Superieur
  • Hiszpania : Xenta, Absenta Tunel Red , Jacques Senaux Black
  • NIemcy : Absinthe Eichelberger Blanche 58, Alandia Epoque

Jak się pije absynt?

Metoda francuska

  • Najpierw powinniśmy wlać jedną część absyntu do szklanki. 
  • Następnie nałożyć na specjalną dziurkowatą łyżkę kostkę cukru
  • Zalać ¾ szklanki wody przez cukier na łyżce do szklanki
  • Cukier rozpuszcza się w wodzie 
  • Powstały syrop miesza się z absyntem.

Metoda rosyjska

  • Najpierw produkujemy syrop cukrowy oddzielnie, mieszając cukier z wodą. 
  • Następnie rozcieńczyć absynt z syropem cukrowym  w odpowiednich proporcjach.
  • To najskuteczniejszy i najprostszy sposób na złagodzenie smaku absyntu.

Metoda czeska

  • ¼ zawartości absyntu wlewa się do szklanki.
  • Kostkę cukru nakłada się na mokrą łyżkę lub widelec.
  • Następnie należy spalić cukier nasączony alkoholem.
  • Powstałą mieszaninę rozcieńcza się ¾ szklanki wody. 
  • Kostkę cukru kładzie się na rozgrzaną łyżeczkę z otworami.
  • Następnie wlewamy napój przez łyżkę. 
  • Powstały syrop lekko się podgrzewa i jest gotowa do spożycia.
Opcje przeglądania Liczba wybranych produktów: 31
  • Poziom wytrawności
    Wybrane filtry: 0
  • Kolor
    Wybrane filtry: 0
  • Region
    Wybrane filtry: 0
  • Kraj
    Wybrane filtry: 0
  • Pojemność
    Wybrane filtry: 0
  • Charakter
    Wybrane filtry: 0
  • Unikalne cechy
    Wybrane filtry: 0
  • Zakres cen
    Wybrane filtry: 0
Aktywne filtry
Sortuj wg:
  • 1
Aktywne filtry
Liczba wybranych produktów: 31
  • Produktów na stronie:
  • 36
  • 60
  • 96
  • 1