Wina owocowe
- Pierwsze wina owocowe pojawiły się ponad 2000 lat temu i były wytwarzane przez starożytnych Greków i Rzymian (tradycyjnie wytwarzano je z jabłek, dzikich owoców i jagód)
- Wina owocowe mają znacznie wyższy poziom przeciwutleniaczy niż wina gronowe. W niektórych przypadkach ponad 7 razy więcej !!
- Wina owocowe były tradycyjnie popularne wśród domowych winiarzy oraz na obszarach o chłodnym klimacie, takich jak Wielka Brytania, Ameryka Północna i Skandynawia.
- Wielka Brytania posiada doskonały klimat do produkcji jednych z najlepszych win owocowych na świecie.
- Watykan konsumuje więcej wina niż jakikolwiek inny kraj (aż 90 butelek rocznie na osobę dorosłą!)
- Średnie roczne spożycie wina przez dorosłych w Wielkiej Brytanii wynosi 38 butelek
- Holandia, Niemcy i Dania mają silną tradycję win owocowych, a najpopularniejszymi źródłami są czarne porzeczki, czerwone porzeczki i truskawki