Rum
W przeciwieństwie do większości innych napojów spirytusowych, rum nie ma jasno określonej metody produkcji, a zamiast tego jest oparty na tradycyjne style, które różnią się między lokalizacjami i gorzelnikami.
- Fermentacja - większość rumu wytwarzana jest z melasy lub soku z trzciny cukrowej. Do rozpoczęcia procesu fermentacji są potrzebne : woda i drożdże – uznane jako podstawowe składniki.
- Destylacja – nie stosuje się standardowej metody destylacji. Sfermentowaną ciecz ogrzewa się w zamkniętym naczyniu, odparowując alkohol z cieczy. Następnie ciecz zostaje ponownie kondensowana i zbierana, co daje spirytus (70-95% alkoholu)
- Dojrzewanie - niektóre rumy, szczególnie na karaibskim rynku, są po prostu butelkowane i sprzedawane, świeżo z destylacji. Niektóre rumy są nasycane ziołami, owocami i przyprawamii lub celowo zmieszane z sokami lub ekstraktami w celu uzyskania aromatyzowanego produktu rumowego. Większość rumu rozcieńcza się wodą przed butelkowaniem do 40% -50% objętościowo alkoholu.
Rodzaje rumu:
- Biały - jest stale destylowany i są przeważnie filtrowane przez bardzo gorący węgiel drzewny, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Mają bardzo łagodny smak, przez co są najczęściej stosowane jako koktajl np. : Bacardi, Ron Rancado White, Karukera Rhum Silver.
- Złoty - dojrzewają w beczkach przez dłuższy czas, mają ciemniejszy kolor i silniejszy w smaku. Np. : Angostura Caribbean Rum 5YO, Longueteau Ambre Agricole.
- Ciemny- dojrzewają i fermentują znacznie dłużej (zwykle 3-20 lat), przez co mają ciemniejszy kolor. Celowo dodaje się przyprawę lub karmel aby „postarzeć” rum. Np. : Angostura 7 YO Dark Rum , Botafogo Black Rum, Rum Dictador Best of 1979 Sherry Cask.
- Aromatyczny - jasny lub złoty rum nasycony przyprawami takie jak anyż, cynamon, rozmaryn. Np. : Ron Miel Guajiro, Bazilio Caraibo di Coco.
Ciekawostki:
- Największa destylarnia rumu na świecie to Bacardi, znajduje się w San Juan, Puerto Rico.
- Ponad 80% produkcji rumu pochodzi z Karaiby.
- Mount Gay Rum jest najstarszą istniejąca firmą rumową na świecie, działa od 1705 roku.
- Aby zawalczyć szkorbut, 50 lat temu Brytyjska marynarka wojenna podawała żeglarzom kilka porcji rumu.
Aktywne filtry