Tequila
Jest to alkohol wytwarzany z niebieskiej rośliny – agawy. Nazwa pochodzi od miasta Tequila - centrum produkcji trunku.
- Blanco ("silver tequila") – z solą i cytryną (bądź limonką)
- Oro ("gold tequila") – z cynamonem i pomarańczą (lub tak samo jak Blanco)
- REPOSADO - dojrzewa przez co najmniej dwa miesiące, a nawet przez cały rok, w dębowych beczkach.
- ANEJO- dojrzewają od roku do trzech lat i są uważane za najlepszy rodzaj tequili do popijania ze względu na ich gładszy smak
Popularne marki Tequili:
- Sauza
- Jose Cuervo
- Don Julio
Proces produkcji Tequili:
- Rozpoczyna się gdy niebieska agawa jest dojrzała (8-12 lat po zasadzeniu)
- Kiedy liście są wystarczające dojrzałe, są posiekane z rdzenia.
- Owoce ananasów są posiekane na drobne kawałki.
- Piñas (ananas) jest transportowany do gorzelni, gdzie są one cięte na pół lub posiekane i pakowane do usmażenia.
- Upieczone Piñas są rozdrabiane, a odciśnięte z rozdrobnionego miąższu kwaśne soki są umieszczone w zbiornikach przeznaczonych do fermentacji.
- Następuje fermentacja alkoholowa (sok jest fermentowany przez 30-40 godzin, dzięki środkom chemicznym. Bez chemii , sok by fermentował przez 7-12 dni)
- Destylacja
- Otrzymany destylat składa się z 3 frakcji – pierwsza jest odrzucana, druga zawiera 55% alkoholu i jest przeznaczona do dalszej produkcji, natomiast trzecia jest również odrzucana lub użyta do ponownej destylacji.
- Uzyskaną ciecz poddaje się dalszemu postarzeniu – dojrzewanie, w zależności od typu.
- Butelkowanie (przez butelkowaniem tequila jest filtrowana przez węgiel aktywowany lub filtry celulozowe)