Wódka
Pochodzenie wódki jest niejasne. Zarówno Rosjanie, jak i Polacy twierdzą, że to właśnie ich pomysł.
Składniki:
- Ziarna
- Mąka słodowa
- Drożdże
- Woda
- Aromaty smakowe ( zioła, owoce, przyprawy itd.)
Proces produkcji:
- Przygotowanie zacieru
Ziarna są ładowane do automatycznych maszyn do zacierania. Następuje konwersja skrobi w cukier.
- Sterylizacja
Jest to kwintesencja procesu, która pomaga w zapobieganiu rozwojowi bakterii.
- Proces fermentacji
C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2
Podczas tego procesu enzymy drożdżowe przekształcają cukry w alkohol etylowy.
- Destylacja
Wytworzony alkohol etylowy jest w fazie ciekłej, która jest pompowana do destylatorów.
- Rektyfikacja
Alkohol poddaje się cyklicznym zmianom w górę i w dół, a także ogrzewa parą wodną, aby wytworzyć skroplone opary.
Opary unoszą się w górnej komorze, natomiast niepotrzebne roztwory wpływają do dolnej komory, gdzie są odpowiednio skoncentrowane.
- Dodawanie wody
Jest potrzebne do rozcieńczania alkoholu do 40-50%.
- Butelkowanie
Znane marki wódki:
- Ketel One
- Chopin
- Gray Goose
- Absolut
- Van Gogh
- Belvedere
- Stolichnaya
Ciekawostki:
- Wódkę można przechowywać przez 12 miesięcy.
- Historycznie wódka się stała popularna w Rosji, ponieważ nie marzła w zimę!
- W XV wieku w Szwecji używano wódkę do wyrobu prochu strzelniczego.
- Może być stosowany jako środek dezynfekujący i może zapobiec rdzewieniu.
- Może być używany do czyszczenia okularów i łazienki, ponieważ alkohol ma tendencję do zabijania pleśni.
- W Rosji wódka początkowo była używana jako środek znieczulający. W ten sposób leczono rannych żołnierzy.