Brandy
- Brandy to spirytus powstały w wyniku destylacji sfermentowanego płynu na bazie owoców, zazwyczaj wina winogronowego.
- Brandy zazwyczaj zawiera 35–60% objętościowo alkoholu i jest zwykle przyjmowany jako napój popołudniowy.
- Brandy można również wytwarzać ze sfermentowanych owoców (innych niż winogrona) i z wytłoków.
- Jego druga nazwa to „spalone wino” , nazwa jest trafna, ponieważ większość brandy powstaje poprzez zastosowanie ciepła, początkowo z otwartego ognia, do wina.
Brandy są łatwe w produkcji.
- Sfermentowaną ciecz gotuje się w temperaturze między temperaturą wrzenia alkoholu etylowego a temperaturą wrzenia wody.
- Powstałe opary są zbierane i chłodzone
- Schłodzone opary zawierają większość alkoholu z pierwotnej cieczy wraz z częścią jej wody.
- Aby wypłukać więcej wody, zawsze oszczędzając alkohol, proces destylacji można powtórzyć kilka razy w zależności od pożądanej zawartości alkoholu.
- Dodatek organicznych substancji chemicznych nadają brandy jego smak i aromat.
Prawie każdy naród ma własną brandy, z których wiele nie jest wytwarzanych z wina:
- grappa we Włoszech jest wytwarzana ze skórki winogron
- śliwowica w Polsce jest wytwarzana ze śliwek
- shochu w Japonii jest wytwarzany z ryżu
- Bourbon w Stany Zjednoczone są wytwarzane z kukurydzy
Powszechnie wiadomo, że najlepsze brandy to francuskie koniaki destylowane z wina.
Surowe materiały do produkcji brandy:
- Surowcami używanymi do produkcji brandy są płyny zawierające dowolną formę cukru.
- Francuskie brandy są wytwarzane z wina z winogron St. Émillion, Colombard (lub Folle Blanche).
- Winogrona, jabłka, jeżyny, trzcina cukrowa, miód, mleko, ryż, pszenica, kukurydza, ziemniaki i żyto są powszechnie fermentowane i destylowane.
- Innym głównym surowcem wymaganym do produkcji brandy jest ciepło, wykorzystywane do ogrzania destylatorów.
- Winogrona zawierające mniej niż 8% alkoholu są zbyt jasne, aby wytworzyć pożądany aromat; te z więcej niż 9% mają nieodpowiednie stężenie.
- Drewniane beczki lub beczki, w których koniaki są istotnym elementem procesu.
- Garbniki i wanilina obecne w drewnie nadają swoje właściwości koniakowi.
- Karmel może być dodawany w celu wyrównania wariantów kolorystycznych.
- Syrop cukrowy można dodać, aby osłodzić i wzbogacić mniej dojrzałe brandy.
Brandy powstaje w dwóch różnych metodach:
- „FINE BRANDY” – produkowane w małych porcjach, wykorzystuje się powtórną destylację
- „MASS PRODUCED BRANDY” – destylacja frakcyjna w destylatach kolumnowych
Co to jest destylacja?
- Destylacja to metoda rozdzielania mieszanin oparta na różnicach ich lotności we wrzącej ciekłej mieszaninie.
- Destylacja jest operacją jednostkową lub fizycznym procesem separacji, a nie reakcją chemiczną.
- Oddzielając alkohol od wina, można przygotować inne napoje alkoholowe, które zawierają wyższą zawartość alkoholu niż wino.
- Na separację wpływa proces znany jako destylacja.
- Obejmuje konwersję cukru w soku owocowym do alkoholu i dwutlenku węgla poprzez działanie drożdży.
- Fermentację cukru winogronowego można przedstawić równaniem C6H1206 = 2C2H5OH + 2CO2
- Przedmiotem destylacji jest przygotowanie alkoholu lub czystych alkoholi, które otrzymuje się z brandy, rumu, araku i whisky, przygotowanych z wina, cukru, ryżu i słodu.