Likiery są definiowane jako spirytus aromatyzowany i słodzony.
Likiery są również znane jako Cordials
Termin likier pochodzi od łacińskiego słowa LIQUIFACERE, oznaczającego rozpuszczenie, odnoszącego się do substancji aromatyzujących rozpuszczających się w spirytusie.
Likier na początku został stworzony ze względu na jego właściwości leczniczych
Jego pokrewnym napojem jest nalewka
Proces produkcji:
Maceracja ( proces, podczas którego, wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe)
Perkolacja ( proces przepływu roztworu przez stałe podłoże, który powoduje wymywanie lub strącanie substancji)
Destylacja
Terminologia:
Likier „Proprietary” – zastrzeżony , opatentowany przez określoną firmę i może produkować tylko przez nich.
Likier „Generic” - nie opatentowany i może być produkowany w dowolnym miejscu.
Likier „Crème” – nic nie mają wspólnego z mleczną śmietaną, ale za to są słodkie i aksamitne.
Likier „Cream” - są aromatyzowane mleczną śmietaną.
Likier „Brandy” – na bazie alkoholu Brandy.
Rodzaje:
Likier o smaku orzechowym
Amaratto
Frangelico
Pistasha
Likier o smaku owocowym.
Apple (Berntzen apple Germany; Scanapple Germany )
Apricot ( Garnier Abricotine France; Marie Brizard Apry Holland)
Milwood Premium Cream 700ml to doskonały likier śmietankowy, łączący holenderski krem z irlandzką whisky. Wyjątkowo niska cena 27,90 zł sprawia, że jest świetną alternatywą dla drogich marek, takich jak Baileys.