Likier
Likiery są definiowane jako spirytus aromatyzowany i słodzony.
- Likiery są również znane jako Cordials
- Termin likier pochodzi od łacińskiego słowa LIQUIFACERE, oznaczającego rozpuszczenie, odnoszącego się do substancji aromatyzujących rozpuszczających się w spirytusie.
- Likier na początku został stworzony ze względu na jego właściwości leczniczych
- Jego pokrewnym napojem jest nalewka
Proces produkcji:
- Maceracja ( proces, podczas którego, wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe)
- Perkolacja ( proces przepływu roztworu przez stałe podłoże, który powoduje wymywanie lub strącanie substancji)
- Destylacja
Terminologia:
- Likier „Proprietary” – zastrzeżony , opatentowany przez określoną firmę i może produkować tylko przez nich.
- Likier „Generic” - nie opatentowany i może być produkowany w dowolnym miejscu.
- Likier „Crème” – nic nie mają wspólnego z mleczną śmietaną, ale za to są słodkie i aksamitne.
- Likier „Cream” - są aromatyzowane mleczną śmietaną.
- Likier „Brandy” – na bazie alkoholu Brandy.
Rodzaje:
- Likier o smaku orzechowym
Amaratto
Frangelico
Pistasha
- Likier o smaku owocowym.
Apple (Berntzen apple Germany; Scanapple Germany )
Apricot ( Garnier Abricotine France; Marie Brizard Apry Holland)
Likier na bazie kremu
Likier na bazie likieru