Wina ekologiczne
Wino ekologiczne jest przyjazne dla środowiska, uprawiane w sposób odpowiedzialny, ekonomiczny, ekologiczny i ze świadomością stosowania pestycydów i konserwantów. Dzięki przestrzeganiu ściśle określonych praktyk rolnictwa ekologicznego bez użycia szkodliwych chemikaliów i materiałów syntetycznych, ten proces wytwarzania wina wpływa na środowisko w najbardziej pozytywny sposób.
Wina ekologiczne, ze względu na swoją specyfikę, dzielą się na :
- Organiczne
- Biodynamiczne
Podobnie jak wina organiczne, wina biodynamiczne nie zawierają żadnych chemikaliów i dodatków podczas całego procesu produkcji wina. W miarę wzrostu winogron, są one wolne od syntetycznych nawozów, pestycydów i chemikaliów. Kiedy winogrona są zbierane i przetwarzane na wino, one również są wolne od GMO i siarczynów. Wina biodynamiczne różnią się od win organicznych tym, że uwzględniają cały ekosystem podczas uprawy winogron. Aby uzyskać certyfikat jednego z dwóch biodynamicznych certyfikatów wina - Demeter i Biodyvin - winnice muszą zachować wyjątkowe zdrowe gleby.
- Naturalne
Wino naturalne odnosi się do ruchu winiarzy do produkcji wina „naturalnego” bez pestycydów, chemikaliów i innych dodatków. Historycznie był związany z niemieckim ruchem Lebensreform , gdzie zyskało popularność na przełomie XIX i XX wieku.
- Ze zrównoważonej produkcji
Ten rodzaj produkcji wina chroni środowisko, wspiera odpowiedzialność społeczną, utrzymuje wykonalność ekonomiczną i produkuje wina wysokiej jakości. Gdy winogrona są uprawiane, zbierane i przetwarzane na wino, priorytetem jest ochrona środowiska. Obejmuje to wszystko, od utrzymania różnorodności biologicznej w winnicach w celu zapewnienia zdrowia gleby, przez wdrożenie środków recyklingu, które oszczędzają wodę podczas uprawy winogron, po wykorzystanie technologii energii odnawialnej, takiej jak energia słoneczna.
- Carbon Neutral
To są wina, których winnice znacznie ograniczyły emitowanie CO2 w produkcji.
- Z ograniczoną ilością siarczanów
To są wina, których winnice znacznie ograniczyły zastosowanie siarczanów w produkcji.
Aby wino było uznane za „naturalne” musi spełnić następujące kryteria:
• Winogrona są uprawiane metodami ekologicznymi lub biodynamicznymi, z certyfikatem lub bez
• Winnice niskoplenne, hodowane na sucho.
• Ręcznie zbierane
• Nie dodaje się cukrów, nie hoduje się drożdży, nie zawiera bakterii obcych
• Brak dostosowań kwasowości
• Minimalne lub brak klarowania lub filtracji
• Brak manipulacji, takich jak mikro natlenianie, odwrotna osmoz
• Minimalna ilość lub brak dodanych siarczynów