Gin
Dżin to aromatyzowany napój alkoholowy, wyprodukowany przez destylację wysokowartościowego spirytusu z jagodami jałowca i innym środkiem aromatyzującym - głównie z mieszanki jęczmienia browarnianego, pszenicy, kukurydzy i żyta.
Nazwa napoju pochodzi od francuskiej nazwy jagód jałowca (genièvre), zmienionej przez Holendrów na genever i skróconej przez Anglików na gin.
Proces produkcji.
- Destylacja kolumnowa:
Wynalazek Coffeya.
Jest nadal wykorzystywany w dzisiejszych czasach.
Destylacja wysokiej jakości alkoholu ze sfermentowanego zacieru z zastosowaniem z kolumny destylacyjnej.
Im więcej pięter ma kolumna, tym bardziej końcowy destylat będzie czystszy.
- „POT DISTILLED”
Reprezentuje najwcześniejszy styl ginu
Jest tradycyjnie wytwarzane przez destylację w sfermentowanym zacieru zbożowym (wino ze słodu) z jęczmienia i innych ziaren, a następnie powtórnie przedestylowane aromatycznymi substancjami roślinnymi w celu wyodrębnienia związków aromatycznych.
Ten rodzaj dżinu jest często dojrzewany w zbiornikach lub drewnianych beczkach i zachowuje cięższy, słodowy smak, który nadaje mu wyraźne podobieństwo do whisky.
Kornwijn (wino zbożowe) , oude, dżin genewski lub holenderski to najbardziej znane dżiny tej klasy.
- „COMPOUND” Gin
Jest wytwarzany przez zwykłe aromatyzowanie neutralnych alkoholi esencjami i / lub innymi „naturalnymi aromatami” bez powtórnej destylacji.
Nie jest tak wysoko oceniany jak gin destylowany.
Popularne środki botaniczne lub aromatyzujące dla ginu często obejmują :
Elementy cytrusowe, takie jak skórka cytryny i gorzkiej pomarańczy
Kombinacja innych przypraw : anyż, korzeń i nasiona arcydzięgla, korzeń irysa, korzeń lukrecji, cynamon , migdałowy, kebab, cząber, skórka z limonki, skórka grejpfruta, oko smoka, szafran, baobab, kadzidło, kolendra, ziarna raju, gałka muszkatołowa, kora kasji
- PANTENT STILL
Neutralne alkohole ze sfermentowanego zacieru
Przemywanie za pomocą destylatora kolumnowego.
Substancje botaniczne są zawieszone w „koszu z dżinem” umieszczonym w głowicy destylatora, co pozwala gorącym parom alkoholowym wydobywać składniki aromatyczne z ładunku.
Ta metoda sprawia, że gin ma lepszy posmak niż starsza metoda „Pod distilled”.
Rodzaje ginu.
- London dry gin
Jest otrzymywany wyłącznie z etanolu pochodzenia rolniczego
Zawiera mniejszą zawartość ziarna kukurydzy
Zawiera większą zawartość ziarna jęczmienia
Nie może zawierać dodatku słodzika przekraczającego 0,1 g cukrów na litr produktu końcowego, ani barwników, ani żadnych innych składników innych niż woda.
- American Dry Gin – jest głównie stosowany jako dodatek do koktajlu .
- Dutch Gin - jest to rodzaj dżinu, który składa się z równej części słodu jęczmiennego kukurydzy, żyta. Destylowane metodą „Pot Distilled”
- Old Tom - rodzaj ginu, słodzony przez dodatek syropu cukrowego, jest stosowany jako składnik koktajli alkoholowych.
- Plymouth Gin – mniej wytrawny niż londyńska wersja ginu, ma posmak jałowca.
- Blue Gin - jest destylowany tylko raz w roku, od lutego do maja.
Przykłady popularnych marek ginu
- Bombay Sapphire
- Hendrick’s Gin
- Colombian Black Gin
- Langley`s No. 8 Distilled London Gin
Ciekawostki
- Początkowo gin był stosowany jako lek
- Prawie wszystkie jałowce, stosowane do produkcji ginu, są dzikie.