Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

  • Język: Polski Polski
  • Zmień

Język:

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk
Aktywne filtry
Opcje przeglądania

Liczba wybranych produktów: 101

  • Poziom wytrawności
    Wybrane filtry: 0
  • Kolor
    Wybrane filtry: 0
  • Zawartość alkoholu %
    Wybrane filtry: 0
  • Region
    Wybrane filtry: 0
  • Kraj
    Wybrane filtry: 0
  • Szczepy
    Wybrane filtry: 0
  • Pojemność
    Wybrane filtry: 0
  • Apelacja
    Wybrane filtry: 0
  • Typ
    Wybrane filtry: 0
  • Charakter
    Wybrane filtry: 0
  • Rodzaj beczki
    Wybrane filtry: 0
  • Zakres cen
    Wybrane filtry: 0

Dodano produkt do koszyka

Grappa

Destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina

Aby alkohol się nazywał "grappa", należy spełnić następujące kryteria:

  • Produkcja we Włoszech lub we włoskiej części Szwajcarii lub w San Marino
  • Wyprodukowano z wytłoków
  • Fermentacja i destylacja muszą odbywać się na wytłokach - bez dodatkowej wody

We Włoszech grappa jest podawana głównie jako napój trawienny lub napój po obiedzie.

  • Jego głównym celem jest pomoc w trawieniu ciężkich posiłków. 
  • Grappa można również dodać do kawy espresso, aby stworzyć caffè corretto , co oznacza kawę „skorygowaną”.
  • Inną odmianą tego jest ammazzacaffè („zabójca kawy”): espresso jest najpierw pijane, a następnie kilka uncji grappy podawanych we własnej szklance.

Profesjonalni degustatorzy rozróżniają cztery kategorie grappy: młode, kondycjonowane w beczkach, aromatyczne i aromatyzowane.

Degustacje grappy zaczynają się od młodych grapp, a następnie kontynuują od aromatycznych beczułek i aromatycznych grappas, a kończą na aromatyzowanych grappach.

Sortuj wg:
Aktywne filtry
Liczba wybranych produktów: 101
  • Produktów na stronie:
  • 36
  • 60
  • 96