Grappa
Destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina
Aby alkohol się nazywał "grappa", należy spełnić następujące kryteria:
- Produkcja we Włoszech lub we włoskiej części Szwajcarii lub w San Marino
- Wyprodukowano z wytłoków
- Fermentacja i destylacja muszą odbywać się na wytłokach - bez dodatkowej wody
We Włoszech grappa jest podawana głównie jako napój trawienny lub napój po obiedzie.
- Jego głównym celem jest pomoc w trawieniu ciężkich posiłków.
- Grappa można również dodać do kawy espresso, aby stworzyć caffè corretto , co oznacza kawę „skorygowaną”.
- Inną odmianą tego jest ammazzacaffè („zabójca kawy”): espresso jest najpierw pijane, a następnie kilka uncji grappy podawanych we własnej szklance.
Profesjonalni degustatorzy rozróżniają cztery kategorie grappy: młode, kondycjonowane w beczkach, aromatyczne i aromatyzowane.
Degustacje grappy zaczynają się od młodych grapp, a następnie kontynuują od aromatycznych beczułek i aromatycznych grappas, a kończą na aromatyzowanych grappach.