Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Grappa

Destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina

Aby alkohol się nazywał "grappa", należy spełnić następujące kryteria:

  • Produkcja we Włoszech lub we włoskiej części Szwajcarii lub w San Marino
  • Wyprodukowano z wytłoków
  • Fermentacja i destylacja muszą odbywać się na wytłokach - bez dodatkowej wody

We Włoszech grappa jest podawana głównie jako napój trawienny lub napój po obiedzie.

  • Jego głównym celem jest pomoc w trawieniu ciężkich posiłków. 
  • Grappa można również dodać do kawy espresso, aby stworzyć caffè corretto , co oznacza kawę „skorygowaną”.
  • Inną odmianą tego jest ammazzacaffè („zabójca kawy”): espresso jest najpierw pijane, a następnie kilka uncji grappy podawanych we własnej szklance.

Profesjonalni degustatorzy rozróżniają cztery kategorie grappy: młode, kondycjonowane w beczkach, aromatyczne i aromatyzowane.

Degustacje grappy zaczynają się od młodych grapp, a następnie kontynuują od aromatycznych beczułek i aromatycznych grappas, a kończą na aromatyzowanych grappach.

Opcje przeglądania
  • Poziom wytrawności
  • Kolor
  • Region
  • Kraj
  • Szczepy
  • Pojemność
  • Apelacja
  • Typ
  • Charakter
  • Rodzaj beczki
  • Zakres cen
  • Wyczyść
Sortuj wg:
  • 1
  • 2
  • Produktów na stronie:
  • 36
  • 60
  • 96
  • 1
  • 2