Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 220zł

Dostawa za free od 220zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Notte Rossa Primitivo Salento San Marzano 750ml

BESTSELLER

Notte Rossa Primitivo Salento San Marzano 750ml

włoskie czerwone wino

Wystaw opinię

Twoja opinia

aby wystawić opinię.


Cena: 49.90 brutto

Dostępna ilość:
69
Ilość:
Koszty dostawy:
  • KURIER - Dostawa przez pełnomocnika 21.90 zł brutto
  • ODBIÓR OSOBISTY W SKLEPIE - Wybierz sklep z listy: 0.00 zł brutto
Dostępność:
Kod producenta:
ankw-TP
Zapytaj konsultanta:
Biuro
Zmów więcej niż jest dostępne w sklepach

Wszystkie pola są wymagane

Produkt dostępny w zestawach

Notte Rossa Primitivo 2szt.

Cena: 99.80 zł 80.00 zł Oszczędzasz 19.80 zł Zapytaj o produkt
Opis produktu

Notte Rossa Primitivo Salento, to czerwone, wytrawne, włoskie wino z Apulii o głębokim czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. Intensywne aromaty owoców, takich jak śliwki i wiśnie z korzennymi nutami oraz akcentami rozmarynu i wanilii w tle. Na podniebieniu wino jest pełne, owocowe, dobrze zbudowane, bardzo gładkie, przyjemne do picia na co dzień. Świetnie się również sprawdzi do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz dojrzałych serów.

Cechy produktu
Dane ogólne
  • Kolor
  • Czerwone
  •  
  • Poziom wytrawności
  • Wytrawne
  •  
  • Charakter
  • Spokojne
  •  
  • Pojemność
  • 750 ml
  •  
  • Apelacja
  • Salento IGP (Apulia)
  •  
  • Region
  • Apulia, IT
  •  
  • Kraj
  • Włochy
  •  
  • Szczepy
  • Primitivo
  •  
  • Typ
  • Jednoszczepowe
  •  
  • Zawartość alkoholu %
  • 13
  •  
Oceny i recenzje:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Wytrawność kontra słodycz: Jak zawartość cukru wpływa na charakter wina

Wytrawność, a zawartość cukru w winie

W świecie wina jednym z kluczowych czynników określających jego charakterystykę jest poziom słodyczy. Od wytrawnych po słodkie, wina różnią się nie tylko smakiem, ale także zawartością cukru. Wybór odpowiedniego wina może być kluczowy dla satysfakcji degustatora, dlatego zrozumienie związku między wytrawnością a
zawartością cukru w winie jest istotne dla każdego miłośnika tego trunku. Cukier jest jednym ze źródeł energii, z którego mogą korzystać organizmy żywe. Tą jedną z najbardziej podstawowych cząsteczek węglowodanów nazywamy glukozą, lub też z powodu występowania m.in. w winogronach – cukrem gronowym. Winogrona jako owoce wraz z dojrzewaniem produkują coraz więcej tegoż. Im bardziej dojrzałe winogrono podczas zbioru, tym więcej dostępnych opcji ma winiarz.
Wytrawność wina odnosi się do stopnia, w jakim wina są wytrawne, czyli zawierają niewiele lub żadnego cukru pozostałego po fermentacji. Wino wytrawne charakteryzuje się równowagą między kwasowością a słodyczą, zazwyczaj wyrażoną w skali od całkowicie wytrawnego do bardzo słodkiego. Stopień wytrawności może być decydujący dla ostatecznego smaku wina oraz jego zastosowania — od idealnego uzupełnienia potrawy do delektowania się nim samym. Zawartość cukru w winie jest bezpośrednio powiązana z procesem fermentacji.
Podczas fermentacji drożdże przekształcają cukry zawarte w winogronach w alkohol i dwutlenek węgla. W przypadku win wytrawnych drożdże przerabiają prawie cały cukier, pozostawiając wino z niską zawartością resztkowego cukru. Wina półwytrawne zawierają trochę więcej cukru, podczas gdy wina półsłodkie i słodkie mają znaczną ilość nieskonwertowanego cukru, co nadaje im słodszy smak. Co prawda nie tylko wytrawność decyduje o tym jak finalnie smakuje wino, ale dzisiaj na niej postaramy się skoncentrować.
Dzięki unijnym przepisom zakłada się, że wino wytrawne może zawierać do 4 g cukrów resztkowych na LITR (jest to o tyle istotna informacja, że osoba będąca na diecie ketogenicznej, lowcarb, czy też diabetyk nawet spożywając całą butelkę, przyjmuje tylko 3 g węglowodanów), w wyjątkowych wypadkach podwyższonej kwasowości do 9 g/L. Podobny przypadek ruchomej granicy, bowiem te same przepisy określają winem półwytrawnym takie, zawierające do 12 g/L cukrów resztkowych, lub w przypadku podwyższonej kwasowości nawet do 18 g/L. Na szczęście granica między półsłodkim a słodkim nie jest taka skomplikowana i wynosi 45 g/L. To tyle w przypadku win spokojnych. Oznaczenie poziomu cukru zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem, nie jest obowiązkowe. Co innego przypadku win musujących, gdzie nie tylko prawo z góry nakreśla, iż oznaczenie wytrawności musi się na etykiecie znajdować, jak również sugeruje inne przedziały zawartości cukrów dla konkretnych oznaczeń.

Zawartość cukrów w winach musujących z podziałem na wytrawność:

  • brut nature (do 3 g zawartości, o ile nie było dodanego cukru do refermentacji)
  • extra brut (do 6 g)
  • brut (do 12 g)
  • dry (12-17g)
  • dry/sec (17-32g)
  • medium-dry/demi-sec (32-50g)
  • sweet/doux (powyżej 50 g)

 

Polecane, sprawdzone i niekwaśne

Na początek przygody z winem wytrawnym polecamy pewniaki, które są przyjemnie wyważone, a nie kwaśne: 

  1. Zacznij od czerwonych win i konicznie Primitivo z południa Włoch. Polacy uwielbiają to grono, masowo wracają po więcej. 
  2. Zapoznaj się z Pinot Noir, te z USA są niezwykle soczyste. W naszej ofercie znajdziecie perełkę za jedyne 32,90 zł, jest to rumuńskie Calusari Pinot Noir. Dobry stosunek jakości do ceny.  Tanio!
  3. Spróbuj Merlota, może to być południe Francji np. Chai dOeuvre by Vellas Merlot, ale te najbardziej znane znajdziecie w Bordeaux.  
  4. Odkryj niebeczkowane Tempranillo — Pasion Brava idealnie wpasuje się delikatną budową i gładkimi taninami. Wino sprawdzi się solo jak i z różnymi przekąskami w postaci deski serów oraz wędlin. 
  5. Doświadczaj win z podsuszanych winogron AmaroneValpolicella Ripasso, Z niższej półki cenowej polecamy Passo del Sud Appasimento.

Klienci kupili również

12 e Mezzo Malvasia Nera del Salento 750ml

12 e Mezzo Malvasia Nera del Salento 750ml

12 e Mezzo Malvasia Nera del Salento to czerwone, wytrawne wino pochodzące z włoskiego Salento na południu Włoch. Produkowane jest ze szczepu Malvasia Nera.

Cena: 49.90 zł
12 e Mezzo Negroamaro del Salento 750ml

12 e Mezzo Negroamaro del Salento 750ml

12 e mezzo Negroamaro del Salento 750ml jest ujmujące swoją okrągłością i pełnią Negroamaro z linii 12.5, której nazwa określa poziom alkoholu. Rubinowo-czerwona barwa z purpurowymi refleksami. Nos zachwyca aromatami dzikich jagód. W smaku długo utrzymujące się nuty wanilii. Aksamitne i delikatne. Po fermentacji mlekowej dojrzewa w beczkach co najmniej przez 6 miesięcy.

Cena: 49.90 zł
12 e Mezzo Primitivo Puglia BIO 750ml

12 e Mezzo Primitivo Puglia BIO 750ml

12 Mezzo to czerwone wino, powstałe na bazie szczepu Primitivo, pochodzące z włoskiego regionu - Puglia. Charakteryzuje się głęboką barwą, z fioletowymi refleksami, aromatem czerwonych owoców oraz czarnych porzeczek. W smaku jest zbalansowane, z nutami owoców oraz kokosów, długim finiszem.

Cena: 54.90 zł
120 Cabernet Sauvignon 187ml

120 Cabernet Sauvignon 187ml

Santa Rita 120 Cabernet Sauvignon to ciepłe i słoneczne wino o intensywnym, czerwono fioletowym odcieniu, wyprodukowane ze starannie wybranych gron uprawianych w Central Valley w Chile. W aromacie dominują czerwone i czarne owoce z przewagą czarnej porzeczki doprawionej odrobiną pikantnych przypraw, charakterystycznych dla tej odmiany winogron i przyozdobionej akcentem wanilii, goździków i tytoniu.

Cena: 13.90 zł
68 Vignaioli Primitivo Gold Label 750ml

68 Vignaioli Primitivo Gold Label 750ml

68 Vignaioli Primitivo Gold Label 750ml to czerwone włoskie wytrawne wino z Apulii. 100% primitivo. W kieliszku intensywny rubinowy kolor, z fioletowymi refleksami. W nosie śliwki, suszone wiśnie, cedar, wanilia i słodkie przyprawy. Na podniebieniu gładkie, pełne i bogate, z niską kwasowością i miękkimi taninami.

Cena: 99.90 zł