Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 220zł

Dostawa za free od 220zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Chai dOeuvre by Vellas Merlot 750ml

BESTSELLER

Chai dOeuvre by Vellas Merlot 750ml

Wystaw opinię

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Producent: Vignobles Vellas

Cena: 69.90 brutto

Dostępna ilość:
132
Ilość:
Koszty dostawy:
  • KURIER - Dostawa przez pełnomocnika 21.90 zł brutto
  • ODBIÓR OSOBISTY W SKLEPIE - Wybierz sklep z listy: 0.00 zł brutto
Dostępność:
Kod producenta:
drwn-dk
Zapytaj konsultanta:
Biuro
Zmów więcej niż jest dostępne w sklepach

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Chai dOeuvre by Vellas Merlot to francuskie czerwone wino wytrawne, produkowane na południu czyli Langwedocji. Ma ciemno czerwoną barwę z rubinowymi refleksami. Zachwyca nas aromatami czerwonych jagód, jeżyn, dzikich malin i przypraw. W ustach owocowe, obfite z jedwabistymi taninami. Idealnie komponuje się z czerwonym mięsem w szczególności ze stekami

Cechy produktu
Dane ogólne
  • Kolor
  • Czerwone
  •  
  • Poziom wytrawności
  • Wytrawne
  •  
  • Charakter
  • Spokojne
  •  
  • Pojemność
  • 750 ml
  •  
  • Apelacja
  • Pays d'Oc IGP (Languedoc)
  •  
  • Region
  • Languedoc-Roussillon, FR
  •  
  • Kraj
  • Francja
  •  
  • Szczepy
  • Merlot
  •  
  • Typ
  • Jednoszczepowe
  •  
  • Zawartość alkoholu %
  • 14,5
  •  
Oceny i recenzje:

Średnia ocena: 5, liczba ocen: 4

  • Ocena:
    Dzikie jeżyny, małe leśne owoce i słodkie delikatne taniny zachwycają w ustach (, )
  • Ocena:
    Solidny Merlot, aż się prosi by go zaserwować do wołowiny. (, )
  • Ocena:
    Solidny Merlot, aż się prosi by go zaserwować do wołowiny. (, )
  • Ocena:
    Wziąłem do wino specjalnie pod kolację składająca się z Antrykotu, świetne doznania (, )
Wytrawność kontra słodycz: Jak zawartość cukru wpływa na charakter wina

Wytrawność, a zawartość cukru w winie

W świecie wina jednym z kluczowych czynników określających jego charakterystykę jest poziom słodyczy. Od wytrawnych po słodkie, wina różnią się nie tylko smakiem, ale także zawartością cukru. Wybór odpowiedniego wina może być kluczowy dla satysfakcji degustatora, dlatego zrozumienie związku między wytrawnością a
zawartością cukru w winie jest istotne dla każdego miłośnika tego trunku. Cukier jest jednym ze źródeł energii, z którego mogą korzystać organizmy żywe. Tą jedną z najbardziej podstawowych cząsteczek węglowodanów nazywamy glukozą, lub też z powodu występowania m.in. w winogronach – cukrem gronowym. Winogrona jako owoce wraz z dojrzewaniem produkują coraz więcej tegoż. Im bardziej dojrzałe winogrono podczas zbioru, tym więcej dostępnych opcji ma winiarz.
Wytrawność wina odnosi się do stopnia, w jakim wina są wytrawne, czyli zawierają niewiele lub żadnego cukru pozostałego po fermentacji. Wino wytrawne charakteryzuje się równowagą między kwasowością a słodyczą, zazwyczaj wyrażoną w skali od całkowicie wytrawnego do bardzo słodkiego. Stopień wytrawności może być decydujący dla ostatecznego smaku wina oraz jego zastosowania — od idealnego uzupełnienia potrawy do delektowania się nim samym. Zawartość cukru w winie jest bezpośrednio powiązana z procesem fermentacji.
Podczas fermentacji drożdże przekształcają cukry zawarte w winogronach w alkohol i dwutlenek węgla. W przypadku win wytrawnych drożdże przerabiają prawie cały cukier, pozostawiając wino z niską zawartością resztkowego cukru. Wina półwytrawne zawierają trochę więcej cukru, podczas gdy wina półsłodkie i słodkie mają znaczną ilość nieskonwertowanego cukru, co nadaje im słodszy smak. Co prawda nie tylko wytrawność decyduje o tym jak finalnie smakuje wino, ale dzisiaj na niej postaramy się skoncentrować.
Dzięki unijnym przepisom zakłada się, że wino wytrawne może zawierać do 4 g cukrów resztkowych na LITR (jest to o tyle istotna informacja, że osoba będąca na diecie ketogenicznej, lowcarb, czy też diabetyk nawet spożywając całą butelkę, przyjmuje tylko 3 g węglowodanów), w wyjątkowych wypadkach podwyższonej kwasowości do 9 g/L. Podobny przypadek ruchomej granicy, bowiem te same przepisy określają winem półwytrawnym takie, zawierające do 12 g/L cukrów resztkowych, lub w przypadku podwyższonej kwasowości nawet do 18 g/L. Na szczęście granica między półsłodkim a słodkim nie jest taka skomplikowana i wynosi 45 g/L. To tyle w przypadku win spokojnych. Oznaczenie poziomu cukru zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem, nie jest obowiązkowe. Co innego przypadku win musujących, gdzie nie tylko prawo z góry nakreśla, iż oznaczenie wytrawności musi się na etykiecie znajdować, jak również sugeruje inne przedziały zawartości cukrów dla konkretnych oznaczeń.

Zawartość cukrów w winach musujących z podziałem na wytrawność:

  • brut nature (do 3 g zawartości, o ile nie było dodanego cukru do refermentacji)
  • extra brut (do 6 g)
  • brut (do 12 g)
  • dry (12-17g)
  • dry/sec (17-32g)
  • medium-dry/demi-sec (32-50g)
  • sweet/doux (powyżej 50 g)

 

Polecane, sprawdzone i niekwaśne

Na początek przygody z winem wytrawnym polecamy pewniaki, które są przyjemnie wyważone, a nie kwaśne: 

  1. Zacznij od czerwonych win i konicznie Primitivo z południa Włoch. Polacy uwielbiają to grono, masowo wracają po więcej. 
  2. Zapoznaj się z Pinot Noir, te z USA są niezwykle soczyste. W naszej ofercie znajdziecie perełkę za jedyne 32,90 zł, jest to rumuńskie Calusari Pinot Noir. Dobry stosunek jakości do ceny.  Tanio!
  3. Spróbuj Merlota, może to być południe Francji np. Chai dOeuvre by Vellas Merlot, ale te najbardziej znane znajdziecie w Bordeaux.  
  4. Odkryj niebeczkowane Tempranillo — Pasion Brava idealnie wpasuje się delikatną budową i gładkimi taninami. Wino sprawdzi się solo jak i z różnymi przekąskami w postaci deski serów oraz wędlin. 
  5. Doświadczaj win z podsuszanych winogron AmaroneValpolicella Ripasso, Z niższej półki cenowej polecamy Passo del Sud Appasimento.

Klienci kupili również

120 Cabernet Sauvignon 187ml

120 Cabernet Sauvignon 187ml

Santa Rita 120 Cabernet Sauvignon to ciepłe i słoneczne wino o intensywnym, czerwono fioletowym odcieniu, wyprodukowane ze starannie wybranych gron uprawianych w Central Valley w Chile. W aromacie dominują czerwone i czarne owoce z przewagą czarnej porzeczki doprawionej odrobiną pikantnych przypraw, charakterystycznych dla tej odmiany winogron i przyozdobionej akcentem wanilii, goździków i tytoniu.

Cena: 13.90 zł
120 Carmenere 750ml

120 Carmenere 750ml

120 Carmenere 750ml to czerwone, wytrawne wino pochodzące z regionu Central Valley w Chile. Kolor soczystej wiśni, aromat zdominowany poprzez czerwone i czarne owoce oraz przypraw. Na podniebieniu jedwabiste, miękkie taniny sprawiają ze wino jest doskonałę i lekkie do picia.  Odnajdziemy tu nuty malin, czarnych porzeczek i jeżyn ze szczyptą przypraw.

Cena: 44.90 zł
1932 Primitivo di Manduria 750ml

1932 Primitivo di Manduria 750ml

1932 Primitivo di Manduria to Włoskie czerwone, wytrawne wino z regionu Puglia. Wino o kolorze rubinowej czerwieni z fioletowymi odcieniami. Bukiet przepełniony aromatami dojrzałych wiśni, śliwki z nutami kakao i wanilii. Miękkie na podniebieniu z lekkimi taninami. Idealnie pasuje do czerwonego mięsa, dojrzałych serów i dań na bazie pomidorów.

Cena: 59.90 zł
5 Elementos 750ml

5 Elementos 750ml

5 Elementos to portugalskie czerwone, wytrawne wino o intensywnie rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami. Wyczuwalny aromat bardzo dojrzałych czerwonych owoców, dobrze zintegrowany z nutami przypraw i balsamików.

Cena: 32.90 zł
A de Aylés
Cena: 56.90 zł
A Mano Primitivo Puglia 750ml

A Mano Primitivo Puglia 750ml

A-Mano Primitivo Puglia towWłoskie, czerwone, wytrawne wino z regionu Puglia. Ma barwę głębokiej czerwieni przy bukiecie złożonym, intensywnym z elementami ściółki leśnej, jeżyny, morwy i czarnej jagody. W smaku mocne, zrównoważone, długie z dominującą czarną jagodą, borówką i nutą balsamicznego drewna.

Cena: 79.00 zł