Z czego robi się alkohol?
Alkohol w największym uproszczeniu robi się z różnego rodzaju cukrów, wody i drożdży. Cukry wykorzystywane do produkcji alkoholu spożywczego są pozyskiwane z różnych źródeł. Najpopularniejsze produkty z których robi się zacier do fermentacji to:
- zboża
- ziemniaki
- trzcina cukrowa
- owoce
- buraki cukrowe
Jak się robi alkohol?
Alkohol to substancja o wzorze C2H5OH. Tzw alkohol etylowy. Posiada on właściwości odkażające i w wielu zastosowaniach lecznicze. Ale tak jak to z lekarstwami bywa, w nadmiarze stają się trucizną. Dlatego pamiętaj, by bawić się nim z umiarem i odpowiedzialnie.
Alkohol etylowy powstaje w prostej reakcji chemicznej w której organizmy żywe jakimi są drożdże rozkładają cukry proste i złożone na etanol (czyli procenty) oraz dwutlenek węgla. Tak, niestety to jest smutna wiadomość dla nas, gdyż produkcja alkoholu zwiększa efekt cieplarniany.
Podczas procesu fermentacji czyli trawienia cukru przez drożdże oprócz alkoholu powstaje wiele innych substancji ubocznych. Tak więc w płynie który uzyskujemy po fermentacji mamy glicerynę, kwas octowy, kwas bursztynowy, estry, martwe drożdże i alkohole wyższe. To wszystko oczywiście odbywa się w wodzie. Po zakończeniu fermentacji tak powstałą mieszaninę z osadami nazywa się okowitą, ale nie jest to jeszcze napój które można nazwać "Okowitą" przez wielkie "O".
Tak powstały surowy, nieoczyszczony produkt następnie się wstępnie filtruje i płyn zostaje przelany do destylatora.
I teraz zaczynają się schody. Po pierwsze dlatego że są różne rodzaje destylatorów, ale w tym artykule się na tym nie będziemy skupiać. Po drugie dlatego, ze są różne metody destylacji.
W przemysłowej produkcji otrzymywania spirytusu (warto wiedzieć, że spirytus to alkohol etylowy o stężeniu nie mniejszym niż 95%) proces destylacji jest stosunkowo szybki. Okowitę przemysłową destyluje się do uzyskania stężenia minimum 95% i pozostałych 5% wody bez innych zanieczyszczeń. Innymi słowy otrzymujemy wodny roztwór czystego alkoholu etylowego, który nazywamy Spirytusem Rektyfikowanym.
Jak robi się wódkę czystą?
Kiedy wiemy jak robi się spirytus to już wiemy jak robi się wódkę czystą. Wódka to nic innego jak spirytus wymieszany z wodą. I w tym miejscu pojawia się pytanie, to skoro wódka składa się z tylko dwóch składników to dlaczego potrafi tak różnie smakować?
Odpowiedź składa się z trzech składowych:
- Smak wódki zależy od tego z czego powstał spirytus. W spirytusie mamy zawsze około pół promila substancji smakowo-zapachowych. Najczęściej są to estry.
- O smaku wódki decyduje woda. Dlatego tak duże znaczenie ma pochodzenie. Woda ma różny skład mineralny, kwasowość, a to decyduje o smaku.
- Smak wódki zależy też od stężenia. Aby napój można było nazywać wódką musi posiadać on minimum 37,5% alkoholu etylowego.
Wódki smakowe czyli z dodatkiem dodatkowych substancji smakowych to już temat na inny artykuł.
Jak robi się okowitę?
Warto wiedzieć że nazwa w języku polskim Okowita pochodzi od łacińskiego aqua vitae – woda życia.
Pierwsza różnica pomiędzy wódką, a okowitą jest taka, że okowita powstaje powoli. Druga różnica jest taka, że okowity nie robi się ze spirytusu mieszanego z wodą. Trzecia różnica jest taka, że okowita to głównie destylat powstający w długotrwałym, bo przeprowadzanym w niższych temperaturach procesie destylacji. Dzieki temu w okowicie mamy zawsze więcej substancji pochodzących w produktów z których robimy zacier. Dzieki temu w okowitach owocowych tak wyraźnie czujemy aromaty owoców, których w wódce nigdy nie znajdziemy. Dzięki temu w okowitach piwnych tak wyraźnie znajdujemy aromaty chmieli.
tekst popełnił
Minister Winansów