Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Zywer Cydr Foszt 750ml

BESTSELLER

Zywer Cydr Foszt 750ml

Brązowy medal w Konkursie Polskich Win i Cydrów ENOEXPO 2021

Wystaw opinię

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Producent: Cydrownia Zywer

Cena: 39.90 brutto

Ilość:
Liczba sztuk w sklepie:
29
Koszty dostawy:
  • Odbiór osobisty w sklepie - Wybierz sklep z listy: 0.00 zł brutto
  • Dostawa przez pełnomocnika 21.90 zł brutto
Dostępność:
Kod producenta:
zyd - ajz - jb-kkdr
Zapytaj konsultanta:
Biuro
Zmów więcej niż jest dostępne w sklepach

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Zywer Cydr Foszt 750ml powstał z wielu starych odmian jak antonówka, reneta, boskop i bankroft. Zawdzięcza nim swój wyraźny charakter. Wyczuwalna jest wyraźna naturalna kwasowość i owocowe aromaty. Foszt mimo swojej wytrawności to doskonały kompan podczas posiłku lub letniej kolacji. Jabłka zbierane są jesienią, kiedy dojrzeją i same spadną na ziemię. Starannie selekcjonując owoce, najpierw tłoczony jest sok. Oprócz wysokiej zawartości naturalnych cukrów, sok jest jednocześnie kwaskowy, cierpki – idealny aby uzyskać bogaty w aromaty cydr.

Cechy produktu
Dane ogólne
  • Kolor
  • Białe
  •  
  • Poziom wytrawności
  • Wytrawne
  •  
  • Charakter
  • Musujące
  •  
  • Pojemność
  • 750 ml
  •  
  • Kraj
  • Polska
  •  
  • Zawartość alkoholu %
  • 7
  •  
  • Region
  • Podkarpackie, PL
  •  
Oceny i recenzje:

Średnia ocena: 5, liczba ocen: 2

  • Ocena:
    Musujący, wytrawny klasyczny cydr - ogromny ładunek świeżości i jabłkowych aromatów. Nagrodzony podczas ENOEXPO. (, )
  • Ocena:
    Foszt jest fest. Polecam smakoszom prawdziwych cydrów. (, )
Cydrownia Zywer - nowa nadzieja na polski cydr

Cydrownia Zywer - krótka historia już wielkiego projektu

Pomysł na prawdziwy cydr z Podkarpacia

Idea powstania naszej Cydrowni zrodziła się z chęci zachowania starych sadów wpisanych w krajobraz dawnej wsi Galicyjskiej. Kochamy smak naszych jabłek, jabłecznika, a owoce w domu są stałym elementem jadłospisu. Produkcja cydru (w przyszłości wina i innych alkoholi z jabłek) to piękna tradycja, przez dekady wyparta z życia i rynku, którą chcemy przywrócić. To również nasz przepis na zachowanie pozostawionego nam dziedzictwa. Podkarpacie nie jest wyróżniającym się regionem sadowniczym w Polsce. Istnieją jednak
miejsca takie jak nasza okolica na Pogórzu Dynowskim, gdzie zachowane zostały stare 80 letnie sady. Klimat Podkarpacia wyjątkowo sprzyja uprawie jabłoni.

Żyzne lessowe gleby, łagodne wzgórza Pogórza i umiarkowany klimat tworzą idealne warunki do ich uprawy. Wyjątkowo duża ilość słonecznych dni dostarcza owocom niezbędnej słodyczy a podczas pierwszych jesiennych chłodnych nocy zyskują one prawdziwy słodko-kwaśny smak – tak potrzebny do produkcji jakościowego cydru. Początki nie były łatwe. Cydrownia powstała w starej, oryginalnej, wchodzącej w skład gospodarstwa stodole, która w środku musiała całkowicie zmieniła swój pierwotny charakter. Pierwsze prace budowlane w gospodarstwie wykonaliśmy już 15 lat temu! Wtedy zależało nam po prostu na zachowaniu budynków. Ale dzięki temu wysiłkowi w zasadzie z marszu mogliśmy zająć się przystosowaniem stodoły do zupełnie nowej funkcji. Teraz łatwo się o tym pisze, ale pierwsze reakcje w lokalnym SANEPIDzie i urzędach - długo pozostaną żywe w naszej pamięci...

Natura na pierwszym miejscu


W sadach nie stosujemy żadnych oprysków. Owoce zbieramy ręcznie, czekając do października i listopada aż w pełni dojrzeją. Starannie selekcjonując jabłka tłoczymy sok. Oprócz wysokiej zawartości naturalnych cukrów sok jest jednocześnie kwaskowy, cierpki – idealny aby uzyskać bogaty w aromaty cydr. Podczas powolnej, trwającej tygodniami naturalnej fermentacji wydobywamy ich głęboki smak i aromat. Nie filtrujemy i nie używamy żadnych dodatków do klarowania. Zamiast tego pozwalamy cydrom leżakować kilka miesięcy, aby wyklarowały się w naturalnym procesie. W cydrownii wszystkie prace wykonujemy ręcznie: od zbierania przez sortowanie owoców, wstępne płukanie, mielenie, tłoczenie, rozlew, etykietowanie.

Jakość wymaga czasu

W najcięższych zadaniach pomagają nam maszyny i pompy, ale w większości jest to jednak ciężka fizyczna praca. Oprócz naszej pracy i wspaniałych owoców, kluczową sprawą jest czas. Aby osiągnąć dobre rezultaty, nasze cydry przygotowujemy przez wiele miesięcy. Pierwszy krok to proces tłoczenia soku z dojrzałych i zdrowych owoców. Następnie powolna fermentacja w niskich temperaturach, później dojrzewanie w tankach i butelkach przez kolejne długie miesiące. Pogoda i temperatury odgrywają w tym wszystkim bardzo ważną rolę. 

Stare odmiany jabłoni

Pyszne, pachnące, soczyste – takie są nasze jabłka. Nasze stare sady, liczące nawet ponad 80 lat, dostarczają nam idealnych owoców, z których przygotowujemy nasze cydry. Sady zakładane były przez gospodarzy, dla których były oczkiem w głowie oraz źródłem dodatkowych dochodów. Często owoce były konsumowane i przetwarzane tylko przez członków rodziny, dopiero z czasem pojawiły się możliwości ich sprzedaży. Wśród najważniejszych zalet starych tzw. zimowych odmian trzeba podkreślić wysoką
odporność na choroby i szkodniki, dzięki czemu nie musimy stosować żadnych oprysków. Jabłonie są również bardzo odporne na mrozy i zmiany temperatur, które coraz częściej zdarzają się również np. w maju. Stare drzewa to naprawdę twardzi zawodnicy. Nasze cydry powstają w sadach! 

Chociaż nie uważamy się za „typowych” sadowników, to wiemy, że drzewa w naszej cydrowni są najważniejsze. Starannie pielęgnujemy stare sady, co sprawia, że rodzą najlepsze możliwe owoce. Nasze nowsze nasadzenia liczą już 15 lat, co bardzo nas cieszy – teraz wchodzą w okres pełnego owocowania. Co roku dosadzamy kolejne drzewa uzupełniając naturalne ubytki, dbamy aby zachować owocujące szczepy dla kolejnych pokoleń, aby mogły poznać smak prawdziwych jabłek. Planujemy w najbliższej przyszłości
rozpocząć naszczepianie nowych sadzonek posiadanymi wyjątkowymi lokalnymi szczepami. Traktujemy jabłonie jak naszych dobrych przyjaciółmi z którymi znamy się od bardzo dawna. Kiedyś pozostaną jako ślad naszej obecności i będą dowodem naszego etosu pracy. Jeden z cydrowników powiedział, że jabłonie (jak labradory) należą do najbardziej wyrozumiałych istot na ziemi – zawsze się dostosują. Krzątamy się przy drzewach z bardzo egoistycznych pobudek, ale też bardzo cieszymy się gdy efekt naszych zabiegów powoduje, że drzewa po prostu pięknie rosną nawet gdy nie owocują. Wiemy, że na to przyjdzie czas.
Najważniejsze odmiany z jakich komponujemy nasze cydry to:

  • złota i szara reneta, 
  • czerwona reneta,
  • bankroft,
  • boskop,
  • grochówka,
  • koksa pomarańczowa,
  • malinówka oberlandzka,
  • antonówka.

Nasze cydry

Z całego serca polecamy nasze cydry, które możecie znaleźć na półkach sklepów DARWINA.PL

Tomek Zywer

 

Produkty podobne

Cydr Smykan Jaskół 750ml

Cydr Smykan Jaskół 750ml

Cydr Smykan Jaskół to cydr powstały w wyniku kupażu trzech odmian jabłek: Grochówka, Jonagored i Champion, rosnących w ekologicznych sadach Beskidu Wyspowego. Produkt w 100% naturalny, niefiltrowany, niepasteryzowany, z naturalnym osadem. Delikatnie taniczny, lecz poukładany. Lekka kwasowość z delikatnymi nutami pestkowymi i pieprzno-korzennym finiszem. 

Cena: 29.90 zł