Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 220zł

Dostawa za free od 220zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Weinhof Haider Eiswein 375ml

Weinhof Haider Eiswein 375ml

wino austriackie

Wystaw opinię

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Producent: Weinhof Haider

Cena: 139.00 brutto

Dostępna ilość:
47
Ilość:
Koszty dostawy:
  • KURIER - Dostawa przez pełnomocnika 21.90 zł brutto
  • ODBIÓR OSOBISTY W SKLEPIE - Wybierz sklep z listy: 0.00 zł brutto
Dostępność:
Kod producenta:
drwn-NL
Zapytaj konsultanta:
Biuro
Zmów więcej niż jest dostępne w sklepach

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Weinhof Haider Eiswein to austriackie, białe, słodkie wino z regionu Burgenland. 100% Welschriesling. Piękna złota barwa w kieliszku. Nos zachwyca aromatem orzeszków ziemnych z miodem, który po chwili przechodzi w zapach łąki pełnej kwiatów. Na języku wyczuć można świeży i słodki smak fig. Jest to ultra-bogate, super słodkie wino deserowe zrobione z intensywnego soku z winogron zamrożonych na winorośli. Idealnie się połączy z serem pleśniowym lub w roli zastępcy deserów. 

Cechy produktu
Dane ogólne
  • Kolor
  • Białe
  •  
  • Poziom wytrawności
  • Słodkie
  •  
  • Charakter
  • Spokojne
  •  
  • Pojemność
  • 375 ml
  •  
  • Region
  • Burgenland, AT
  •  
  • Kraj
  • Austria
  •  
  • Zawartość alkoholu %
  • 11
  •  
  • Typ
  • Jednoszczepowe
  •  
  • Szczepy
  • Welschriesling (Riesling Vlašský, Riesling Italico)
  •  
  • Unikalne cechy
  • Demeter
  •  
Oceny i recenzje:

Średnia ocena: 5, liczba ocen: 1

  • Ocena:
    Super wino. Elegancki charakter i długotrwały, słodki finisz zachwyca. (, )
Wino Lodowe – Przewodnik: Jak Powstają i Dlaczego Są Tak Wyjątkowe?

Wina lodowe – Od antycznych początków do współczesnej produkcji

Wino lodowe, znane także jako Icewine, Eiswein, vin du glacier czy jégbor, to wyjątkowe wino deserowe. Zdecydowanie słodkie, mocno ekstraktywne, mające potencjał do leżakowania nawet na 50 lat. Idealnie sprawdzi się jako prezent.

Kraje produkujące wina lodowe:

  • Kanada
  • Niemcy
  • Luksemburg
  • Szwajcaria
  • Austria
  • Francja
  • Węgry
  • Polska
  • Chiny
  • Japonia
  • Czechy 
  • Słowacja.

Rys historyczny

Historyczne źródła sugerują, że produkcja wina lodowego może sięgać czasów starożytnych Rzymian, jak wspomina Pliniusz Starszy w jego wiekopomnym dziele ‘Historia Naturalna’, gdzie można przeczytać, iż „niektórych odmian winorośli nawet nie zbierano przed wystąpieniem pierwszych mrozów”. Nowoczesne wina lodowe po raz pierwszy pojawiły się, według podań, w 1794 roku we Frankonii… i nastąpiło to poprzez zupełny przypadek. Mróz zaskoczył winiarzy podczas zbiorów.

Metoda Produkcji 

Eiswein robi się z pozostawionych po zbiorach winogron, które zamarzają na krzewach i są zabezpieczone specjalną siatką przed mogącymi je zjeść ptakami. Powoduje to skoncentrowanie aromatów (podobnie jak przy metodzie appasimento), oraz zwiększenie zawartości cukrów. Ważnym jest natomiast, aby – w przeciwieństwie do innych win pozostawionych na krzewach – nie były one pokryte szlachetną pleśnią (botrytyzowane). Dodatkowo niektóre kraje, poza określonym terminem zbioru, minimalną temperaturą (przynajmniej -8 stopni Celsiusza w Kanadzie, -7 stopni w Niemczech), mają także prawnie określoną zawartość cukru w gronach (35 stopni w skali Brix w Kanadzie), lub ciężar moszczu (110-128 stopni w skali Oeschle w Niemczech).

Wina lodowe nie należą do najtańszych trunków, co wynika z delikatnego procesu produkcji:

  • Długa fermentacja wynikająca z wysokiej zawartości cukru w gronach.
  • Niska wydajność zbiorów z hektara.
  • Możliwe straty, które mogą wynikać z zbyt wysokich temperatur lub pojawienia się pleśni szlachetnej przed nadejściem mrozu.

Zamrożone grona są tłoczone jeszcze w stanie zamarznięcia, często na zewnątrz, aby oddzielić lód od soku, który następnie fermentuje przez okres do sześciu miesięcy. Historia zna przypadki, gdy zbyt duże zamrożenie owoców powodowało uszkodzenia pras hydraulicznych.

Wina z białych odmian mają ciemnożółty kolor, który z wiekiem ciemnieje. Czerwone odmiany produkują wina o barwie zbliżonej do młodych burgundów. Pomimo wysokiej zawartości cukrów resztkowych (od 180 g/L w górę), wina lodowe zachowują orzeźwiający charakter dzięki wysokiej kwasowości. Zazwyczaj zawierają mniej alkoholu niż tradycyjne wina stołowe – około 6% w Niemczech, chociaż kanadyjskie wersje mogą osiągać nawet 13% ze względu na większą wagę moszczu.

Wina lodowe charakteryzują się pełnym ciałem i bogatymi aromatami. W białych odmianach dominują nuty miodu i intensywnych, niemal podsuszanych owoców tropikalnych, podczas gdy czerwone odmiany oferują bogactwo aromatów czerwonych owoców. Niektóre wina lodowe są również starzone w beczkach, co dodatkowo zwiększa ich złożoność aromatyczną.

Popularne Odmiany

Szczepy winogorn, które najczęściej sa używane do produkcji win lodowych to: 

  • Riesling,
  • Vidal Blanc
  • Cabernet Franc
  • Muscat Ottonel
  • Gewurztraminer
  • Seyval Blanc
  • Rkatsiteli
  • Chenin Blanc 
  • Chardonnay.

 

Idealne połączenia: z czym serwować wina lodowe?

W gastronomii wina lodowe są dosyć uniwersalne. Sprawdzą się jako zamiennik Sauternesa do foie gras, aromaty tropikalnych owoców oraz wysoka kwasowość będą współgrały z potrawami z tłustych ryb i owoców morza, natomiast wysoki poziom cukru skontruje ostrość pikantnych potraw. Wyśmienicie smakują również solo, jako aperitif lub digestif. Ze względu na intensywną słodycz rekomendujemy również sparować wino lodowe z deserami, takimi jak: sernik, tarta cytrynowa, creme brulee, trufle czekoladowe, sorbet owocowy. 

Jak Wybrać Wino do Długiego Leżakowania?

Jak Wybrać Wino do Długiego Leżakowania?

Po prawie pięciu latach pracy z winem mogę śmiało stwierdzić, że wino to żywy organizm. Jak dziecko, które trzeba wychować, przez winiarza, który jest rodzicem. Z pewnością trzeba też od razu stwierdzić, że relatywnie niewiele win nadaje się do długiego starzenia. Mam tutaj na myśli 20,30 lat. Około 85% wina na świecie jest konsumowane w ciągu kilku godzin od zakupu. Niepisanym standardem dla winiarzy jest, że wino białe musi przetrwać w butelce co najmniej 4-5 lat a czerwone do 10. Jeżeli patrzymy na temat starzenia win w tych kategoriach czasowych to nie, ma się czego obawiać. 90% win będzie się do tego nadawać, są oczywiście wyjątki. Jak np. podstawowe tanie Vinho Verde czy Beaujolais Nouveau, które są winami do jak najszybszej konsumpcji od zabutelkowania. Co jednak jeżeli mamy ochotę kupić wino jako upamiętnienie naszego ślubu czy narodzin naszego dziecka, któremu na 18 urodziny chcemy podarować wino z rocznika jego urodzenia? Cóż, zaczyna się prawdziwa zabawa w wina! Musimy wziąć pod uwagę kilka czynników, aby świadomie i dobrze wybrać wino, które za 18 lat od dzisiaj dalej będzie dobre i pijalne, a nie kwaśne i zepsute.

1. Wybierz wino o wysokiej jakości: Wina przeznaczone do długiego leżakowania powinny być dobrze zbudowane, z wyraźną strukturą kwasowości, tanin i owoców. Szukaj win o dobrym potencjale starzenia się, takich jak czerwone wina z regionów jak Bordeaux, Burgundia, Toskania czy Rioja, oraz białe wina z Burgundii, Niemiec czy Bordeaux. Wina o wyższej kwasowości, twardych taninach i pełnym ciele mają tendencję do rozwoju w smaku i aromacie podczas leżakowania.

Dajemy Wam wskazówkę i prezentujemy listę win dostępnych w asortymencie darwina.pl

Czerwone wina:

  • Château Lynch-Bages (Bordeaux, Francja) - To klasyczne wino z apelacji Pauillac, złożone głównie z Cabernet Sauvignon, cechujące się wyjątkową strukturą i potencjałem starzenia się.
  • Louis Latour Gevrey Chambertin (Burgundia, Francja) - Wino z prestiżowego regionu Côte de Nuits, zbudowane z Pinot Noir, oferujące kompleksowe aromaty i doskonałą zdolność do długiego leżakowania.
  • Ardhuy Corton Hautes Mourottes Grand Cru 2016 (Burgundia, Francja) - W 100% eleganckie Pinot Noir z potencjałem na 20 - 40 lat starzenia.
  • Sassicaia (Toskania, Włochy) - Wino Super Tuscan złożone  w 85% z Cabernet Sauvignon oraz 15% Cabernet Franc, z doskonałym potencjałem starzenia się i elegancką strukturą.
  • Altanza Artistas Espanoles Velazquez 2011 Rioja 750ml (Rioja, Hizpania) - To kwitesensja regionu, z mocno limitowaną produkcją w 100% z Tempranillo.  

Białe wina:

 

2. Przemyśl rodzaj wina: Nie wszystkie wina nadają się do długiego leżakowania. Na ogół czerwone wina mają większy potencjał starzenia się niż białe. Jednak niektóre białe wina, szczególnie te złożone i dobrze zbudowane, również mogą być leżakowane przez długie lata. Słodkie wina jak Tokaji Aszú czy Recioto też zdecydowanie nadają się do długoletniego starzenia. Tokaji Aszú, szczególnie te z wyższą zawartością cukru i kwasów, mają potencjał do długiego przechowywania i rozwoju w piwnicy.

3. Oddzielną kategorią do rozważenia są wina wzmacniane oraz słodkie. Kombinacja cukru, kwasowości oraz alkoholu doskonale konserwuje wina na długie lata. Porto 20, 30, 40-letnie są u nas dostępne od ręki i idealnie sprawdzają się na jubileuszowe okazje. Istnieją także wersje rocznikowe, jednak ich wyższa cena wynika z użycia jedynie gron z danego rocznika oraz braku możliwości kupażowania ze starszymi rocznikami dostępnymi w winnicy. W tej samej kategorii znajdują się również Sherry, Madeira, Ice Wine oraz doskonałe słodkie wina z apelacji Sauternes.

4. Rozważ wybór wina w większych pojemnościach. Warto pamiętać o zaletach wyboru win butelkowanych w pojemnościach magnum, czyli 1,5 litra. Zgodnie z przekonaniem wielu znawców wina, wina leżakujące w butelkach magnum mogą rozwijać się jeszcze lepiej niż te przechowywane w standardowych pojemnościach, co czyni je atrakcyjnym wyborem dla kolekcjonerów i pasjonatów."

5. Kup kilka butelek: Jeśli planujesz długotrwałe leżakowanie wina, rozważ zakup kilku butelek tego samego wina. Pozwoli to na otwarcie jednej butelki w danym momencie i pozostawienie reszty do dalszego starzenia się.

6. Zadbaj o odpowiednie warunki przechowywania: Wino przeznaczone do długiego leżakowania powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach, czyli w chłodnym, ciemnym i wilgotnym miejscu, najlepiej na boku, aby korek był wilgotny.

7. Taniec z korkiem: Jeśli planujesz leżakować wino przez długi czas, upewnij się, że butelka ma naturalny korek, który pozwoli na stopniową wymianę powietrza. Wino z nakrętką raczej nie przetrwa próby czasu.

8. Cena: Wino do długiego leżakowania często jest droższe, ale nie zawsze. Istnieją znakomite wina o dobrym potencjale do starzenia się w różnych przedziałach cenowych. Warto rozejrzeć się za winami z dobrą relacją jakości do ceny.

Oczywiście zawsze można pójść na łatwiznę i zapytać jednego z naszych doradców w sklepie co by polecił do takiego starzenia :) W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór wyjątkowych propozycji, które z biegiem czasu zyskują na wyjątkowości i doskonałości. Udanych eksperymentów winomaniacy!

Najlepsze doznania smakowe osiągamy w towarzystwie odpowiednich zakąsek i przekąsek. Dobrze dobrane sery, wędliny, owoce czy nawet ciemna czekolada mogą doskonale podkreślić walory smakowe wina i uczynić degustację jeszcze bardziej wyjątkową. W końcu dobre wino to nie tylko sama esencja, ale także cała kultura jego spożywania.

Klienci kupili również

Blue Nun Eiswein 500ml

Blue Nun Eiswein 500ml

Niemieckie, słodkie wino lodowe produkowane ze szczepu Riesling. "Eiswein" lub "ice-wine" to jakościowe oznaczenie win tworzonych z gron zebranych po pierwszych przymrozkach. Dzięki takim zabiegom w skutek zamrożenia wody wewnątrz grona koncentruje się w nich cukier resztkowy, dając tym samym słodkie wino o wyjątkowo pełnym aromacie.

Cena: 199.90 zł
Marani Satrapezo Icewine Cabernet 375ml

Marani Satrapezo Icewine Cabernet 375ml

Marani Satrapezo Icewine Cabernet, to czerwone, słodkie, gruzińskie wino lodowe o pięknym rubinowym kolorze. Bogate aromaty dojrzałych czerwonych owoców, malinowego dżemu oraz wiśniowych konfitur. Na podniebieniu gładkie, cudownie słodkie, owocowe z przewaga granatu i żurawiny.

Cena: 129.90 zł
Varga Jeg Bor Eiswein 500ml

Varga Jeg Bor Eiswein 500ml

Varga Jeg Bor Eiswein to białe, słodkie wino lodowe produkowane w węgierskim regionie Balaton. Cechuje się pięknym kolorem ze złotymi refleksami oraz aromatami morel, brzoskwiń, melona z dużą dawką nut miodowych. Znakomicie nadaje się do serów pleśniowych, owoców i orzechów.

Cena: 149.90 zł
Winnica Turnau Wino Lodowe 375ml

Winnica Turnau Wino Lodowe 375ml

Winnica Turnau Wino Lodowe 2020 to polskie wino lodowe. Prawdziwy rarytas i odważny eksperyment winiarzy z Baniewic. Aby powstało, muszą zaistnieć konkretne warunki, a te pojawiły się 6 stycznia, gdy temperatura spadła do -7 stopni i o godzinie czwartej nad ranem rozpoczął się zbiór zamarzniętych owoców odmiany johanniter. Efekt końcowy jest znakomity.

Cena: 229.00 zł