Sherry
Jest to wzmocnione wino wytwarzane z białych winogron z Jerez de la Frontera w Andaluzji w Hiszpanii.
- Po zakończeniu fermentacji sherry jest wzmacniane brandy . Ponieważ wzmacnianie następuje po fermentacji, większość wiśni jest początkowo wytrawna, a słodycz dodaje się później.
- Sherry jest produkowana w różnych stylach.
Rodzaje:
- Fino (po hiszpańsku „fine”) najjaśniejsza z tradycyjnych odmian sherry.
- Manzanilla to wyjątkowo lekka odmiana sherry Fino Sherry produkowana w porcie Sanlúcar de Barrameda .
- Manzanilla Pasada to Manzanilla, która przeszła długotrwałe leżakowanie lub została częściowo utleniona, co daje bogatszy, bardziej orzechowy smak.
- Amontillado to odmiana Sherry, która najpierw dojrzewa pod florą, a następnie poddaje się działaniu tlenu, dzięki czemu sherry jest ciemniejsze niż Fino, ale jaśniejsze niż Oloroso. Naturalnie wytrawne, czasami sprzedawane są lekko lub średnio słodzone.
- Oloroso („pachnące” w języku hiszpańskim ) to odmiana sherry dojrzewająca przez utlenianie przez dłuższy czas niż Fino czy Amontillado, dzięki czemu wino jest ciemniejsze i bogatsze.
- Palo Cortado to odmiana Sherry, która początkowo dojrzewa jak Amontillado, zwykle przez trzy lub cztery lata.
- Jerez Dulce (Sweet Sherries) są wytwarzane przez fermentację suszonych winogron Pedro Ximénez ( PX ) lub Moscatel , które dają intensywnie słodkie, ciemnobrązowe lub czarne wino.
Aktywne filtry