Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

  • Język: Polski Polski
  • Zmień

Język:

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Hiedler Eiswein Weissburgunder 375 ml

Hiedler Eiswein Weissburgunder 375 ml

Wystaw opinię

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Producent: Weingut Hiedler

Cena: 269.00 brutto

Dostępna ilość:
1
Ilość:
Koszty dostawy:
  • KURIER Standard - od 3 do 5 dni 0.00 zł brutto
  • KURIER EXPRESS 39.90 zł brutto
  • ODBIÓR OSOBISTY W SKLEPIE - Wybierz sklep z listy: 0.00 zł brutto
Dostępność:
Kod producenta:
tnj-bd-ms
Zapytaj konsultanta:
Biuro
Zmów więcej niż jest dostępne w sklepach

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Hiedler Eiswein Weissburgunder to Austriackie białe, słodkie wino z regionu Kamptal.  Wino gęste z delikatną kwasowością na podniebieniu. Nos potężny, o ogromnej ilości owoców, także egzotycznych. W ustach niczym miód, suszone morele, rodzynki oraz kwiaty. Niezwykle harmonijne i eleganckie. Wybitne

Cechy produktu
Dane ogólne
  • Kolor
  • Białe
  •  
  • Poziom wytrawności
  • Słodkie
  •  
  • Charakter
  • Lodowe / Icewine / Eiswein
  •  
  • Pojemność
  • 375 ml
  •  
  • Apelacja
  • Kamptal DAC (Niederosterreich)
  •  
  • Region
  • Niederosterreich, AT (Dolna Austria)
  •  
  • Kraj
  • Austria
  •  
  • Zawartość alkoholu %
  • 9,5
  •  
  • Typ
  • Jednoszczepowe
  •  
  • Szczepy
  • Weissburgunder (Pinot blanc)
  •  
Oceny i recenzje:

Średnia ocena: 4, liczba ocen: 1

  • Ocena:
    Nie mój smak ale samo wino było bardzo dobre. (, )

    Opinia niezweryfikowana zakupem

Wino Lodowe – Przewodnik: Jak Powstają i Dlaczego Są Tak Wyjątkowe?

Wina lodowe – Od antycznych początków do współczesnej produkcji

Wino lodowe, znane także jako Icewine, Eiswein, vin du glacier czy jégbor, to wyjątkowe wino deserowe. Zdecydowanie słodkie, mocno ekstraktywne, mające potencjał do leżakowania nawet na 50 lat. Idealnie sprawdzi się jako prezent.

Kraje produkujące wina lodowe:

  • Kanada
  • Niemcy
  • Luksemburg
  • Szwajcaria
  • Austria
  • Francja
  • Węgry
  • Polska
  • Chiny
  • Japonia
  • Czechy 
  • Słowacja.

Rys historyczny

Historyczne źródła sugerują, że produkcja wina lodowego może sięgać czasów starożytnych Rzymian, jak wspomina Pliniusz Starszy w jego wiekopomnym dziele ‘Historia Naturalna’, gdzie można przeczytać, iż „niektórych odmian winorośli nawet nie zbierano przed wystąpieniem pierwszych mrozów”. Nowoczesne wina lodowe po raz pierwszy pojawiły się, według podań, w 1794 roku we Frankonii… i nastąpiło to poprzez zupełny przypadek. Mróz zaskoczył winiarzy podczas zbiorów.

Metoda Produkcji 

Eiswein robi się z pozostawionych po zbiorach winogron, które zamarzają na krzewach i są zabezpieczone specjalną siatką przed mogącymi je zjeść ptakami. Powoduje to skoncentrowanie aromatów (podobnie jak przy metodzie appasimento), oraz zwiększenie zawartości cukrów. Ważnym jest natomiast, aby – w przeciwieństwie do innych win pozostawionych na krzewach – nie były one pokryte szlachetną pleśnią (botrytyzowane). Dodatkowo niektóre kraje, poza określonym terminem zbioru, minimalną temperaturą (przynajmniej -8 stopni Celsiusza w Kanadzie, -7 stopni w Niemczech), mają także prawnie określoną zawartość cukru w gronach (35 stopni w skali Brix w Kanadzie), lub ciężar moszczu (110-128 stopni w skali Oeschle w Niemczech).

Wina lodowe nie należą do najtańszych trunków, co wynika z delikatnego procesu produkcji:

  • Długa fermentacja wynikająca z wysokiej zawartości cukru w gronach.
  • Niska wydajność zbiorów z hektara.
  • Możliwe straty, które mogą wynikać z zbyt wysokich temperatur lub pojawienia się pleśni szlachetnej przed nadejściem mrozu.

Zamrożone grona są tłoczone jeszcze w stanie zamarznięcia, często na zewnątrz, aby oddzielić lód od soku, który następnie fermentuje przez okres do sześciu miesięcy. Historia zna przypadki, gdy zbyt duże zamrożenie owoców powodowało uszkodzenia pras hydraulicznych.

Wina z białych odmian mają ciemnożółty kolor, który z wiekiem ciemnieje. Czerwone odmiany produkują wina o barwie zbliżonej do młodych burgundów. Pomimo wysokiej zawartości cukrów resztkowych (od 180 g/L w górę), wina lodowe zachowują orzeźwiający charakter dzięki wysokiej kwasowości. Zazwyczaj zawierają mniej alkoholu niż tradycyjne wina stołowe – około 6% w Niemczech, chociaż kanadyjskie wersje mogą osiągać nawet 13% ze względu na większą wagę moszczu.

Wina lodowe charakteryzują się pełnym ciałem i bogatymi aromatami. W białych odmianach dominują nuty miodu i intensywnych, niemal podsuszanych owoców tropikalnych, podczas gdy czerwone odmiany oferują bogactwo aromatów czerwonych owoców. Niektóre wina lodowe są również starzone w beczkach, co dodatkowo zwiększa ich złożoność aromatyczną.

Popularne Odmiany

Szczepy winogorn, które najczęściej sa używane do produkcji win lodowych to: 

  • Riesling,
  • Vidal Blanc
  • Cabernet Franc
  • Muscat Ottonel
  • Gewurztraminer
  • Seyval Blanc
  • Rkatsiteli
  • Chenin Blanc 
  • Chardonnay.

 

Idealne połączenia: z czym serwować wina lodowe?

W gastronomii wina lodowe są dosyć uniwersalne. Sprawdzą się jako zamiennik Sauternesa do foie gras, aromaty tropikalnych owoców oraz wysoka kwasowość będą współgrały z potrawami z tłustych ryb i owoców morza, natomiast wysoki poziom cukru skontruje ostrość pikantnych potraw. Wyśmienicie smakują również solo, jako aperitif lub digestif. Ze względu na intensywną słodycz rekomendujemy również sparować wino lodowe z deserami, takimi jak: sernik, tarta cytrynowa, creme brulee, trufle czekoladowe, sorbet owocowy. 

Klienci kupili również

Blue Nun Eiswein 500ml

Blue Nun Eiswein 500ml

Niemieckie, słodkie wino lodowe produkowane ze szczepu Riesling. "Eiswein" lub "ice-wine" to jakościowe oznaczenie win tworzonych z gron zebranych po pierwszych przymrozkach. Dzięki takim zabiegom w skutek zamrożenia wody wewnątrz grona koncentruje się w nich cukier resztkowy, dając tym samym słodkie wino o wyjątkowo pełnym aromacie.

Cena: 199.90 zł
Cabernet Icewine Buffalo Hunter 375ml

Cabernet Icewine Buffalo Hunter 375ml

Cabernet Icewine Buffalo Hunter to wino lodowe. Specyficzne w produkcji, genialne w smaku.  Wino to powstaje z winogron pozostawionych po zbiorze na krzewach, gdy temperatura otoczenia wyniesie przynajmniej 8 st. C poniżej zera.

Cena: 200.00 zł 199.90 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 199.90 zł

Gebruder Nittnaus Eiswein Exquisit 9% 375ml

Gebruder Nittnaus Eiswein Exquisit 9% 375ml

Weingut Gebrüder Nittnaus, to białe, słodkie, austriackie wino lodowe z Burgenlandu o jasnożółtym kolorze z zielonymi refleksami. Intensywne aromaty dojrzałego jabłka, ananasa i kandyzowanej skórki cytrynowej z delikatną nutą miodu.

Cena: 149.00 zł
Marani Satrapezo Icewine Rkatsiteli 375ml

Marani Satrapezo Icewine Rkatsiteli 375ml

Marani Satrapezo Icewine Rkatsiteli, to gruzińskie, białe, słodkie wino produkowane z zamarzniętych winogron odmiany Rkatsiteli. Jasno złota barwa z mieniącym się srebrnym odcieniem. W nosie wyczuwalne aromaty miodu, brzoskwiń z puszki, ananasa i białych kwiatów.

Cena: 129.90 zł
Varga Jeg Bor Eiswein 500ml

Varga Jeg Bor Eiswein 500ml

Varga Jeg Bor Eiswein to białe, słodkie wino lodowe produkowane w węgierskim regionie Balaton. Cechuje się pięknym kolorem ze złotymi refleksami oraz aromatami morel, brzoskwiń, melona z dużą dawką nut miodowych. Znakomicie nadaje się do serów pleśniowych, owoców i orzechów.

Cena: 149.90 zł
Weinhof Haider Eiswein 375ml

Weinhof Haider Eiswein 375ml

Weinhof Haider Eiswein to austriackie, białe, słodkie wino z regionu Burgenland. 100% Welschriesling. Piękna złota barwa w kieliszku. Nos zachwyca aromatem orzeszków ziemnych z miodem, który po chwili przechodzi w zapach łąki pełnej kwiatów. Na języku wyczuć można świeży i słodki smak fig. Jest to ultra-bogate, super słodkie wino deserowe zrobione z intensywnego soku z winogron zamrożonych na winorośli. Idealnie się połączy z serem pleśniowym lub w roli zastępcy deserów. 

Cena: 139.00 zł