Vin doux naturel
Vin doux naturel to rodzaj wina o naturalnym poziomie słodyczy. Tworzy się to poprzez lekkie wzbogacenie spirytusem dodawanym do wina przed zakończeniem procesu fermentacji, zwykle składającego się z brandy. Naturalna słodycz wina powstaje w procesie mutacji. Ten rodzaj wina zawiera również resztkowe cukry gronowe.
Wina Vin doux naturel są generalnie kojarzone z regionem Langwedocja-Roussillon we Francji, gdzie uprawiane są winogrona niezbędne do produkcji wina.
Wino Vin doux baturel jest wytwarzane unikalną metodą zwaną Mutage, w której do moszczu podczas fermentacji dodawany jest czysty spirytus pochodzący z wina, zawierający 96% alkoholu. Takie postępowanie zatrzymuje proces fermentacji poprzez zabijanie drożdży, co z kolei ma dwa skutki; proces ten podnosi poziom alkoholu, podczas gdy wino nabiera naturalnego poziomu słodyczy.
Arnaud de Ville-Neuve, doktor medycyny z Uniwersytetu w Montpellier, opracował tę metodę pod koniec XIII wieku i ta metoda mutacji może być stosowana do produkcji zarówno czerwonych, jak i białych win. Region Langwedocja-Roussillon słynie z produkcji najwyższej jakości win doux naturel, ponieważ suchy i wietrzny klimat pomaga skoncentrować słodycz winogron. Większość win tego typu dojrzewa w starych dębowych beczkach i wystawia się na działanie słońca w celu skoncentrowania smaków.
Vin doux naturel jest zwykle wytwarzany z białych winogron Muscat lub czerwonych winogron Grenache, powszechnie występujących w południowej Francji i może być wytwarzany zarówno w stylu utlenionym, jak i nieutlenionym. W Stanach Zjednoczonych są one ogólnie określane jako wina deserowe, aby uniknąć nieporozumień z napojami twardymi.
Brak produktów