Pineau
Pineau jest wynikiem przypadkowego błędu popełnionego pod koniec XVI wieku, kiedy czeladnik winiarza wlał moszcz winogronowy (niesfermentowany sok zawierający miąższ i skórkę winogron) do beczki, którą uznał za pustą. Nie była- wciąż było w nim trochę koniaku. Beczka była starzona razem z innymi, a lata później, gdy winiarz ją otworzył, odkryto pyszną miksturę.
Napój charakteryzuje się wyważonym połączeniem słodyczy i kwasowości ze złożonymi i intensywnymi aromatami świeżych i suszonych owoców, wanilii i miodu. Red Pineau jest zwykle produkowane z klasycznych winogron Bordeaux, takich jak Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon lub Merlot, i jest słodsze i bardziej owocowe niż jego biały odpowiednik. Pineau des Charentes to napój regionalny, który jest produkowany od XVI wieku, głównie w departamentach Charente i Charente-Maritime.
Ten klasyczny francuski aperitif powinien być zawsze dobrze schłodzony, schludny lub podawany z lodem. Świetnie komponuje się z serem pleśniowym i foie gras.