Wina truskawkowe
Co to jest wino truskawkowe?
Jak każdy inny rodzaj wina, wino truskawkowe jest wynikiem fermentacji soku owocowego; w tym przypadku truskawki. Wino truskawkowe jest bardzo słodkie i zwykle zawiera dużą ilość cukru. Składniki na wino truskawkowe są proste: obrane truskawki, wrząca woda, sok z cytryny i cukier. Owoce są w zasadzie rozgniecione i dolewane gorącą wodą i sokiem z cytryny. Po kilku minutach mieszania odstawia się na tydzień (raz dziennie się miesza). Następnie mieszaninę odsącza się, miazgę truskawkową wyrzuca i dodaje się cukier. Cukier rozpoczyna fermentację. Pozostaw miksturę w garnku na około tydzień, następnie przelej do dużych szklanych butelek wina i luźno zakorkuj. Odtąd powinien spędzić około trzech miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu, aż przestanie bulgotać. Na koniec można pić.