Cantine Paolini Merlot Sicilien
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- KURIER Standard - od 3 do 5 dni 21.90 zł brutto
- KURIER EXPRESS 39.90 zł brutto
- ODBIÓR OSOBISTY W SKLEPIE - Wybierz sklep z listy: 0.00 zł brutto
Cantine Paolini Merlot Sicilien to włoskie, czerwone wino otrzymywane z winogron merlot rosnących na mieszanych a głównie gliniastych glebach Sycylii. Po ręcznym zbiorze w połowie sierpnia, winogrona podaje się delikatnemu tłoczeniu, a następnie odbywa się maceracji na skórkach przez około 8 dni. Po fermentacji malolaktycznej wino dojrzewa w kontrolowanej temperaturze w ceramicznych (cementowych) kadziach przez 3 miesiące i jeszcze dodatkowo dojrzewa w butelkach przez kolejne 3 miesiące. Otrzymane wino cechuje rubinowy kolor z lekko fioletowymi refleksami. Nos jest obszerny i intensywny. Można wyczuć owocowe aromaty z nutą czerwonych kwiatów. Smak jest wyjątkowo miękki, lekki i dobrze zbalansowany.
Sugerujemy podawać je do grillowanych, czerwonych mięs i pieczeni, ze średnio sezonowanymi mięsami. Jego miękkość i delikatny, owocowy smak sprawiają, że to wino merlot dobrze również towarzyszy grzybowym daniom. Wino to najlepiej smakuje w temperaturze ok. 15°C, podawane w średniej wielkości kieliszkach.
Cantine Paolini jest przedsięwzięciem spółdzielczym, które powstało w latach 60. XX wieku w nadmorskim miasteczku Marsala na Sycylii. Od czasu pierwszych zbiorów w 1972 r. z niewielkiej grupy producentów wina rozszerzyła się ona do ponad 1000 producentów i wytwórców win. Ich winnice rozciągają się na ponad 3000 hektarów na wschodnich i południowych zboczach sycylijskich gmin Marsala, Trapani, Salemi i Mazara del Vallo w południowych Włoszech.
- Kolor
- Czerwone
- Poziom wytrawności
- Wytrawne
- Charakter
- Spokojne
- Pojemność
- 750 ml
- Apelacja
- Sicilia DOP (Sycylia)
- Region
- Sycylia, IT
- Kraj
- Włochy
- Szczepy
- Merlot
Ten produkt nie ma jeszcze opinii