Ouzo
OUZO – Grecki duch zaklęty w anyżu
Ouzo to nie tylko alkohol – to esencja greckiego stylu życia, zamknięta w butelce. Ten aromatyczny, anyżowy trunek od wieków towarzyszy Grekom przy dźwiękach buzuki, słońcu odbijającym się w błękicie Morza Egejskiego i niekończących się opowieściach przy stole.
Pochodzenie ouzo sięga XIX wieku, kiedy to greccy gorzelnicy zaczęli eksperymentować z destylacją alkoholu i dodatkiem przypraw korzennych, inspirowani turecką raki i tradycyjnymi nalewkami z wysp. W 1932 roku określono jego oficjalny charakter – ouzo musi być destylowane na bazie alkoholu z winogron i zawierać naturalne aromaty, z których dominującym jest anyż. Dziś jest to produkt chroniony geograficznie – autentyczne ouzo może być wytwarzane wyłącznie w Grecji.
Jak smakuje ouzo?
Charakterystyczny smak ouzo zawdzięcza anyżowi, który nadaje mu intensywnie ziołowy, słodkawy aromat, często z nutami kopru włoskiego, kolendry, kardamonu czy lukrecji. Na pierwszy łyk – potrafi zaskoczyć. Na drugi – uzależnia. Prawdziwi znawcy wiedzą, że ouzo najlepiej smakuje rozcieńczone zimną wodą – wtedy biały, mleczny kolor (tzw. efekt louche) jest znakiem jego autentyczności.
Jak pić ouzo?
Grecy mają na to prostą receptę: powoli, w dobrym towarzystwie, z meze na stole. Ouzo nie jest alkoholem do szybkiego wypicia – to trunek do delektowania się. Najczęściej serwuje się go z lodem lub wodą, w smukłych kieliszkach, w towarzystwie oliwek, sera feta, grillowanych owoców morza i warzyw. To napój długich popołudni i jeszcze dłuższych wieczorów.
Gdzie można kupić?
Autentyczne ouzo – w najlepszych greckich wersjach z wyspy Lesbos lub okolic Salonik – można znaleźć w sklepie darwina.pl, który oferuje szeroki wybór importowanych alkoholi, w tym najbardziej klasyczne etykiety takie jak Ouzo 12, Plomari, czy Mini.