Wina koszerne
Ten rodzaj wina jest związany z judaizmem. Zasadniczo wino koszerne jest obsługiwane, produkowane i nadzorowane od samego początku procesu winiarskiego przez Żydów, i zawierają składniki, które mają charakter koszerny. Samo wino musi być certyfikowane jako koszerne przez uznane żydowskie agencje.
Rola wina w żydowskich świętach i rytuałach
- Kidusz - błogosławieństwo nad kielichem wina, wygłaszane przez pana domu na rozpoczęcie Szabatu. Wino powinno być koszerne, czerwone, słodkie, a także najlepsze, na jakie stać daną rodzinę.
- Hawdala - uroczystość kończąca Szabat.Po wypowiedzeniu stosownych błogosławieństw prowadzący wychyla kielich wina, wylewając kilka kropli na talerz.
- Pesach - W czasie jej trwania wychyla się cztery puchary wina, na pamiątkę czterech obietnic Boga: wyprowadzę (z Egiptu), wyratuję, wybawię (z niewoli), wezmę (w opiekę). Piąty, najpiękniejszy kielich z winem oczekuje nadejścia proroka Eliasza.
- Ślub żydowski
- Bris Milah (obrzezanie)