Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

  • Język: Polski Polski
  • Zmień

Język:

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Canyon Road Merlot 750ml

BESTSELLER

Canyon Road Merlot 750ml

Wystaw opinię

Twoja opinia

aby wystawić opinię.


Cena: 39.90 brutto

Dostępna ilość:
59
Ilość:
Koszty dostawy:
  • KURIER Standard - od 3 do 5 dni 21.90 zł brutto
  • KURIER EXPRESS 39.90 zł brutto
  • ODBIÓR OSOBISTY W SKLEPIE - Wybierz sklep z listy: 0.00 zł brutto
Dostępność:
Kod producenta:
wwp-ec-wr
Zapytaj konsultanta:
Biuro
Zmów więcej niż jest dostępne w sklepach

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Canyon Road Merlot to czerwone, wytrawne wino z Kalifornii. Produkowane jest w 100% z winogron szczepu Merlot. Bogate w aromaty czarnych owoców, takich jak śliwka i czarna porzeczka, połączone z delikatnymi nutami wanilii i creme brulee. W ustach świeże i zrównoważone z delikatnie zaakcentowaną kwasowością.

Cechy produktu
Dane ogólne
  • Kolor
  • Czerwone
  •  
  • Poziom wytrawności
  • Wytrawne
  •  
  • Charakter
  • Spokojne
  •  
  • Pojemność
  • 750 ml
  •  
  • Region
  • Kalifornia, USA
  •  
  • Kraj
  • USA
  •  
  • Szczepy
  • Merlot
  •  
  • Typ
  • Jednoszczepowe
  •  
Oceny i recenzje:

Średnia ocena: 5, liczba ocen: 1

  • Ocena:
    Bardzo pijalny, wręcz w odczuciu półwytrawny Merlot, ale zaskakująco aromatyczny. Sprawdzi się nawet na plastikowych kubków nad Wisłą ;D (, )

    Opinia zweryfikowana zakupem

Wytrawność kontra słodycz: Jak zawartość cukru wpływa na charakter wina

Wytrawność, a zawartość cukru w winie

W świecie wina jednym z kluczowych czynników określających jego charakterystykę jest poziom słodyczy. Od wytrawnych po słodkie, wina różnią się nie tylko smakiem, ale także zawartością cukru. Wybór odpowiedniego wina może być kluczowy dla satysfakcji degustatora, dlatego zrozumienie związku między wytrawnością a
zawartością cukru w winie jest istotne dla każdego miłośnika tego trunku. Cukier jest jednym ze źródeł energii, z którego mogą korzystać organizmy żywe. Tą jedną z najbardziej podstawowych cząsteczek węglowodanów nazywamy glukozą, lub też z powodu występowania m.in. w winogronach – cukrem gronowym. Winogrona jako owoce wraz z dojrzewaniem produkują coraz więcej tegoż. Im bardziej dojrzałe winogrono podczas zbioru, tym więcej dostępnych opcji ma winiarz.
Wytrawność wina odnosi się do stopnia, w jakim wina są wytrawne, czyli zawierają niewiele lub żadnego cukru pozostałego po fermentacji. Wino wytrawne charakteryzuje się równowagą między kwasowością a słodyczą, zazwyczaj wyrażoną w skali od całkowicie wytrawnego do bardzo słodkiego. Stopień wytrawności może być decydujący dla ostatecznego smaku wina oraz jego zastosowania — od idealnego uzupełnienia potrawy do delektowania się nim samym. Zawartość cukru w winie jest bezpośrednio powiązana z procesem fermentacji.
Podczas fermentacji drożdże przekształcają cukry zawarte w winogronach w alkohol i dwutlenek węgla. W przypadku win wytrawnych drożdże przerabiają prawie cały cukier, pozostawiając wino z niską zawartością resztkowego cukru. Wina półwytrawne zawierają trochę więcej cukru, podczas gdy wina półsłodkie i słodkie mają znaczną ilość nieskonwertowanego cukru, co nadaje im słodszy smak. Co prawda nie tylko wytrawność decyduje o tym jak finalnie smakuje wino, ale dzisiaj na niej postaramy się skoncentrować.
Dzięki unijnym przepisom zakłada się, że wino wytrawne może zawierać do 4 g cukrów resztkowych na LITR (jest to o tyle istotna informacja, że osoba będąca na diecie ketogenicznej, lowcarb, czy też diabetyk nawet spożywając całą butelkę, przyjmuje tylko 3 g węglowodanów), w wyjątkowych wypadkach podwyższonej kwasowości do 9 g/L. Podobny przypadek ruchomej granicy, bowiem te same przepisy określają winem półwytrawnym takie, zawierające do 12 g/L cukrów resztkowych, lub w przypadku podwyższonej kwasowości nawet do 18 g/L. Na szczęście granica między półsłodkim a słodkim nie jest taka skomplikowana i wynosi 45 g/L. To tyle w przypadku win spokojnych. Oznaczenie poziomu cukru zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem, nie jest obowiązkowe. Co innego przypadku win musujących, gdzie nie tylko prawo z góry nakreśla, iż oznaczenie wytrawności musi się na etykiecie znajdować, jak również sugeruje inne przedziały zawartości cukrów dla konkretnych oznaczeń.

Zawartość cukrów w winach musujących z podziałem na wytrawność:

  • brut nature (do 3 g zawartości, o ile nie było dodanego cukru do refermentacji)
  • extra brut (do 6 g)
  • brut (do 12 g)
  • dry (12-17g)
  • dry/sec (17-32g)
  • medium-dry/demi-sec (32-50g)
  • sweet/doux (powyżej 50 g)

 

Polecane, sprawdzone i niekwaśne

Na początek przygody z winem wytrawnym polecamy pewniaki, które są przyjemnie wyważone, a nie kwaśne: 

  1. Zacznij od czerwonych win i konicznie Primitivo z południa Włoch. Polacy uwielbiają to grono, masowo wracają po więcej. 
  2. Zapoznaj się z Pinot Noir, te z USA są niezwykle soczyste. W naszej ofercie znajdziecie perełkę za jedyne 32,90 zł, jest to rumuńskie Calusari Pinot Noir. Dobry stosunek jakości do ceny.  Tanio!
  3. Spróbuj Merlota, może to być południe Francji np. Chai dOeuvre by Vellas Merlot, ale te najbardziej znane znajdziecie w Bordeaux.  
  4. Odkryj niebeczkowane Tempranillo — Pasion Brava idealnie wpasuje się delikatną budową i gładkimi taninami. Wino sprawdzi się solo jak i z różnymi przekąskami w postaci deski serów oraz wędlin. 
  5. Doświadczaj win z podsuszanych winogron AmaroneValpolicella Ripasso, Z niższej półki cenowej polecamy Passo del Sud Appasimento.

Klienci kupili również

12 e Mezzo Xmas Edition Negroamaro 750ml

12 e Mezzo Xmas Edition Negroamaro 750ml

12 e Mezzo Xmas Edition Negroamaro, to włoskie, czerwone, wytrawne wino z regionu Apulia, o rubinowym kolorze i bogatym aromacie czerwonych owoców. Na podniebieniu wino jest harmonijne, gładkie, wyraźnie owocowe z delikatną nutą wanilii w tle na finiszu.

Cena: 59.90 zł
19 Crimes Red Blend 750ml

19 Crimes Red Blend 750ml

19 Crimes Red Blend to czerwone  wytrawne wino produkowane w Australii ze szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot i Shiraz. Owocowy bukiet słodko dojrzewających czerwonych i czarnych jagód (truskawek, malin i jeżyn) łączy się z mocnymi aromatami wanilii.

Cena: 59.90 zł
6 Tacas Tinto Dry Taverna 750ml

6 Tacas Tinto Dry Taverna 750ml

6 Tacas to czerwone, wytrawne wino z regionu Bairrada. Wiernie odzwierciedla portugalski charakter oferując intensywność aromatów, złożoność smaków i długi finisz, pozwalając delektować się sobą przez przez długie letnie wieczory. 

Cena: 24.90 zł
68 Vignaioli Negroamaro Susumaniello 750ml

68 Vignaioli Negroamaro Susumaniello 750ml

68 Vignaioli Negroamaro Susumaniello to czerwone, wytrawne włoskie wino z Apulii. Jest to blend dwóch szczepów Negroamaro i Susumaniello (80/20). Wino pełne, dobrze zbudowane, którego główne aromaty to ciemne owoce, przywodzące na myśl dżem z jagodowo-wiśniowy. Tanina gładka, nieco zintegrowana, na finiszu dochodzą także aromaty lukrecji i wanilii, które pojawiają się w winie w wyniku leżakowania w beczce dębowej. Wino będzie pasowało do potraw z czerwonego mięsa, ale także do deski serów.

Cena: 99.90 zł
A de Aylés
Cena: 56.90 zł
A Growers Touch Shiraz 750ml

A Growers Touch Shiraz 750ml

A Growers Touch Shiraz to australijskie, wytrawne, czerwone wino z regionu New South Wales. Wino wyprodukowane przez producenta MINHO & CO. Powstaje ze szczepu Shiraz. Początkowo wszystkie aromaty to słodycz i białe wiśnie, po których następują młode, wibrujące zapachy i nuty olejku pomarańczowego.

Cena: 64.90 zł