Greco Sannio Prime Vigne Cantina di Solopaca 750ml
Średnia ocena: 4.7, liczba ocen: 3
Twoja opinia
aby wystawić opinię.

- KURIER Standard - od 3 do 5 dni 21.90 zł brutto
- KURIER EXPRESS 39.90 zł brutto
- Paczkomaty InPost 25.00 zł brutto
- ODBIÓR OSOBISTY W SKLEPIE - Wybierz sklep z listy: 0.00 zł brutto
Coda di Volpe Sannio Prime Vigne Cantina di Solopaca 750ml to białe, wytrawne wino z regionu Kampania we Włoszech, produkowane ze szczepu Coda di Volpe. Charakteryzuje się jasnozłotą barwą oraz aromatem dojrzałych owoców, takich jak gruszki, jabłka i morele, wzbogaconym o subtelne nuty kwiatowe i mineralne. W smaku jest eleganckie, dobrze zbalansowane, z delikatną kwasowością i przyjemnym, długim finiszem. Świetnie komponuje się z owocami morza, lekkimi daniami warzywnymi oraz serami.
- Kolor
- Białe
- Poziom wytrawności
- Wytrawne
- Charakter
- Spokojne
- Pojemność
- 750 ml
- Apelacja
- Sannio DOP (Campania)
- Region
- Campania, IT (Kampania)
- Kraj
- Włochy
- Typ
- Jednoszczepowe
- Szczepy
- Greco
- Zawartość alkoholu %
- 13
- Opakowanie
- Butelka Szklana
Średnia ocena: 4.7, liczba ocen: 3
-
Ocena:Rewelka! Pite w czerwcu smakowało jak złoto! ( , 28.06.2025)
Opinia zweryfikowana zakupem
-
Ocena:Rewelacyjne wino .W tym winie znalazłem wszystko co szukałem w białym winie .Przyjemna owocowość, orzeźwiajaca kwasowosc ,przyjemny i delikatny finisz .Idealne wino na lato . ( , 18.04.2025)
Opinia zweryfikowana zakupem
-
Ocena:Przyjemne, delikatne i łatwe do picia wino. Orzeźwiajaca kwasowosc i subtelne aromaty. NIc mu nie brakuje. ( , 17.04.2025)
Opinia zweryfikowana zakupem
Jakie wino na grilla? Filozoficzny przewodnik dla ludzi z dużym sercem i małą lodówką turystyczną
Nie każda z nas wie, czym się różni grill kulkowy od gazowego, ale każda wie, że jak jest grill, to trzeba mieć dobre wino. Albo przynajmniej takie, które nie smakuje jak dramat z „Trudnych Spraw”. Bo serio – mamy dość tragicznych historii z wątkiem: „kupiłam słodkie różowe i zapomniałam lodu”.
Dziś więc pogadamy o tym, jakie wino dobrać do jedzenia z grilla, nie udając przy tym sommeliera z dwoma podbródkami i kredytem na Bordeaux. Będzie lifestylowo, z dystansem, jakby Carrie Bradshaw zamieniła szpilki na klapki Kubota i pojechała z ekipą z „Klanu” nad Biebrzę.
🥩 WINA DO GRILLA MIĘSNEGO – MIĘŚNIAKI Z CHARAKTEREM
Mięso z grilla to jak Andrzej z „Klanu” – może być drętwe, może być tłuste, ale jak dobrze potraktujesz, to Cię nie zawiedzie. I dokładnie tak samo działa dobór wina do karkówki, kiełbasy, steka czy boczku.
Kiełbasa, karkówka, żeberka
Tu potrzebujemy czerwonego wina z pazurem. Takiego, co nie przestraszy się tłuszczu ani przypalonej skórki.
Idealne szczepy:
-
Zinfandel – amerykański ogier. Owocowy, dymny, jakby ktoś destylował wakacje pod Bydgoszczą.
-
Syrah/Shiraz – tu się robi ostro. Czarne owoce, pieprz, testosteron. Do karkówki w przyprawie z paczki – jak znalazł.
-
Tempranillo – Hiszpan, który wie, że życie jest za krótkie na chude mięso. Idealny do żeberek z miodem.
Kurczak, indyk, drób
Dla ludzi, którzy są w trakcie „detoksu”, ale grill przecież się sam nie odwoła.
Szczepy przyjazne ptactwu:
-
Grenache (Garnacha) – łagodny, czerwony, jak opowieść cioci o młodości. Do kurczaka w ziołach – cudo.
-
Pinot Noir – lekki, subtelny, trochę jak Filip z „Trudnych Spraw” – niby niegroźny, ale zostaje w pamięci.
🥦 WINA DO WARZYW Z GRILLA – LEKKOŚĆ BYTU NA FOLII ALUMINIOWEJ
Nie oszukujmy się. Warzywa z grilla to wybór ludzi z duszą, sumieniem i miłością do mozzarelli. Albo takich, co zapomnieli kupić mięso.
Cukinia, papryka, bakłażan
To trio można traktować poważnie, ale najlepiej z przymrużeniem oka i butelką schłodzonego białego wina.
Co działa?
-
Sauvignon Blanc – zielone nuty, cytrusy, lekkość. Jakbyś piła zapach własnego sukcesu na tarasie.
-
Vermentino / Grillo / Trebbiano – włoskie klimaty, oliwa, czosnek, zioła. I nagle jesteś w Toskanii, choć to działka pod Radomiem.
Halloumi, ser na grilla
Ser się topi, Ty się uśmiechasz, a kieliszek błyszczy w świetle zachodzącego słońca.
Idealne partnerki:
-
Chardonnay (bez beczki) – mało makijażu, dużo wdzięku.
-
Albarino – egzotyka, ale nie za droga. Jak znajoma z Erasmusa.
🥗 SZPARAGI Z GRILLA – TRUDNY TEMAT, PIĘKNA NAGRODA
Szparagi to ten moment, gdy czujesz, że jednak masz klasę. Niby tylko warzywo, ale jak już trafi na ruszt – jest dym, jest kremowość, jest bajka. Jakie wino do szparagów z grilla?
Uwaga: szparagi są trudne jak wątek ciążowy Grażyny z „Klanu”. Można z nimi przesadzić. Dlatego wino musi być precyzyjne.
Najlepsze pary:
-
Grüner Veltliner – z Austrii, zielony, lekko pieprzny. Idealny na #wineandveggies.
-
Sauvignon Blanc (z Nowej Zelandii) – najbezpieczniejszy wybór. Soczysty, mineralny, z klasą. Jakby Carrie Bradshaw wróciła z jogi i zamiast Cosmo wybrała coś z Marlborough.
🍓 OWOCE Z GRILLA I DESERY – ROZPUSZCZALNE SZCZĘŚCIE
Banany z czekoladą, ananas z chilli, truskawki z serem. Tak, można grillować owoce. I tak, do nich też pasuje wino. Ale nie takie, co smakuje jak środek do płukania ust.
Co podać?
-
Prosecco – bąbelki, lekkość, zero zobowiązań. Jak flirt, który kończy się tylko wspólnym selfie.
-
Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii – tropikalna nuta, świeżość, energia. Idealne na deser i do powrotu do rzeczywistości.
PODSUMOWANIE: GRILL TO NIE TELEWIZJA ŚNIADANIOWA
Nie musi być perfekcyjnie, ale dobrze, żeby było smacznie. Dobierając wino do grilla, nie próbuj udawać, że znasz wszystkie apelacje świata. Po prostu zapytaj siebie: czy to wino pasuje do moich znajomych, do tego, co leży na ruszcie, i do tego, co mam dziś w sercu?
Bo najgorsze, co możesz zrobić, to dobrać złe wino do dobrego momentu.
A tego nie wybaczyłby Ci ani grill, ani Grażynka z Klanu.