Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 220zł

Dostawa za free od 220zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Podole Wielkie Okowita Salty Barbara

Ostatnie butelki na rynku - DOBRA INWESTYCJA!

BESTSELLER - 6%

Podole Wielkie Okowita Salty Barbara 2021 42% 700ml

Wystaw opinię

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Producent: Podole Wielkie

Cena: 270.00 zł 252.50 brutto

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 252.50 zł

Dostępna ilość:
3
Ilość:
Koszty dostawy:
  • KURIER - Dostawa przez pełnomocnika 0.00 zł brutto
  • ODBIÓR OSOBISTY W SKLEPIE - Wybierz sklep z listy: 0.00 zł brutto
Dostępność:
Kod producenta:
pdw-tb-vp
Zapytaj konsultanta:
Biuro
Zmów więcej niż jest dostępne w sklepach

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Podole Wielkie Okowita Salty Barbara 2021 to kolejna okowita stworzona wspólnymi siłami przez Alebrowar oraz Podole Wielkie. Tym razem padło na Salty Barbara. Jest to destylat, który powstał  z kwaśnego piwa oraz dodatku soku z rabarbaru. Według smakoszy ta propozycja okowity jest znakomita. 

AleBrowar i Gorzelnię Podole Wielkie dzielą tylko 22 km, a łączy coś więcej niż pomorskie sąsiedztwo. Rzemieślnicze metody produkcji i odwaga, aby odkrywać nowe. Tak powstała ich wspólna okowita z piwa. 

Cechy produktu
Dane ogólne
  • Kolor
  • Bezbarwne
  •  
  • Poziom wytrawności
  • Wytrawne
  •  
  • Pojemność
  • 700 ml
  •  
  • Region
  • Pomorskie, PL
  •  
  • Kraj
  • Polska
  •  
  • Zawartość alkoholu %
  • 42
  •  
  • Charakter
  • Spokojne
  •  
Oceny i recenzje:

Średnia ocena: 5, liczba ocen: 1

  • Ocena:
    Przepyszna ta okowitka. Mniam. (, )
Czym się różni okowita od wódki?

Z czego robi się alkohol?

Alkohol w największym uproszczeniu robi się z różnego rodzaju cukrów, wody i drożdży. Cukry wykorzystywane do produkcji alkoholu spożywczego są pozyskiwane z różnych źródeł. Najpopularniejsze produkty z których robi się zacier do fermentacji to:

  • zboża
  • ziemniaki
  • trzcina cukrowa
  • owoce
  • buraki cukrowe

Jak się robi alkohol?

Alkohol to substancja o wzorze C2H5OH. Tzw alkohol etylowy. Posiada on właściwości odkażające i w wielu zastosowaniach lecznicze. Ale tak jak to z lekarstwami bywa, w nadmiarze stają się trucizną. Dlatego pamiętaj, by bawić się nim z umiarem i odpowiedzialnie. 

Alkohol etylowy powstaje w prostej reakcji chemicznej w której organizmy żywe jakimi są drożdże rozkładają cukry proste i złożone na etanol (czyli procenty) oraz dwutlenek węgla. Tak, niestety to jest smutna wiadomość dla nas, gdyż produkcja alkoholu zwiększa efekt cieplarniany. 

Podczas procesu fermentacji czyli  trawienia cukru przez drożdże oprócz alkoholu powstaje wiele innych substancji ubocznych. Tak więc w płynie który uzyskujemy po fermentacji mamy glicerynę, kwas octowy, kwas bursztynowy, estry, martwe drożdże i alkohole wyższe. To wszystko oczywiście odbywa się w wodzie. Po zakończeniu fermentacji tak powstałą mieszaninę z osadami nazywa się okowitą, ale nie jest to jeszcze napój które można nazwać "Okowitą" przez wielkie "O". 

Tak powstały surowy, nieoczyszczony produkt następnie się wstępnie filtruje i płyn zostaje przelany do destylatora. 

I teraz zaczynają się schody. Po pierwsze dlatego że są różne rodzaje destylatorów, ale w tym artykule się na tym nie będziemy skupiać. Po drugie dlatego, ze są różne metody destylacji. 

W przemysłowej produkcji otrzymywania spirytusu (warto wiedzieć, że spirytus to alkohol etylowy o stężeniu nie mniejszym niż 95%) proces destylacji jest stosunkowo szybki. Okowitę przemysłową destyluje się do uzyskania stężenia minimum 95% i pozostałych 5% wody bez innych zanieczyszczeń. Innymi słowy otrzymujemy wodny roztwór czystego alkoholu etylowego, który nazywamy Spirytusem Rektyfikowanym. 

destylator

Jak robi się wódkę czystą?

Kiedy wiemy jak robi się spirytus to już wiemy jak robi się wódkę czystą. Wódka to nic innego jak spirytus wymieszany z wodą. I w tym miejscu pojawia się pytanie, to skoro wódka składa się z tylko dwóch składników to dlaczego potrafi tak różnie smakować? 

Odpowiedź składa się z trzech składowych:

  1. Smak wódki zależy od tego z czego powstał spirytus. W spirytusie mamy zawsze około pół promila substancji smakowo-zapachowych. Najczęściej są to estry. 
  2. O smaku wódki decyduje woda. Dlatego tak duże znaczenie ma pochodzenie. Woda ma różny skład mineralny, kwasowość, a to decyduje o smaku.
  3. Smak wódki zależy też od stężenia. Aby napój można było nazywać wódką musi posiadać on minimum 37,5% alkoholu etylowego. 

Wódki smakowe czyli z dodatkiem dodatkowych substancji smakowych to już temat na inny artykuł.

Jak robi się okowitę? 

Warto wiedzieć że nazwa w języku polskim Okowita pochodzi od łacińskiego aqua vitae – woda życia.

Pierwsza różnica pomiędzy wódką, a okowitą jest taka, że okowita powstaje powoli. Druga różnica jest taka, że okowity nie robi się ze spirytusu mieszanego z wodą. Trzecia różnica jest taka, że okowita to głównie destylat powstający w długotrwałym, bo przeprowadzanym w niższych temperaturach procesie destylacji. Dzieki temu w okowicie mamy zawsze więcej substancji pochodzących w produktów z których robimy zacier. Dzieki temu w okowitach owocowych tak wyraźnie czujemy aromaty owoców, których w wódce nigdy nie znajdziemy. Dzięki temu w okowitach piwnych tak wyraźnie znajdujemy aromaty chmieli. 

tekst popełnił
Minister Winansów

 

Klienci kupili również

Frant Premium Okowita Wildflower Edition 700ml

Frant Premium Okowita Wildflower Edition 700ml

Frant Wildflower to destylat z polskiego miodu wielokwiatowego pochodzącego z Warmii i Mazur. Podczas pracochłonnego procesu produkcji wyjściowo obecny w miodzie cukier ulega destylacji sprawiając, że smak Frant Wildflower jest wytrawny i pełen niuansów.

Cena: 259.00 zł
Jaros Okowita Krolewska Miodowa 40% 250ml

Jaros Okowita Krolewska Miodowa 40% 250ml

Jaros Okowita Królewska Miodowa to polski destylat z miodu pitnego. Okowita miodowa Królewska inspirowana jest dobrze miodem pitnym Koronnym. Pojawiają się więc w zapachu oprócz delikatnych nut miodowych zapachy owocowe oraz co było dla nas zaskoczeniem zapachy zieleni – trochę trawy, trochę świeżych wiosennych liści. W smaku delikatna, powoli rozgrzewająca.

Cena: 79.90 zł
Jaros Okowita Królewska Miodowa 40% 500ml

Jaros Okowita Królewska Miodowa 40% 500ml

Jaros Okowita Królewska Miodowa to polski destylat z miodu pitnego. Okowita miodowa Królewska inspirowana jest dobrze miodem pitnym Koronnym. Pojawiają się więc w zapachu oprócz delikatnych nut miodowych zapachy owocowe oraz co było dla nas zaskoczeniem zapachy zieleni – trochę trawy, trochę świeżych wiosennych liści.

Cena: 129.90 zł
Oxyma Okowita z Gruszek 500ml

Oxyma Okowita z Gruszek 500ml

Okowita z gruszek jest efektem fermentacji, a następnie starannej i dokładnej destylacji odpowiednio przygotowanych, soczystych owoców gruszki. Warto zwrócić uwagę na to, że proces odbywa się w jednym miejscu, co istotne możemy zapanować nad przygotowaniem najwyższej jakości produktu.

Cena: 249.00 zł
Podole Wielkie Gryka 2021 Panda 43% 700ml

-5%

Podole Wielkie Gryka 2021 Panda 43% 700ml

Podole Wielkie Gryka 2021 Panda, to polska okowita z gryki z odmiany Panda. Wyczuwalne aromaty chrzanu, kwiatów oraz zboża. W smaku intensywna, wyrazista, lekko kremowa z długim lekko słodkim finiszem. Patronką rocznika 2021 okowit Podole Wielkie jest Pani Agnieszka Wejer.

Cena: 250.00 zł 238.50 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 238.50 zł

Podole Wielkie Żyto 2022 43% 700ml

Podole Wielkie Żyto 2022 43% 700ml

Podole Wielkie Żyto 2022 to polska okowita, o białej barwie. Wyczuwalne aromaty dojrzałych jabłek, gruszki, skórki żytniego chleba, masła i śmietanki. W ustach nuty słodkich jabłek, żytniego chleba, pestek i pieprzu. Finisz długi, kremowy z posmakiem jogurtu. Na butelce widnieje szefowa gospodarstwa Irena Paszota. Edycja tegoroczna została zrobiona z 1600kg żyta zebranego w 2021 roku. Produkowana jest w województwie Pomorskim.

Cena: 179.00 zł