Miód pitny
Miód pitny sycono już w czasach starożytnych i najstarszy zachowany przepis na ten alkohol jest wymieniany w hymnach Rigwedy.
- Angielskie słowo „mead” zostało zaczerpnięte z „The Old English melody” która oznaczała „sfermentowany napój miodowy”.
- Miód pitny był i nadal jest uważany za napój miłości.
- W starożytności uważano, że duża ilość miodu pitnego zapewniała nowożeńcom szybkie założenie rodziny.
- Miód pitny składa się z : miodu, wody i droższy i jest otrzymane w procesie fermentacji.
- Stosuje się dodatki takie jak: owoce, warzywa, przyprawy, zioła , czekolada, syrop klonowy itd.
Style:
- Sack Mead - słodszy miód pitny, większa zawartość miodu.
- Melomel - z owocami.
- Metheglin - z przyprawami.
- Acerglyn - z syropem klonowym.
- Morat - z morwy.
- Hippocras – z miodem, winogronami i przyprawami.
- Cyser – jabłecznik.
- Braggot - coś w rodzaju piwa z miodu pitnego.
- Oxymel - Miód pitny zmieszany octem winnym.
- Rhodomel - miód z Attarem, z płatkiem róży.
- Capsicumel - miód z chili i papryka.
- T'ej – mieszanka wody i miodu. Narodowy napój Etiopii.
Aktywne filtry