Mocne alkohole z Chin - smok wchodzi do Polski.
Moutai i Wuliangye - dziwne nazwy najpopularniejszych Chińskich alkoholi!
Większość z nas słysząc „Chiny” myśli przede wszystkim o herbacie jako charakterystycznym trunku, podawanym do kolacji i pitym w porcelanowych czarkach. Jednakże to nie jedyny napój, który w ów czarkach występuje!
BAIJIU
Najpopularniejszy alkohol, król chińskich trunków-Baijiu (Czytać bajdzioł). Jest to destylat powstający ze sfermentowanych zbóż: sorga, ryżu, pszenicy, kukurydzy, zazwyczaj ma od 50-65% alkoholu. Można umieścić go między wódką a znanym nam mocnym bimbrem. Etymologia słowa „Baijiu” oznacza dosłownie „biały alkohol”, „biały” w tym kontekście oznacza „czysty, przeźroczysty” – sam trunek jest nieskazitelnie bezbarwny. Najstarsze, odnalezione aparaty do destylacji pochodziły z czasów dynastii Han (206 p.n.e.-220 n.e). Przejdźmy teraz do najsłynniejszych gatunków Baijiu:
LUZHOU LAOJIAO - JEDNA Z NAJSTARSZYCH CHIŃSKICH MAREK BAIJIU
Luzhou Laojiao to jedna z najstarszych chińskich marek alkoholowych. „ Luzhou ” to miejsce powstania w południowej prowincji Syczuan, a „Laojiao” oznacza stare piwnice, ponieważ alkohol ten jest fermentowany w starożytnych piwnicach. Jest to pierwsza marka likierów wykorzystująca drożdże pszenne. Innym głównym materiałem do produkcji likieru są czerwone sorgo z południowego Syczuanu. Luzhou Laojiao Liquor jest uważane za twórcę mocnego aromatu. Silny aromat nie jest tylko wyraźne, ale bogate w różne zapachy. Ciecz jest przezroczysta, a jej objętość wynosi ok. 38% -53%.
- Pierwszy rodzaj wykorzystujący drożdże pszeniczne (Daqu) do fermentacji likieru.
- Starożytne piwnice fermentacyjne pochodzące z 1573 r.
- Sprawdzone techniki parzenia przekazywana przez 23 pokoleń.
- Umiarkowany klimat dla fermentacji alkoholowej.
- Najdroższa jest butelka Guojiao 1573, która została sprzedana na aukcji w cenie 48,984 USD.
KWEICHOW MOUTAI
Pochodzi z miasta Moutai w prowincji Guizhou i uchodzi za jeden z najlepszych Chińskich alkoholi. Podawany jest podczas oficjalnych bankietów państwowych. Dzięki swojemu specyficznemu smakowi uchodzi za „trunek protokolarny” - podnosi rangę uroczystości. Otrzymywany jest w wyniku ośmiokrotnej destylacji sfermentowanego sorga. Cały proces powstawania destylatu jest uwarunkowany naturalnym upływem pór roku, co ukazuje nierozerwalną symbiozę człowieka z naturą.
Moutai destyluje się ośmiokrotnie przez okres 30 dni, po czym leżakuje kolejne lata w porcelanowych beczkach, gdzie nabywa niepowtarzalnego smaku i aromatu. Zawartość alkoholu utrzymuje się w nim na poziomie 55%. W niewielkiej butelce zacnego trunku oddana jest cała niezwykłość regionu, w którym powstaje! Gorące lata, łagodne zimy oraz umiarkowane opady deszczu to idealne warunku do powstawania chińskiego napitku.
Przez miasto przepływa rzeka Chishui, która przez tutejszych zwana jest „Rzeką alkoholu” - ze względu na ulokowanie czołowych destylarni wzdłuż jej linii brzegowej. Owa wódka, obok szkockiej whisky oraz francuskiego koniaku, uznana jest za „jeden z trzech najlepszych alkoholi świata”.
WULIANGYE
Uważana za jeden ze skarbów narodowych. Wódka ta powstaje z połączenia esencji pięciu ziaren – prosa, kukurydzy, kleistego ryżu, pszenicy, i długoziarnistego ryżu. Sama nazwa „Wuliangye” oznacza „przejęcie esencji pięciu ziaren” („wu” to w języki chińskim numer pięć).
Powstaje z pięciu składników, a jego smak opisuje się pięcioma najwyższymi w kulturze chińskiej cnotami: dobrocią, uprzejmością, prawością, mądrością i zaufaniem. Destylat powstaje w specjalnych misach wykonanych z żółtego błota i gliny w piwnicach przy Gulou.
Tradycja wyrobu alkoholu sięga tu ponad 3000 lat i dalej jest wykonywany w zgodzie z wieloletnią tradycją. Wulinagye wymaga obecności ponad 150 mikroorganizmów, które naturalnie występują w okolicach Yibin. Wykorzystywana do destylacji krystalicznie czysta i zawierająca ponad 20 pierwiastków woda podchodzi z podziemnego strumyka płynącego 90 metrów poniżej starożytnego koryta rzeki Minjiang. Wszystko to pozwala wytworzyć destylat o niepowtarzalnym aromacie i delikatnym słodkim smaku.
Wszystkie te alkohole spożywa się tradycyjnie w ceramicznych czarkach.
Od połowy kwietnia 2020 będą dostępne w sieci naszych sklepów.
JIAN NAN CHUN
Jian Nan Chun Liquor to tradycyjna chińska marka alkoholi, której historia sięga ponad 1500 lat.
Jest produkowane w Mianzhu w prowincji Syczuan, gdzie w dynastii Tang nazywało się „Jiannan” (618–907 ne). Jest to jedyny trunek, który zostało odnotowane w oficjalnej książce historii Chin.
Jian Nan Chun Baujiu należy do likieru o silnym aromacie, wytwarzanym z sorgo, ryżu, kleistego ryżu, pszenicy i kukurydzy. Te pięć ziaren pochodzą z równiny w zachodnim Syczuanie. Fermentacja, destylacja i mieszanie są głównymi technikami w całym procesie produkcyjnym. Istnieją tylko trzy rodzaje objętości Jian Nan Chun: 38%, 46% i 52%.. Główne produkty to Jiannanchun Collectora (10,15 i 30 letnie) Red East I Red East 1949.
Co sprawia, że Jian Nan Chun Liquor jest dobre i popularne?
- Fermentowane w starożytnych piwnicach
- Zastosowano słynną wodę źródlaną
- Oryginalne i tradycyjne drożdże
XIFENGJIU - JEDNA Z CZTERECH ZNANYCH MAREK ALKOHOLI W CHINACH.
Xifeng Liquor jest produkowane w Liulin Town, Fengxiang County, prowincja Shaanxi, około 150 km od Xi'an. Materiałami są sorgo, fasola, jęczmień i pszenica. Ulegają procesowi fermentacji, destylacji, przechowywania i mieszania, zanim stają się przezroczystym alkoholem. Objętości wynoszą ogólnie od 38% do 55%. Najbardziej popularne są te z 45% i 52% vol. Wino Xifeng należy do chińskiego likieru typu Feng, który łączy zalety lekkiego aromatu i mocnych likierów aromatycznych. W rzeczywistości aromat został nazwany na cześć likieru Xifeng.
Co nadaje Xifengjiu wyjątkowy aromat Feng?
- Powtarzająca się fermentacja z krótszym okresem.
- Inny sposób wytwarzania drożdży.
- Unikalna technologia produkcji likieru – piwnice błotne.
FENJIU
Fenjiu Liquor to wyjątkowy i słynny tradycyjny chiński alkohol, produkowane w mieście Xinghuacun, Fenyang, w prowincji Shanxi. Jest honorowane jako przedstawiciel chińskich lekkich likierów aromatycznych z historią sprzed około 4000 lat. Fenjiu jest klarowny, łagodny, orzeźwiający i trochę słodki, co wynika z wysokiej jakości materiałów, w tym wody i sorgo oraz skomplikowanej produkcji. Objętość wynosi ogólnie 38–60%.
Jak powstaje Fenjiu?
- Aby wyprodukować likier Fenjiu, sorgo i drożdże alkoholowe należy najpierw zmiażdżyć oddzielnie.
- Następnie dodać gorącą wodę do rozbitych sorgo i zmiksować. Ilość ciepłej wody powinna wynosić od 60% do 70% masy sorgo, a temperatura ciepłej wody zależy od pogody i pór roku.
- Mieszaninę produktów należy poddać działaniu gorącej pary aby je zżelatynizować.
- Dodatek drożdży.
- Fermentacja
- Destylacja
Tajemnice robienia smacznego trunku Fenjiu:
- Winiarze i pracownicy muszą nie tylko rozumieć, ale także biegle posługiwać się technikami warzenia. Muszą działać dokładnie i ostrożnie.
- Aby uzyskać dobry trunek, jakość wody musi być świetna.
- Jakość surowców musi być dobra.
- Urządzenia muszą być czyste i wysterylizowane, aby uniknąć inwazji bakterii.
GUJING GONGJIU
Gujing Gongjiu to chińska marka alkoholu w Bozhou w prowincji Anhui. Stało się popularne w 196 r., kiedy Cao Cao, potężny lud z okresu Trzech Królestw, wypromował go wraz z metodą warzenia cesarza w tym czasie. Od tego czasu Gujing Gongjiu jest królewskim hołdem. Został uhonorowany jako „król w winie”. Ma wyraźny kolor jak kryształ, czysty zapach jak orchidea, łagodny smak i trwały posmak.
DONGJIU
Dongjiu, produkowane w Zunyi w prowincji Guizhou, jest znaną chińską marką trunków. Dziedziczy tradycyjną chińską metodę produkcji wina od tysięcy lat. Jest produkowane w unikalny sposób, łącząc chińskie leki z alkoholem. Dlatego Dongjiu jest wyjątkowy wśród słynnych chińskich win, a jego oryginalny proces produkcji i formuła zostały wymienione jako tajemnice narodowe. Jego aromat pochłania silny zapach likieru drożdżowego z pszenicy, a także łagodny i słodki posmak likieru z drożdży ryżowych. Aromat likieru uique zostało nazwane na cześć dongjiu zwanego aromatem dong.
YANGHE DAQU
Yanghe Daqu jest produkowane w Yanghe Town, Suqian City w prowincji Jiangsu. Miasto Yanghe było już znanym miejscem produkcji wina od czasów dynastii Han (202 pne - 220 ne). Yanghe Daqu to rodzaj mocnego aromatu, które jest wytwarzany z lokalnej wody źródlanej, z wysokiej jakości ziarnami i groszkiem, w połączeniu z tradycyjnymi technikami i nowoczesną biotechnologią. Jest miękki i trochę słodki. Zdobyło wiele nagród i zostaoł wybrany jako jedno z dziesięciu słynnych chińskich win.
LANGJIU
Langjiu to jedna z najbardziej znanych chińskich marek alkoholowych z miasta Erlang, hrabstwa Gulin, Luzhou, Syczuan. Gotowy likier ma ponad 400 rodzajów mikroorganizmów, które mogą wytwarzać ponad 110 rodzajów aromatycznych składników poprzez serię skomplikowanych procesów, które w naturalny sposób tworzą niepowtarzalny smak Langjiu. Poza tym unikalne banki wina Langjiu to dwie naturalne jaskinie położone na zboczach gór. Przechowywanie Langjiu w jaskiniach przez pewien czas może poprawić smak. Im dłużej jest przechowywany, tym mniej szkodliwych substancji ma wino, a tym bardziej aromatyczne i zdrowsze wino.