Azerbejdżan to kraj położony nad Morzem Kaspijskim u stóp Gór Kaukazu. Graniczy z Iranem, Armenią, Gruzją i Rosją. Historia winiarstwa na tych terenach sięga 2000 roku przed naszą erą. Winiarstwo kwitło do czasów kiedy tereny Azerbejdżanu zostały zajęte przez Związek Radziecki. Po odzyskaniu niepodległości pomimo faktu iż 95% mieszkańców tego kraju jest muzułmanami winiarstwo zaczęło się rozwijać. Spożycie wina w tym kraju przekroczyło w 2015 roku 11 litrów rocznie na mieszkańca. Obecnie w kraju produkuje się ponad 10 milionów litrów wina. Wino uprawiane jest w 3 głównych regionach: Niski Kaukaz, Górny Kaukaz oraz Wybrzeże Kaspijskie.
Lista regionów i subregionów winiarskich w Azerbejdżanie
Niski Kaukaz
- Tovuz
- Shamkir
- Gandja
- Goygol
Górny Kaukaz
- Sheki
- Gabala
- Ismaily
- Shamakha
- Agsu
Wybrzeże Kaspijskie
- Baku
- Sumgayit
- Shabran
- Xochmaz
- Xudat
Azerbejdżan słynie również z produkcji "win" owocowych. W szczególności win z granatów (pomegranate).