Kiedy mówimy o jakości i walorach Polskiego wina większość z nas ma świadomość, że sytuacja jest dynamiczna. Z roku na rok branża notuje coraz większy progres. Na rynku dostępne są już znakomite, krajowe wina, które w niczym nie ustępują tym z importu. Taka konkurencja, zwłaszcza w przypadku win czerwonych, jeszcze do niedawna wydawała się niemożliwa. Ale i tu w ostatnich latach wiele się zmieniło. Warto wspomnieć zwłaszcza o jednym projekcie, którego działania cechuje imponujący w skali kraju rozmach. Zapamiętajcie tę nazwę, bo wkrótce będzie o niej głośno. Mowa tutaj o bardzo odważnym projekcie jakim są Winnice Czajkowski.
To położony na podkarpaciu kompleks trzech winnic, których łączny areał przekroczą obecnie 12 ha. Ponad 80% nasadzeń w Winnicach stanowią szczepy Vitis Vinifera, sprowadzane z najlepszych światowych szkółek francuskich, włoskich, i niemieckich: Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Zweigelt, Riesling, Chardonnay czy Sauvignon Blanc.
Takie przedsięwzięcie wymaga najlepszej możliwej opieki. Dlatego od chwili doboru klonu, przez cały proces winifikacji Winnice korzystają z doświadczeń i ściśle współpracują z Thierrym Gasco - jednym z naczelnych enologów francuskich. Dodajmy do tego niespotykane dotąd w kraju standardy: sześcio-etapowy proces selekcji gron, mycie i osuszanie owoców, własne laboratorium wyposażone w spektrofotometr typu WineScan. Efekty?
Złoty medal za Regenta na Wine Award International 2022, srebrny za Rieslinga na Decanter 2022, brązowy za Sauvignon Blanc na IWSC 2022.
Tylko w obecnym, 2022 roku Winnice Czajkowski na największych międzynarodowych konkurach winiarskich zdobyły trzy prestiżowe wyróżnienia. Wcześniej brązowym medalem na Decanter dwukrotnie nagrodzonym został wspominany Sauvignon Blanc z roczników 2019 i 2020. Wyróżniona została także czerwień.
Autorski kupaż opracowany przez Thierriego Gasco – Thoma25 - oparty na poduszonych metodą appassimento szczepach Merlot, Cabernet Franc i Regent, po roku starzenia w beczce Terresaund jako jedno z nielicznych win z rocznika 2020 i jedyne Polskie wino czerwone zdobyło brązowy medal na Decanter 2021!
Decyzję o zastosowaniu metody appasimento, Tomasz Czajkowski, który stoi za całym projektem podjął dzięki współpracy z z Marcello Vaona z winnicy Novaia Valpolicella.
Dołóżmy do tego dobór klonów w tych samych szkółkach, gdzie zaopatruje się Chateau Margaux i Romanée Conti i starzenie w beczkach z francuskiego dębiu Terresaund i Seguin Moreau – a uzyskamy krajowy odpowiednik Amarone. To rewolucja w Polskiej czerwieni!
Winnice Czajkowski współpracują ściśle także z największą na świcie szkółką VCR Rauscedo, od której pozyskują niespotykane w kraju szczepy, takie jak Fleurtai czy Sorelli. Dzięki temu niebawem w ofercie Winnic pojawi się oparte na tych odmianach wino musujące. Kolejne wino musujące – wytwarzane już ściśle według receptury z Szampanii – na bazie Chardonnay i Pinot Noir również pojawi się już wkrótce.
Pozostaje nam zatem jedynie oczekiwać na dalsze efekty. Z naszej strony składamy zasłużone chapeau bas za dotychczasowe osiągnięcia i wkład w rozwój Polskiego winiarstwa.
W dniu 24 lipca 2022r. zorganizowaliśmy warsztaty dla naszego zespołu firmowego. Odbyły się one na wyjeździe w gościnnych progach Winebaru Winetu na warszawskim Żoliborzu. Degustowaliśmy kilkanaście polskich winnic. W tym mieliśmy do dyspozycji No 33 Grand Selection Winnice Czajkowski które zajęło drugie miejsce w ogólnej ocenie, oraz zostało scharakteryzowane jako najlepszy wybór dla nowego pokolenia odkrywającego wino.