W malowniczym zakątku na południowym wzgórzu Pawłowickiej Góry, zaledwie kilka kroków od historycznego Pałacu Pawłowice, ukryta jest historia i smak Pałacowej Winnicy Godyla. To tutaj, na obszarze 2,6 hektara, rozciągają się żywopłoty z 10 000 winorośli, rodzących winogrona przeznaczone do produkcji wyjątkowych win białych, czerwonych i różowych.
Historia winnicy sięga roku 1864, kiedy to pierwsi właściciele Pałacu Pawłowice, zainspirowani pięknem tego miejsca, dokonali pierwszych nasadzeń winorośli. Niestety, te wczesne próby nie przetrwały do dzisiaj, ale właśnie ta historia ożyła na nowo dzięki rodzinie Godyla, która podjęła się misji odtworzenia winnicy na terenie Pałacu.
W 2015 roku na południowym wzgórzu (249,5 m n.p.m.),została założona Pałacowa Winnica Godyla.
Pod kierownictwem Szymona Godyli, absolwenta Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Winnica rozwija się w zgodzie z najwyższymi standardami. Szymon zdobywał nie tylko wiedzę teoretyczną, ale również praktyczną, spędzając semestr na renomowanym Uniwersytecie Humboldta w Berlinie i uczestnicząc w programie Erasmus+ w niemieckiej winiarni Vier Jahreszeiten. To właśnie ta międzynarodowa edukacja i praktyka sprawiły, że wina Pałacowej Winnicy Godyla są nie tylko lokalnym skarbem, ale również odznaczają się europejskim smakiem i jakością.
Odmiany uprawiane na winnicy stanowią bogactwo różnorodności smaków. Na miłośników białego wina czekają Solaris, Johanniter, Muscaris, Souvignier Gris i Siegerrebe, które swoimi delikatnymi aromatami cytrusów i świeżością idealnie komponują się z lekkimi potrawami. Dla miłośników czerwonych i różowych win przygotowane są Cabernet Cortis, Rondo i Regent, które zachwycają pełnią smaku i głębią.
Dziś Winnica Godyla to nie tylko miejsce produkcji wykwintnych win, lecz również atrakcyjny obiekt turystyczny, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Goście Pałacu Pawłowice, których zachwyca historyczna architektura i luksus, mogą również cieszyć się tymi wyjątkowymi winami. Restauracja Pałacu Pawłowice oferuje bogate menu, w którym wina Pałacowej Winnicy Godyla odgrywają główną rolę, idealnie komponując się z wykwintnymi daniem serwowanymi w tej pięknej okolicy, gdzie tradycja winiarstwa spotyka się z nowoczesnością, a każdy kieliszek to podróż przez smaki i historię tego wyjątkowego miejsca.
Napisała: Monika Cymborska