Im więcej piję wina, tym bardziej jestem za wolnością doznań smakowych. Nie wszystkim musi smakować Amarone, albo hiszpańska Rioja. Dlatego krew mnie ostatnio zalała - czyli westchnęłam ciężko, gdy usłyszałam od znajomej:
-Asia, a co to jest prosecco? Bo znajomi się ze mnie śmieją, że to piję, a mi smakuje.
Z Prosecca się nabijać? Włoskie bąbelki wyśmiewać? Potwarz! W dodatku bliskich szykanować, to naprawdę nieładnie. Każdy powinien pić co chce! Oprócz Carlo Rossi… nie pijcie Carlo Rossi.
To czym jest Prosecco?
Włoskim winem musującym.
Gdzie jest produkowane?
Do 2009 roku odpowiedź na pytanie “z czego jest Prosecco” była najprostsza na świecie, bo brzmiała - z prosecco. Niestety postanowiono odróżnić nazwę winogron od nazwy apelacji (Prosecco DOC - przy kupowaniu koniecznie zwracajcie uwagę na literki DOC, które oznaczają właśnie apelację), dlatego dzisiaj odpowiedź brzmi - ze szczepu glera.
Oficjalnie Prosecco dzieli się na różne poziomy wytrawności. Najwytrawniejsze nazywane jest “brut”. Najczęściej spotykanym rodzajem jest “extra-dry”, który wcale nie oznacza “bardzo wytrawnego”. Wręcz przeciwnie, bliżej mu do słodyczy. Można spróbować tę nazwę przetłumaczyć jako dry (wytrawne), z extra dodatkiem - łyżeczką cukru! Zaraz po nim, w skali wytrawności, plasuje się “dry”.
Bąbelki - w pełni naturalne
Najczęściej spotykanym Prosseco jest rodzaj spumate, czyli mocno musujące. Można również zachwycać się frizzante - lekko musującym, oraz tranquillo - bez bąbelków. W odróżnieniu od metody szampańskiej, w metodzie Charmata druga fermentacja nie odbywa się w butelce, tylko w zbiornikach ciśnieniowych. Jest to dużo tańszy sposób produkcji, m.in. dzięki czemu Prosecco nie kosztuje tyle co Moët. (a co to Moët?)
Rocznik w przypadku Prosecca nie ma większego znaczenia, dlatego im wcześniejsze, tym świeższe - lepsze.
Prosecco Superiore DOCG będzie nieco droższe, ale z uzasadnionych powodów. Ta nazwa oznacza, że winogrona dorastały na wyselekcjonowanych zboczach położonych między miastami Conegliano i Valdobbiadene. Są one na tyle strome, że każdy aspekt dbania o winorośle - od przycinania po zbieranie owoców, odbywa się ręcznie, co znacząco wpływa na jakość i szlachetność końcowego produktu z tej apelacji.
Prosecco idealnie nadaje się do serwowania z mięsno-owocowymi przystawkami, jako dodatek do deserów, aperitif, składnik drinków, czy dodatek do dobrego humoru.
Najlepiej smakuje mocno schłodzone, podawane w temperaturze 3-7 stopni C.
Dlatego, niech nikt się nie wstydzi picia Prosecco! Jest to dobre, klasyczne wino, a nie żadna podróbka szampana z supermarketu.