Single malt
Wytwarzanie Single malt jest trudnym i długim procesem :
- Mielenie jęczmienia i dodawanie do wody źródlanej
- Podgrzanie do temperatury ok 65oC
- Podgrzana zawartość zamienia się w delikatną, słodką ciecz zwaną brzeczką
- Osuszanie ,chłodzenie i przekazywanie brzeczki do płukanek
- Podgrzewanie, kondensowanie w miedzianych destylacji ( 1 etap)
- Podgrzewanie drugi raz w destylatach spirytusowych
- Dojrzewanie w beczkach
Whisky Single Malt – single cask.
Ten rodzaj whisky „single cask” zostało pobrane z jednej beczki. Żadne dwie beczki nie są takie same, co oznacza, że każda pojedyncza whisky jest całkowicie wyjątkowa, można nazwać limitowaną edycją.
Np. Większość butelek IB (Blackadder, Cooper's Choice itp.).
Whisky Single Malt – cask strength.
Ten rodzaj whisky “cask strength” jest butelkowane bezpośrednio z beczki, całkowicie nieskażony (co oznacza, że nie został rozcieńczony wodą) i zwykle wynosi od 60 do 65 procent ABV.