Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Wina gruzińskie - mini przewodnik.

Patrzę na etykiety win gruzińskich i nic nie rozumiem. Nie mam na myśli ich alfabetu, bo byłby to wyraz czystej ignorancji! Chociaż nie powiem, żebym ze znaczków coś łapała..


Nazwa, która wydawałoby się odpowiada szczepowi, ma odpowiedniki białe i czerwone. Co prawda z czerwonych odmian winogron można zrobić białe wina, ale jest to praktycznie niespotykane. W dodatku łatwiej wśród win gruzińskich zauważyć wino pół -słodkie/wytrawne niż wytrawne, co również jest niekonwencjonalne, gdyż większość win niewytrawnych nie cieszy się uznaniem.  

Być może Gruzini, którzy właściwie wymyślili wino stwierdzili, że nikt im nie będzie dyktował, jak ze swoim wynalazkiem mają postępować. Bądź co bądź mają z nim do czynienia już prawie 9 tysięcy lat. Podobno dawno dawno temu, gdy nie było jeszcze lodówek, ktoś z Gruzji postanowił na zimę zakopać w ziemi sok z winogron. Przypuszczam że intencja była taka, by po odwilży wciąż był zdatny do picia. Najwyraźniej po odkopaniu naczynia z lekko sfermentowanym płynem Gruzin(ka?) wyszedł z założenia, że inny nie znaczy gorszy - i tak powstało wino.

Do dziś wina są produkowane z endogenicznych szczepów, przez niektórych wciąż w sposób tradycyjny. Przy użyciu olbrzymich amfor (do 10 000 L) zwanych kvevri, poprzez zakopanie ich w ziemi, stwarzane są idealne warunki do fermentacji. Wytłoczony sok z winogron, razem ze skórkami i pestkami, wlewa się do kvevri właśnie i zamkniętą zakopuje w ziemi pozostawiając na parę miesięcy. Po odlaniu gotowego wina, wytłoki (ka. cacha) są przerabiane na gruzińską brandy - “chacha”. W kwestii serwowania wina niektórzy Gruzini również pozostali wierni tradycji - za kieliszek służy im pięknie grawerowany róg. Pcie z rogu wydaje się takie niesamowite i wspaniałe? Spróbujcie go odłożyć na chwilę, jak kieliszek…


Wracając do nazw - pochodzą one od regionu, w którym wino wyprodukowano. Dlatego wino o takiej samej nazwie może mieć różne kolory. Przeważnie na jedno charakterystyczne wino składa się więcej niż jeden szczep. Bardziej znający się na szczepach gruzińskich - które gdzie rosną, będą dokładnie wiedzieli ile procent jakiej odmiany winorośli wchodzi w skład danej nazwy. Do najbardziej popularnych winogron należą czerwone Saperavi oraz białe Rkatsiteli i Mtsvani. Natomiast najbardziej popularnymi winami są:

  • Pirosmani - białe/czerwone półwytrawne

  • Alazani - białe/czerwone półsłodkie

  • Tvishi  - białe półsłodkie

  • Mtsvani - białe wytrawne

  • Khvanchkara - czerwone półsłodkie

  • Kindzmarauli - czerwone półsłodkie

  • Saperavi - czerwone wytrawne

Z drugiej strony, zawsze można zerknąć na etykietę z tyłu i przeczytać opis.

Data publikacji: 31.05.2022 08:00:00

Zaloguj się aby skomentować