Lista regionów winiarskich w Bułgarii
Bułgaria jest liczącym się na światowym rynku producentem wina. W 2011 roku wyprodukowano 108 milionów litrów z dodatnią dynamiką wzrostu w kolejnych latach. Bułgaria słynie z takich szczepów flagowych jak: Mavrud, Pamid, Gamza, Dymiat i Aligote. Bułgaria dzieli się na 5 głównych regionów winiarskich w których mamy obszary kontrolowanej jakości określane skrótem GCAO. Dodatkowo kraj dzieli się na dwa subregiony produkcji win regionalnych.
Obszary produkcji win regionalnych:
- Danubian Plain - Danube River Plains (Równiny Dunaju)
- Thracian Lowlands - Thracian Valley (Nizina Tracka)
Obszary produkcji win jakościowych - Guaranteed and Controlled Appellation of Origin (GCAO):
1. Tracja, (Thracian Valley)
- Septemvri GCAO
- Plodiv GCAO
- Perushtitsa GCAO
- Brestnik GCAO
- Assenovgrad GCAO
- Haskovo GCAO
- Stambolovo GCAO
- Sakar GCAO
- Lyubimets GCAO
- Ivaylovgrad GCAO
- Stara Zagora GCAO
- Nova Zagora GCAO
- Yambol GCAO
- Svilengrad GCAO
2. Dolina Róż (Rose Valley)
- Karlovo GCAO
- Hisarya GCAO
- Oryahovitsa GCAO
- Shivachevo GCAO
- Sliven GCAO
- Karnobat GCAO
- Sungourlare GCAO
3. Black Sea Coast
- Black Sea GCAO
- Euxinograd GCAO
- Novi Pazar GCAO
- Han Krum GCAO
- Varbitsa GCAO
- Pomorie/South Black Sea GCAO
4. Danube Plains
- Ruse/Rousse GCAO
- Lyaskovets GCAO
- Svishtov GCAO
- Lozitsa GCAO
- Pavlikeni GCAO
- Pleven GCAO
- Lovech GCAO
- Vidin GCAO
- Novo Selo GCAO
5. Struma
- Struma Valley GCAO
- Sandanski GCAO
- Melnik GCAO
- Harsovo GCAO