Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 220zł

Dostawa za free od 220zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Lista regionów winiarskich w Grecji

Wina i regiony winiarskie Grecji

Grecja jest jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie i jednym z pierwszych terytoriów winiarskich w Europie. Najstarsze dowody greckiego wina datuje się na 6500 lat temu. Wino greckie cieszyło się szczególnie dużym prestiżem we Włoszech w okresie Cesarstwa Rzymskiego.

To starożytni Grecy wprowadzili winorośle z gatunku Vitis vinifera i produkowali wino w swoich licznych koloniach we Włoszech, na Sycylii, w południowej Francji, i Hiszpanii.

W 1937 roku greckie Ministerstwo Rolnictwa utworzyło Instytut Wina. W latach 1981 - 1982 r. czyli zaraz po wejściu do Unii Europejskiej, Grecja uchwaliła prawa dotyczące apelacji na wzór tych we Francji.

Retsina - flagowe wino greckie

Retsini to po grecku - żywica. W latach 60-tych Retsina "stała się" narodowym napojem. Wraz z szybko rozwijającą się turystyką Retsina zaczęła być kojarzona na całym świecie z greckim winem. Legenda ludowa głosi, ze Retsina to wino leżakowane w beczkach sosnowych, dzięki czemu lepiej się ono przechowuje nie przechodząc utleniania octowego, oraz uzyskuje orzeźwiający w gorące dni posmak żywicy sosnowej. Prawda jest jednak odrobinę inna. Gliniane amfory w których przechowywano kiedyś wino miały pokrywy uszczelniane żywicą uzyskiwaną z niskopiennych drzew iglastych. Żywica ta zawsze dostawała się do wina zmieniając jego charakter. Dziś do produkcji Retsiny leżakowanej w inoxowych kadziach po prostu dodaje się oleju uzyskiwanego z żywicy tych samych gatunków lokalnych iglaków, dzięki czemu możemy rozkoszować się smakiem takim jak 2000 lat temu.  Retsina moze być produkowana z wielu szczepów winnych, ale najczęściej powstaje z Roditis, Savatiano i Assyrtiko.

Podział jakościowy win greckich

Tak jak w wiekszości krajów winiarskich, równiez w Grecji wyróżniamy: 

  1. Wina jakościowe - Protected Geographical Origins (PDO) o najwyższej jakości.
  2. Wina Regionalne - Protected Geographical Identification  (PGI).
  3. Wina stołowe - Epitrapezios Oinos, czyli vin de table.

Lista regionów i apelacji w Grecji

1. Północna Grecja - Northern Greece

Tracja

  • Thrace PGI

Macedonia

  • Central Macedonia
  • Western Macedonia
  • Amyndeo PDO
  • Naoussa PDO
  • Goumenissa PDO 
  • Pangeon PGI  
  • Drama PGI 
  • Agora PGI 
  • Epanomi PGI
  • Athos PGI
  • Agioritikos PGI
  • Cotes de Meliton PGI

 

Epirus

  • Epirus PDO
  • Zitsa PDO
  • Metsovo PDI

Thessalia

  • Thessaly PGI
  • Anchialos PDO
  • Messenikola PDO
  • Rapsani PDO

2. Centralna Grecja - Central Greece

  • Attica, PGI
  • Chalkida PDO
  • Evia
  • Athens

 

3. Wyspy Egejskie - Aegean Islands

  • Santorini PDO 
  • Samos PDO
  • Cyclades PGI 
  • Limnos PDO 
  • Chios PGI
  • Lesbos PDO
  • Paros PDO
  • Limnos PDO
  • Rhodes PDO
  • Muscat de Rhodes PDO
  • Crete PGI
  • Archanes PGI
  • Dafnes PDO
  • Peza PDO
  • Sitia PDO
  • Candia PDO

4. Południowa Grecja - Southern Greece

Peloponez

  • Peloponnese PGI
  • Muscat de Patras PDO
  • Muscat de Rio Patras PDO
  • Mavrodaphne de Patras PDO
  • Mantinia PDO
  • Nemea PDO
  • Monemvasia-Malvasia PDO
  • Achaia PGI
  • Ilia PGI
  • Mesenia PDO

5. Wyspy Jońskie - Ionian Islands

  • Kefalonia PGI
  • Mavrodaphne de Kefalonia PDO
  • Muscat de Kefalonia PDO
  • Robola de Kefalonia PDO
  • Corfu PGI (Karkyra)
  • Zakynthos PGI
  • Lefkada PGI
  • Paxi

Podziękowania dla Pana Krystiana Sakasa, znakomitego sommeliera SSP, absolwenta  WSET level 3 Advanced i znawcę win greckich, za pomoc w opracowaniu powyższego tekstu. 

Data publikacji: 31.05.2022 08:00:00

Zaloguj się aby skomentować